Moldova 2012: Game of Clans

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Moldova numai cronologic se află în sec. XXI. Societatea sa încă frămîntă glodul social al Evului Mediu.

Societatea moldovenească este organizată nu în bază democratică. Nici măcar în bază de clase. Unitatea socială fundamentală a sa este CLANUL.

DEX-ul explică acest termen ca ” o comunitate gentilică caracteristică comunei primitive, formată din oameni legați prin relații de rudenie și de limbă”.

Clanurile moldoveneşti sunt formate în baza de profesie. Profesia poate fi aleasă dar asta asta nu înseamnă automat faci parte din clan. Doar atunci cînd obţii autoritate/funcţie/bani/relaţii poţi deveni o verigă a clanului.

Clanurile moldoveneşti deţin puterea, banii, funcţiile în administraţie şi în stat, resursele naturale, legea. Ele se află într-o luptă permanentă conform principiului “каждый за себя” dar uneori se aliază împotriva unui clan mai puternic. Ele nu au o conducere concretă: un lider sau un organ colegial. Dar există cei mai puternici la un moment dat care fac jocul dar pot fi oricînd înlocuiţi.

Caracteristica de bază: interesele de clan, simţul umărului tovarăşului, lucrul în grup. Coeziunea clanurilor este puternică dar de scurtă durată.  Scop de bază: îmbogăţirea, puterea, securitate apersonală. Exemplu în lumea animală: hienele.

Principalele clanuri moldoveneşti:

JURIŞTII. Recent au demonstrat că sunt cel mai puternic clan din Moldova. Unul dintre cei trei piloni putrezi ai statului. Judecători, avocaţi, procurori, notari, executori judecătoreşti. Instrumentul de lucru – interpretarea legii după bunul plac. Se pot infiltra în clanul politicienilor sau afaceriştilor dar rămîn fideli clanului. Au stat la baza acestui stat şi l-au plămădit aşa cum le-a convenit. Pot judeca o femeie la 6 ani de închisoare pentru un sac de cartofi. Pot elibera din închisoare criminali. Pot anula, spuspeda, interzice. Pot interveni în politică, economie, cultură… Pot orice. Ei fac legea. Ei o desfac…

Continuare pe Blogul lui Victor Chironda

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii