Moldova de astăzi, ruptă în trei

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Suntem în anul 2018, cînd se împlinesc 100 de ani de la ultima Reunire cu Patria-Mamă.

Cu Regatul Român de atunci.

O aniversare cumplit de tristă.

Una de plîns în hohote, de comemorat, de cules  învățăminte  și nu una de țopăit și de lansat cîntece de mîndrie națională.

Că nu mai e un noroc să fii român, în aste condiții de existență dramatică a sărmanilor români de peste tot.

Fiindcă efectul acelei sărbători  din 1918 a durat doar cîteva decenii, după care Rusia „ne-a realipit”  la imperiul ei.

Pentru un timp foarte lung, cît o eternitate!

Rusia nu ne-a întrebat cînd ne-a reocupat dacă o vrem.

A dat ultimatum și gata!

Acum, în anul 2018, fărîmițata Moldovă arată cu mult mai dezastruos decît în 1918.

Cu felii importante din teritoriu dăruite de Rusia sovietică Ucrainei, cu o Nistrenie rusească militarizată din plin, acum Moldova poate fi servită la un singur prînz de către Rusia lui Putin(a se citi: poate fi „realipită” la imperiul ei într-o oră).

Poate, am scris.

Doar: poate.

Dacă Moldova de azi ar fi parte componentă a Uniunii Europene, atunci Rusia s-ar mai gîndi.

Dacă Moldova de azi ar fi parte componentă a NATO, atunci Rusia nici nu s-ar gîndi, dar deoarece  Moldova de azi e, vorba Poetului, „nici în Țară, nici afară”, țarul Rusiei, cu toate rogojinele sale, își permite să batjocorească și să amenințe semiMoldova așa cum îi spune satan să o facă.

„În numele lui Dumnezeu și a adevărului istoric”, bineînțeles.

Fărîma de Moldovă de azi e ruptă și ea încă în trei.

O fărîmitură vrea Reunirea cu Rusia, una–să fie stat chipurile suveran, independent și neutru, cu armată rusească cu tot, iar cea de-a treia fărîmitură, cea mai puțin numeroasă, vrea Reunirea cu România.

Vă dați seama?

3 fărîmituri cu 3 mame istorice!

Unii, circa 50% din populație,  cred că Rusia e mama lor adevărată.

Unii,  circa 30 % din populație, cred că Republica Moldova e mama lor, ca moștenitoare a Moldovei lui Ștefan cel Mare și Sfînt.

Undeva, în plan istorico-ideologic,  ambele au careva afinități, evidențiate, mai ales, în campaniile electorale, de orice fel.

Unii, circa 20%, cred că România e mama lor, de la care am fost hăcuiți de către Ribbentrop și Molotov.

Să fim corecți și să nu dăm toată vina pe ruși, totuși.

Germania lui Hitler și Ribbentrop este și ea vinovată prin semnarea acelui odios pact istoric, alături de URSS-ul lui Stalin și Molotov.

Și acum ce facem?

De ce nu rugăm Germania să-și repare greșeala din 23 august 1939?

Greșeală, care i-a dat undă verde lui Stalin să facă ce vrea cu noi, românii trădați de toate supraPuterile!

E anul jubiliar 2018.

Și atunci care Unire ori Reunire o facem mai întîi?

În 2018, primele două părți de populație (50%+30%) îl vor sărbători pe Ștefan cel Mare și Sfînt, ca simbol al moldovenismului lor antiromânesc și ca bastion al statalității Moldovei?

Și doar cele 20 % din populație vor tot semna Declarații de Reunire cu Țara Românească de azi?

Segmentul de mijloc, cel de 30%, este unul care poate opri buldozerul Rusiei (poate tancul?), gata să se repornească peste semiMoldova.

Cu preoții ruși în frunte.

Segmentul de mijloc trebuie să înțeleagă și să-i mai și convingă și pe unii dintre  cele 50 % că Ștefan cel Mare și Sfînt a fost cel mai mare atlet creștin European al timpului său, care n-a purtat războaie de cotropire, ci numai de apărare a moșiei sale rîvnite de toți nesătuii de-atunci.

În caz contrar, semiMoldova de azi, tot mai puțin românească, ar putea ajunge, poate chiar în anul jubiliar 2018, pe masa de prînz a țarului rus, care candidează pentru un nou mandat de țar în același ani—2018.

Și precum „realipirea Crimeii” l-a urcat înspăimîntător de mult în sondaje pe Putin, la fel și  „realipirea Republicii Moldova la Federația Rusă”, cu centenar cu tot, ar fi doar în beneficiul țarului.

Și-al „Preasfintei Rusii”, evident.

 

 

 

 

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii

Traian Vasilcău

Traian Vasilcău

traianus, tot el Traian VASILCĂU minicatastif de autor: sunt aproape strămoș: am un car de ani, poeţii aşa de mult nu trăiesc. ador Libertatea, fug cît pot de lichele, dar dau mai tot timpul de fraţii lor: de minciunoşi, agresori, pîrîtori şi h...

Ultimele articole