MOLDOVA AL DOILEA STAT ROMÂNESC. PAVEL FILIP NU A VENIT CU MÂNILE GOALE DE LA BUCUREȘTI

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Premierul moldovean Pavel Filip a declarat la finalul ședinței comune a Guvernelor României și Republicii Moldova, desfășurate la București, că vede unirea în proiectele concrete de interconectare ale infrastructurilor dintre cele două state și că statul moldovean aparține aceluiași spațiu cultural – lingvistic românesc, un spațiu comun de valori. Este pentru a doua oară în istoria contemporană a Republicii Moldova când decidenții politici moldoveni vorbesc în discursurile lor oficiale, deci asumate politic, despre unirea celor două state. Primul a fost Mircea Snegur, care, într-un discurs oficial, s-a referit la statul moldovean ca la al doilea stat românesc – al doilea este premierul Filip.

Dincolo de motivația apartenenței la aceiași familie politică, dincolo de recunoștință – premierul moldovean este cel care a primit din partea guvernului Cioloș un împrumut de 150 de milioane de euro, care a stabilizat financiar Moldova, mesajele transmise de premierul moldovean sunt cât se poate de pragmatice. Amintesc că ședința comună de guvern a avut  loc la doar două zile după ce Uniunea Europeană a anunțat că suspendă, în mod oficial, ajutorul macrofinanciar de 100 de milioane de euro destinat Moldovei.

Dincolo de declarațiile de intenție și de acordurile interministeriale semnate Pavel Filip nu s-a întors chiar cu mâna goală la Chișinău. Klaus Iohannis a promulgat, joi, 22 noiembrie 2018, Acordul dintre Guvernul Romaniei și al Republicii Moldova pentru implementarea programului de asistență tehnică și financiară în baza unui ajutor financiar nerambursabil în valoare de 100 milioane de euro acordat celor de peste Prut. Este vorba de implementarea programului de asistență tehnică și financiară în baza unui ajutor financiar nerambursabil semnat la Bucuresti la 27 aprilie 2010. De aici.

De altă parte, premierul Viorica Dăncilă, atentă la nuanțe, a precizat că a discutat cu șeful guvernului moldovean și despre reformele pe care trebuie să le facă Moldova în drumul său proeuropean. “România este gata să ofere expertiză în ceea ce privește reformele și vom sprijini aspirațiile europene ale R. Moldova. Integrarea în UE este singura cale care poate aduce bunăstare cetățenilor”, a punctat primul ministru român.

Dincolo de apartenența la același spațiu cultural – lingvistic românesc, pragmatismul premierului moldovean este unul dedicat în special statului moldovean – dacă vor fi implementate, proiectele de interconectare a infrastructurii statului moldovean cu cele ale României, ele vor aduce Chișinăul mai aproape de Uniunea Europeană. Integrarea sistemului rutier și feroviar, a sistemului de comunicații, ori a sistemului de securitate și apărare sunt elemente ale europenizării statului moldovean.

Au apărut, în urma ședinței comune de guvern, voci critice care reproșează că, în An Centenar, nu a fost auzit nici un mesaj mai clar referitor la unirea propriu zisă. Nici nu avea cum să fie luată o asemenea decizie – interconectarea financiar-economică și vamală a celor două state nu a fost realizată, Moldova și România încă nu aparțin aceluiași spațiu audiovizual, iar sistemul politic nu este integrat.

Istoria contemporană a relațiilor bilaterale dintre cele două state dezvăluie că decidenții politici români nu au avut un proiect real de interconexiune strategică cu teritoriul dintre Prut și Nistru și nu au dezvoltat o infrastructură puternică în imediata aproiere a frontierei sale răsăritene. (Moldova românească este, din punct de vedere economic, mult în urma unor altor regiuni românești.) Acesta este motivul pentru care optimismul meu este rezervat. Dacă acordurile interministeriale semnate vor avea finanțare suficientă și vor fi urmate de realizări  concrete, atunci s-ar putea ajunge și la momentul în care se va putea vorbi despre Moldova dintre Prut și Nistru ca despre cel de al doilea stat românesc.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii

Victor Nichituş

Victor Nichituş

Victor Nichituş este unul dintre jurnaliştii incomozi, pentru mulţi dintre cei care încearcă să aibă un loc în pestriţa arenă publică de la Chişinău. Acuzat ba de Putere că este de partea Opoziției, ba de Opoziție că ține cu Puterea, atât oficialii...

Ultimele articole