„Moldova are viitor”-Unionismul un proiect eșuat !

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

După 25 de ani de independență Republica Moldova a trecut probabil peste cel mai imporant test. A fost acceptată ca stat independent, recunoscut de ONU și a rezistat tentativei de a fi federalizată, ceea ce ar fi redus din suveranitate și dependența față de anumite țări din zonă.
Dincolo de o groază de probleme care ne macină societatea, constat cu multă satisfacție că ideea unionistă a eșuat.
Ideea unirii cu România a fost mereu o provocare, o armă nu doar a românilor dar și al Federației Ruse de a-și justifica comportamenul în regiune.
De ce totuși sunt de părere că am scăpat de această lepră a unionismului ?!

1.Elita – bună – rea, mai mult sau mai puțin coruptă, provincială, ca să nu zic – sălbatică, formată dintr-un grup de oameni de afaceri și politicieni, promovează independența Republicii Moldova și se opune sub orice formă unirii cu statul român. Nimeni nu va accepta ca regulile de joc să fie stabilite la București cu atît mai mult că mulți dintrei ei s-au ales cu averi și afaceri de sute de milioane de euro. Oameni care controlează tot, de la presă pînă la prețul pentru un cub de apă care curge în robinetele noastre. Doar unele excepții ale acestei elite susțin curentul pro – român și asta mai mult din interes personal. E greu de crezut că acești oameni vor scăpa de sub control situația. Cît de banal n-ar suna dar ei reprezintă acel pilon de stabilitate atunci cînd vorbim de independență față de România.
2.Unioniști – dispersați.
Un alt argument ar fi lipsa de coeziune în cercul unionist. Am vazut două categorii pînă acum, cei care au participat la actul guvernării și alții care au creat un soi de opoziție – Ghimpu la vremea sa, astăzi Hadîrcă și Guţu şi KO. Unioniștii s-au dovedit a fi trădători. Așa a perceput electoratul decizia lui Iurie Roșca de acum 11 ani. Nu este exclus să vedem o altă mostră de trădare prin alianța PL-ului cu PCRM.
S-au dovedit a fi și cei mai proști guvernanți. Ne aducem aminte de Ghimpu – Președinte de țară, un adevărat izvor de inspirație! Ce să mai zicem de Chirtoacă un Primar – gropar. Să nu uităm și de Drăguțan un al personaj mioritic susținut de Ghimpu.
Oameni care au discrediat o clasă politică, ideea de integrare pro europeană și capacitatea lor de a gestiona afacerile într-un stat.
3.România un exemplu bizar
După 7 ani de integrare în UE România s-a ales cu o infrastructură pe care Ceaușescu nu le vedea nici în cele mai frumoase vise. Drumuri, spitale, școli, străzi iluminate, și cel mai important poate, instituții de drept funcționale. Într-un cuvînt Romînia a ieșit din beznă. Însă totul pare bizar. O țară cu o asemenea infrastructură dar cu un salariu mediu pe economie echivalent Belarusului sau Ucrainei pînă in 2014. Pensionarii de la uzinile din Reșița sau Galați cu venituri mai mari decît un tînăr pedagog sau medic rezident. O țară cu 40 % din terenuri agricole aflate în posesia străinilor. Un stat care nu este capabil să plătească întreținerea acestei infrastructuri. O va plăti cetățeanul în următorii 10 ani, inclusiv moldovenii cu pașapoarte românești. Deja mai mulți specialiști din România se pronunță pentru introducerea unor taxe obligatorii pentru fiecare român indiferent dacă are sau nu de muncă.
În aceste condiții nu e departe ziua cînd moldovenii vor face coadă la consulatul român de a renunța la cetățenie.
România calcă rapid pe urmele Poloniei care s-a ales recent cu un guvern eurosceptic. Protestele ca urmare a tragicului eveniment din clubul Coletiv, a demontsrat că există deja o masă protestatară uriașă în statul vecin care poate vedea UE un inamic în dezvoltare.
Totul la timpul său.
În acest context Republica Moldova are drumul său. O țară independentă care urmează în următorii ani sa-și determine definitiv direcția politicii externe. O vom face însă în mod suveran. Riscul unirii dispare. Cu cît mai des se vor mobiliza cu atît mai puternici i vom fi noi, moldovenii.
https://vox.publika.md/social/unionismul-un-proiect-esuat-523235.html

Share and Enjoy !

0Shares
0 0
Nicolae Pascaru

Nicolae Pascaru

CURRICULUM VITAE Numele: Pascaru Prenumele: Nicolae Data şi locul naşterii: 18 iulie 1975, s. Chircăeşti, r-l Căuşeni Cetăţenie: Republica Moldova 1998 – 2002 Universitatea de Studii Umanistice din Moldova, Facultatea de drept, licenţiat în dr...

Ultimele articole