Moldova nu e Ucraina

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Se încearcă trasarea unor paralele între situația din Ucraina și cea din Moldova. Am putea presupune multe scenarii în funcție de simpatii politice și de atitudinea față de ce se întâmplă în țara vecină, dar la această oră sunt doar două lucruri care ne fac eligibili pentru o confruntare în interiorul țării:
Ca și în Ucraina în Moldova puterea nu este foarte populară, iar alternativa existentă nu este deloc tentantă.

Ca și Ucraina, Moldova este o țară care face alegerea pentru un model de dezvoltare în sânul unui proiect comunitar fie european, fie rusesc.
Aici epuizăm similitudinile. Restul sunt nuanțe, iar multe din cele vehiculate nu fac decât să confirme lipsa unui potențial intern exploziv. Diferențe sunt mai multe.
Cea mai importantă, bună de servit amatorilor de scenarii apocaliptice și teoriilor de conspirație, este că potențialul țării noastre are atractivitate zero din toate perspectivele posibile și imposibile, nici piață mare, nici industrie, nici resurse materiale,nici amplasare geopolitică, lista ”nici-urilor” poate fi continuată. Noi putem fi doar bonus într-o joacă mare și nu suntem convertibili ca subiect de târg.
Doi. Moldova a ales o guvernare care nu si-a schimbat opțiunea și programul în timp. Au spus ca ne duc în UE și ne duc. Poate nu ne place cum o fac, poate nu ne place cine o face, poate nu ne plac reformele sau lipsa acestora, dar cert este că așa cum îi taie capul cei de la putere merg spre obiectivul susținut în alegeri de majoritatea oamenilor cu drept de vot din țară. În Ucraina lucrurile sunt diferite, la fel cum diferit a fost înțeles parcursul european în perioada guvernării comuniste.

Trei. Moldova nu luptă pentru valori lizibile pentru restul lumii. Oamenii, de regulă, nu ies în stradă pentru salarii, pentru libertate sau pentru că sunt tratați nerespectuos de putere și stat. Singura sensibilitate a moldovenilor este limba și ocazional fobia față de noii/vechii frați mai mari și mai mici. Dar și în acest caz fără un lider nu se întâmplă nimic. Ucrainenii de pe baricade luptă pentru libertate și demnitate, noi nu am luptat pentru asemenea valori niciodată, nu că suntem mai răi sau mai buni, suntem un popor asuprit de sute de ani de străini și instinctul de autoconservare este cel mai dezvoltat. Genetica bat-o vina.

Patru. Guvernarea, criticată pe bună dreptate, corectează mereu abuzurile care capătă rezonanță. De multe ori o face neinspirat, dar reacționează și acest lucru este important. Iluzia că mobilizând opinia publică poți corecta lucrurile este o barieră importantă pentru proteste și revoluții.

Cinci. Politicienii nu au de ales. Nici partidele din coaliție, nici cele din opoziție nu pot sa-și schimbe opțiunea pe ultima sută de metri de mandat. PCRM nu va admite violențe atât timp cât partidul este condus de Vladimir Voronin, dar și atât timp cât mai speră să revină la putere. Iată motivul din care numai outsideri de genul Formuzal, Dodon, etc sunt pregătiți să meargă până în pânzele albe. Ei sunt singurii care nu au ce pierde. Presiunea pusă de scrutinul parlamentar mobilizează partidele din prima ligă, dar în același timp îi obligă să rămână într-un cadru legal, deoarece sunt privați de șansa de a se reabilita ulterior, timp nu rămâne pentru a drege imaginea.

Comentarii

Iuliana Bordeianu

Iuliana Bordeianu

Iuliana Bordeianu, jurnalist. 10 ani am făcut știri politice pentru cele mai citate agenții de presă din țara în calitate de reporter, editor, șef de department. 3 ani de știri TV în calitate de producător și coordinator de programe nu mi-au creat de...

Ultimele articole