Moldova, după venirea lui Štefan Füle

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Noul val de vizite oficiale europene l-a adus la Chişinău, în perioada 18-19 mai, pe Comisarul European pentru Extindere şi Politică Europeană de vecinătate, Štefan Füle. Asta după ce cu două săptămâni înainte Füle se arăta îngrijorat de soarta reformelor înfăptuite în Moldova, despre coordonata europeană şi dacă politica se mai face pentru oameni sau doar politicieni.

Moldova şi Štefan

Štefan Füle este comisar european din 2009, de atunci când Moldova a luat perspectiva europeană ca o prioritate. În mai 2010, Füle a avut o vizită similară în Moldova cu ocazia Zilei Europei, şi de atunci s-au dat startul negocierilor privind Acordul de Asociere, negocieriele privind liberalizarea vizelor au început în aproximativ o lună de la vizita precedentă (15 iunie 2010).

Atunci Füle spunea că Moldova începe negocierile privind un proiect ambiţios, curpinzător şi plin de consecinţe, ca mai apoi în mai puţin de 3 ani, Moldovei, acelaşi Füle să-i dea perspective clare de semnare.

În decursul acestor 3 ani, Füle a spus de mai multe ori că Moldova merită regimul liberalizat, că Moldova merge într-o direcţie corectă, şi că Moldova este o ţară importantă pentru Uniunea Europeană.

L a sfârşitul lui aprilie, începutul lui mai 2013, în urma votării în pripă a legilor referitor la Curtea Constituţională, a interimatului primului ministru, şi a pragului de accedere în Parlament, oficialii europeni în frunte cu Füle şi Ashton se arătau îngrijoraţi referitor la situaţia Moldovei, catalogând-o ca un regres şi o potenţială dezbatere de la lucrurile care trebuiau să se întâmple la Summit-ul de la Vilnius. Deoarece nu au avut loc consultări cu societatea civilă, şi apoi deoarece făceau Curtea Constituţională în subordinea Parlamentului.

În vâltoarea acelor evenimente, se subînţelegea că dacă legea referitor la Curtea Constituţională era promulgată de preşedintele Timofti, atunci, Moldova ar fi zis Au revoir Acordului de Asociere din toamnă.

Importanţa vizitei

Füle e comisar european de patru ani, asta însemnând că acesta a sărbătorit 4 zile ale Europei în calitatea sa de comisar. O dată în 2010, acesta a venit în Moldova, deoarece atunci era timpul propice de a investi într-o lungă colaborare cu Moldova, după asta în 2011, a transmis un mesaj de la Bruxelles Europei, iar în 2012 a fost în Caucaz, care înseamnă o zonă importantă pentru Europa.

Şi în 2013, fără a anunţa cu mult timp înainte, Füle face, din nou o vizită în Moldova. Ba mai mult, în discursul să vorbeşte atât în engleză cât şi în română, pentru a demonstra că Ziua Europei se serbează ca într-o familie. Deşi vizita se anunţa mai mult neoficială, Füle a avut întrevederi cu toate partidele care sunt acum pe arena politică a Moldovei, mai puţin cu PCRM care nu a venit la întrevedere.

Această vizită neaşteptată poate fi interpretată în mai multe feluri. Oricum în urma declaraţiilor după întrevederile cu Füle, s-a menţionat că UE doreşte ca Moldova să-şi păstreze drumul european, şi anume UE va susţine acest lucru, mai dând o şansă Moldovei.

Acum, Europa este cu ochii pe noi, şi a tot ce se petrece în plan politic, şi la moment, exprimăm o prioritate pentru UE. Lucru pe de o parte bun, pe de alta nu prea, deoarece cineva te urmăreşte mai intens doar atunci când faci ceva foarte grav. Să nu fi fost, Štefan Füle, categoric şi-ar fi petrecut Ziua Europei, atfel.

Iar pentru a semna/parafa Acordul de Asociere în toamnă, pe plan politic Moldova ar trebui să devină mai stabilă, să respecte principiile democratice, şi să continue implementarea reformelor europene.

Reacţii după

“În ultimele zile, Curtea i-a repus în funcţie pe liberalii demişi din guvern, l-a restabilit pe Corneliu Gurin la procuratura generală, dupa ce a fost demis de comunişti şi liberal-democraţi. De asemenea, a declarat neconstituţionale legile ce prevăd atribuţii suplimentare pentru premierul interimar şi guvernul în exerciţiu, votate, la fel, de PLDM şi PCRM.”

Dacă vizita lui Füle a fost între 18 şi 19 mai, atunci pe 20 şi 21 mai, s-au întâmplat lucruri interesante în politicul din Moldova.

Curtea Contituţională a declarat mai multe lucruri votate de către PLDM şi PCRM drept neconstituţionale.

Astfel ne ciocnim de situaţia când o instituţie constituţională ia decizii neconstituţionale. Lucruri, care conform comunicatului de la început de mai din partea lui Ashton şi Füle, ar trebui de evitat într-o societate democratică europeană.

De asemenea, negocierile privind o nouă coaliţie de guvernare a început, reunind în majoritatea partidele cu care a avut întrevederi Füle. Şi după primele discuţii din cadrul noii coaliţii, participanţii s-au arătat destul de optimişti.

Ap unde mergem, doctore? Continuăm încălcările normelor de drept sau în Europa?

PS: Dragă Štefan Füle, La mulţi ani, şi îţi dorim să vezi Moldova aşa cum vrei tu. (Ziua de naştere a Comisarului European e pe 24 mai).

Share and Enjoy !

0Shares
0 0 0

Comentarii