Moldova se pregătește de alegeri parlamentare

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Am fost la off-line-ul organizat de Mihai Godea pe 3 iunie. În discuția despre clasa politică actuală, care este înglodată în lupte atât pe interiorul partidelor, cît și lupte inter-partinice, întrebam dacă este capabilă clasa politică actuală să nască o forță politică care să stopeze acțiunile partidelor de la guvernare, care au dezamăgit electoratul. Răspunsul domnului Godea a fost – NU, nu e capabilă.

Astăzi, el a venit cu propriul proiect – ”Platforma Alternativa Democratică”. Chiar dacă declară domnul Godea că nu e un partid politic, că este o platformă de alternativă prin care să se facă presiuni asupra implementării acelor promisiuni pe care și li-au luat guvernanții, oricum se va ajunge la formarea unei formațiuni politice. Nu cred că în Moldova poți influența mult lucrurile fără a fi la guvernare. Trebuie sau să ai mulți bani pentru a influența, sau să ai foarte mulți bani. Așa că e mai ușor de la guvernare să faci schimbările, decât prin instrumentele societății civile, care, s-o recunoaștem, la noi au mai mult caracter consultativ, dar nu obligatoriu de luat în vedere.

În condițiile în care, partidele aflate acum în Parlament, nu pot alege Președintele țării și nu pot modifica Constituția – alegerile sunt iminente pentru noi. Lumea se pregătește din nou de algeri, iar proiectul lui Mihai Godea doar vine să confirme acest lucru. Mai mult ca sigur vom avea alegeri cel târziu în primăvara 2011.

Avem o ofertă politică mare din punct de vedere cantitativ, mai puțin calitativ. Acest lucru s-a văzut bine și în toamna 201o la alegerile parlamentare, și acum în alegerile locale. În Republica Moldova sunt înregistrate peste 28 de partide politice și mișcări social-politice, dar, în alegerile locale majoritatea portofoliilor de primari și de consilieri au fost ocupate de cele patru partide care se află acum în Parlament.

Mihai Godea are mai puțin de jumătate de an la dispoziție pentru a dovedi că oferta lui este mai bună decât ceea ce există acum. Și pornește la drum cu un background nu chiar favorabil pentru el, după evenimentul tragic de asasinare a lui Igor Țurcanu, care a fost șeful staff-ului electoral al lui Mihai Godea în alegerile locale din 5 iunie 2011.

Rămâne să vedem cine va ajunge primul la linie să împartă ”mămăliga portofoliilor parlamentare” – vechile forțe politice sau noile proiecte care încep să se contureze.

Comentarii