MOLDOVA ÎNTRE MORATORIU ȘI STATUS QUO AMERICAN

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Noua majoritate parlamentară de la Chișinău are mai bine de o lună de funcționare. În prima lună de activitate premierul Maia Sandu a avut prime vizite externe care au liniștit îngrijorările apărute la București și Kiev în urma apariției acestei neașteptate coaliții.

Cronologic, în urma vizitei la Bruxelles, noii deputați ai Parlamentului European au dezbătut situația din Republica Moldova, iar Johannes Hahn, care se pare că va păstra funcția de comisar european pentru vecinătate și extindere, a declarat că ajutorul macro-economic va fi deblocat dacă autoritățile moldovene vor lupta cu corupția, vor  îmbunătății cadrul electoral și vor face justiția și mai independentă.

Putem spune că majoritatea politică condusă în Parlamentul moldovean de Zinaida Greceanâi are trei nași, toți au urat „tinerilor însurăței” casă de piatră. Doi dintre ei au pus temelie financiară noii familii: americanii au oferit aproape 30 mln. dolari, europenii vor să ofere 14 mln. de euro. Rușii nu au oferit bani, dar și-au manifestat intenția de a relua legăturile comerciale tradiționale cu Republica Moldova.

Probabil, moratoriul propus de președintele Dodon și acceptat de primul ministru este necesar pentru dezghețarea relațiilor economice cu Federația Rusă  – o tăcere asurzitoare pe subiectele ideologice și geopolitice care pot dezbina coaliția parlamentară. Poate această tăcere contribui la apariția unei a treia linii de finațare pentru statul moldovean? Nu știm.

Nu știm nici care sunt subiectele care ar putea dezbina noua alianță dar, cel mai probabil, este vorba de subiectele lingvistice, istorice,  legate de procesul de reglementare a diferendumului transnistrean și de alegerea vectorului de dezvoltare externă a statului moldovean.

S-a spus că e bine să se renunțe la discuțiile în contradictoriu și că scopul majorității prezidate de doamna Greceanâi este păstrarea unei politici externe multivectoriale pentru păstrarea relațiilor strategice atât cu Uniunea Europeană cât și cu Federația Rusă.

Sună ca proverbul vechi în care vițelul cel blând suge de la două junici.

Dincolo de instituirea acestui moratoriu, unul care oferă continuitate de viitor acestei majorități parlamentare, o înțelegere pe care o putem înțelege iar unii, chiar argumenta, se crează impresia că ar exista o frică de a spune, cu subiect și predicat, că există un agrement secret între Blocul politic ACUM și Partidul Socialiștilor pentru a guverna patru ani. Ascunderea acestei înțelegeri deranjează.

Ar fi bine ca părțile să spună că au un agreement de guvernare pentru patru ani. Mediul de afaceri, intern și internațional, are teamă de incertitudinile politice care se prevăd în toamna anului 2019, cand va începe campania electorală pentru alegerile locale.

Comentatorii politici de la București au făcut statistica și au văzut că într-o lună „naşul“ coaliţiei de guvernare, Dmitrii Kozak, a venit de trei ori, de la Moscova, la Chișinău. Ei afirmă că doar americanii contrabalansează desantul rus în Moldova, prin înalţii oficiali americani, ale căror vizite s-au îndesit aici în ultima vreme. De aici.

Este clar că Moldova nu este buricul pământului dar, potrivit viceministrului de externe al Federației Ruse, Grigorii Karasin, Moldova este locul în care s-a creat un precedent de interacțiune între cei trei mari jucători politici ai momentului. Potrivit oficialului rus, acest experiment de colaborare ar trebui replicat. De aici.

Oficialii ruși își doresc continuarea experimentului moldovenesc și probabila lui replicare în Ucraina. Oficialii americani sunt de acord cu așa ceva?

Întreb asta deoarece am constatat că principiile politice ale socialiștilor, în baza căreia s-a format coaliția majoritară, sunt aplicate/respectate de către Cabinetul de Miniștrii condus de Maia Sandu. Observ că socialiștii moldoveni au căpătat pârghii de administrare a politicii externe a statului moldovean și au reușit să consolideze  instituția prezidențială. Socialiștii s-au europenizat, ei sunt cei care decid distanța/apropierea statului moldovean de Uniunea Europeană.

Sunt sigur că unele dintre principiile anunțate de socialiștii moldoveni pentru construirea majorității parlamentare au căzut sub incidența negociabilității.

Care au fost sunt liniile roșii enunțate de doamna Maia Sandu pentru alcătuirea acestei indeite majorității parlamentare ?

Este drept că ancora status quo-ului politic existent aparține Statelor Unite?

Ori nu?

 

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii

Victor Nichituş

Victor Nichituş

Victor Nichituş este unul dintre jurnaliştii incomozi, pentru mulţi dintre cei care încearcă să aibă un loc în pestriţa arenă publică de la Chişinău. Acuzat ba de Putere că este de partea Opoziției, ba de Opoziție că ține cu Puterea, atât oficialii...

Ultimele articole