Moldova, acum ai stabilitate energetică!

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Știu că pare greu de crezut, dar de azi putem spune că Republica Moldova are stabilitate energetică! Pentru prima dată în istoria țării noastre, contractul cu Gazprom a fost prelungit toamna, astfel încît Ministrul Economiei, Andrian Candu,  a avut relativ destul timp pentru negocierea prețului, nefiind constrîns de temperaturile scăzute ale iernii, cum se întîmpla pînă acum. Mai mult decît atît, Candu a reușit să obțină o reducere record  de 45 dolari SUA mai puțin pentru o mie de metri cubi!

Deci este o reducere substanțială, chiar neașteptată pentru mine, în contextul crizei din Ucraina și a embargoului impus de Federația Rusă pentru mai multe produse agricole moldovenești. Iar pentru ca această reducere mare de preț să se regăsească și în buzunarul oamenilor, Candu a declarat că va fi foarte categoric în discuțiile cu ANRE.

Această noutate bună pentru țară, va fi însă una rea pentru mulți concurenți electorali. Explic. Pînă acum toți extremiștii foloseau tema gazului pentru a acumula dividente electorale. Extremiștii pro-ruși (Dodon, Usatîi, Șelin etc.), mințeau și șantajau oamenii că dacă nu le vor acorda votul lor, atunci la iarnă vor îngheța de frig, iar din acest motiv Republica Moldova trebuie neapărat să adere la Uniunea Vamală. Același mesaj era pînă acum promovat și de extremiștii de dreapăta, că moldovenii vor îngheța de frig la iarnă, că nu se poate de negociat cu Rusia și din acest motiv trebuie să rupem orice relații cu Rusia.

Andrian Candu însă a dat peste cap mesajele extremiștilor, demonstrînd că Republica Moldova, își poate continua calea integrării europene, iar în același timp poate avea relații economice bune și cu Federația Rusă, iar în plină criză politică regională, chiar să obținem o reducere subtanțială pentru prețul gazului rusesc.

Eu vreau ca cetățenii țării să conștientizeze acest lucru, că echipa PDM promovează o politică echilibrată și inteligentă, o politică de promovare a interesului național, care ne va asigura stabilitatea și dezvoltarea. Partidul Democrat din Moldova este singurul capabil să facă din țara noastră o punte economică între est și vest, o oază a stabilității și bunei înțelegeri.

Moldova, acum ai stabilitate energetică! Și sunt sigur că în pofida tuturor sondajelor care-l trec pe alde Dodon în Parlament, cetățenii țării vor da dovadă de maturitate politică, iar pe 30 noiembrie vom avea în continuare o guvernare ce va asigura stabilitate politică! Doar așa putem Crește Moldova!

Comentarii

Ion Harghel

Ion Harghel

Cetăţean al Republicii Moldova, interesat de viaţa social-politică, pledez pentru dreptate, sunt realist şi vreau ca într-o zi întreaga clasă politică să dea dovadă de maturitate politică şi altruism pentru a contribui la unificarea societăţii. Cre...

Ultimele articole