Moldova are nevoie de birocrație

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Democrația e atunci când alegi pe cineva pe care mai târziu vei putea da vina

La Congresul PPE am discutat, printre altele, despre birocrație. Cei din nord, în mod special, s-au plâns că nu pot face un pas fără a completa un document sau o hârtie. Românii nici ei nu-s prea fericiți din punctul acesta de vedere. De când au acces în UE trebuie să se conformeze normelor. Proiectele și banii europeni vin doar după ce trimiți câteva zeci de formulare completate corect. Acuma pentru câteva sute de mii de euro nu cred că e o problemă să scrii chiar și 100 de foi. Să fim sinceri.

Conștienți fiind de faptul că simplificările pot duce la o prea mare dependență de factorul uman înainte de a aproba se fac simulări și testări. Cel mai simplu exemplu: pentru ca o școală să achiziționeze ceva, orice, anunțul privind achiziția respectivă trebuie să fie pe pagina lor web minim 30 de zile. Prietenii din Norvegia mi-au spus că preferă acest sistem decât să lase la mica înțelegere banul public.

Ce e în Moldova ? La noi situația este, de fapt, invers. Ce poți simplifica în Moldova ? Singurele „hârtii” pe care ești obligat să le completezi corect este atunci când ai nevoie de cazier sau buletin. Aici telefonul este singura modalitate de „comandă și control” iar implicarea unei instituții în treburile alteia e la ordinea zilei. Miniștri care pot „rezolva” locuri de muncă în instituții ce nici măcar nu le sunt subordonate.

continuare dancaranfil.com

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii