Moldova – fără vize, Moldova – fără Guvern, Moldova – fără popor

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

În ultimul timp, un partid politice aflate la guvernare şi-a început o campanie agasantă pe subiectul liberalizării regimului de vize. E bizar cum o formaţiune care a condus Guvernul în ultimii cinci ani, nu are un alt argument „forte” în faţa propriilor alegătorilor decât facilitarea plecării din ţară a cetăţenilor. Dacă acesta este cel mai mare vis al basarabenilor, atunci cum putem vorbi de o guvernare de calitate a acestei formaţiuni? Însăşi situaţia în care emigrarea din ţară a rămas unica cale de supravieţuire deja este suficient pentru penalizarea întregului aparat guvernamental.

Pentru Republica Moldova, efectul migraţiei a fost şi este similar bombei nucleare aruncate asupra Hirosima şi Nagasaki. Doar că spre deosebire de migraţie, efectele atacului nuclear au putut fi depăşite. Generaţiile crescute fără părinţi, degradarea morală şi culturală, scăderea numărului populaţiei apte de muncă, îmbătrânirea populaţiei etc.

Mai penibilă e situaţia că migraţia se încearcă a fi prezentată ca „oportunitate”. O fi oportunitate pentru o mână de persoane (tinerii care activează în domeniul tehnologiilor informaţionale, activiştii unor ONG-uri), însă calificarea profesională a majorităţii populaţiei nu oferă decât o singură oportunitate – munca de jos.

Să nu uităm, cadrele cu calificare înaltă, care au acum fericita „oportunitatea” de a pleca peste hotare, au fost crescute şi educate în condiţiile unei ratescăzute a migraţiei. Fără un proiect naţional de reprofesionalizare a Repubicii Moldova şi reformare rapidă a învăţământului, fără o reformatare a sistemului economic şi politic al ţării, acest pământ riscă să devină unul semipustiu în următoarele decenii.

Fuga din ţară – aceasta e unica „oportunitate” oferită poporului nostru, iar cel mai groaznic este faptul că a devenit şi cea mai mare „izbândă” a Guvernului! Bravo, aţi făcut totul pentru „a elibera” acest pământ de locuitorii săi.  Aşteptăm africanii, pakistanezii şi chinezii să ne ocupe locurile.

Recunosc, aţi făcut multe pentru ca oamenii să poată în sfârşit să plece, însă ce aţi făcut pentru ca să nu fim nevoiţi să plecăm?

Comentarii

Octavian Racu

Octavian Racu

-sociolog, jurnalist- Născut în municipiul Chişinău, Republica Moldova Telefon(-oane) Mobil: +373 79776454 E-mail(uri) octavianracu@yahoo.com, octavianracu@gmail.com Data naşterii 13 octombrie 1984 - 2008 – 2011 – redactor ...

Ultimele articole