Mituri despre Dorin Chirtoacă (ultimul articol despre politică)

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Cel puțin două nopți nedormite. Apăsări în continuu pe F5. Accesări pe cec.md, unimedia.md, publika.md, jurnal.md ș.a. Exit-poll făcut aiurea. Rezultate amăgitoare. Răsturnări de situație. Toate acestea, plus o cisternă de zoi electorale, au fost ingredientele principale ale unei campanii electorale pentru alegerile locale din Chișinău.

Dorin Chirtoacă nici nu a reușit bine să reintre în funcție, că s-au început cîrcotelele. Cei din PCRM încearcă să contesteze alegerile. Un grup de bloggeri, analiști de tot soiul, chiar și politicieni au început să vorbească parcă în același glas: „dapu Chirtoacă a cîștigat pentru că a avut noroc”, „Dorin n-a meritat victoria, lumea de fapt a votat contra lui Dodon”, „a fost un vot de conjunctură”, apoi diferite referințe la situația geopolitică, ce s-a reflectat și în alegerile din Chișinău și multe altele.

Am decis să dedic ultimul articol din 2011 pe care îl scriu despre politică, pentru a compensa acest aflux de neadevăr.

1. Mi-e interesant, își poate imagina vreun analist sau blogger, sau politician, ce înseamnă 186.918 de oameni? Dacă cineva din ei crede că acest număr de oameni ar încăpea în Piața Marii Adunări Naționale, atunci se înșeală amarnic. La o ședință a Clubului IDEA, am demonstrat că în PMAN pot încăpea maxim 78 mii persoane, în cazul că oamenii stau și pe străzile alăturate, dar și trotuarul de lîngă Arcul de Triumf (vezi imaginea). Astfel, cei care au votat pentru Dorin Chirtoacă, ar umple de 2,5 ori PMAN, cu condiția că stau înghesuiți. În afară de Chișinău, nu mai există niciun oraș în Moldova (nici Tiraspolul) cu o populație de 186.918 persoane. Cu alte cuvinte – este un număr enorm, chiar cu circa 56.000 mai mult decît a luat Dorin Chirtoacă în 2007, în turul II. Atunci, actualul primar, a obținut peste 60% din voturi.

2. Dat fiind că vorbim despre un număr impunător de persoane, nu-i putem considera proști, sau oportuniști, sau oameni care votează după cum suflă vîntul, sau oameni care îl urăsc personal pe Dodon. Poate printre ei sunt și de-aceștea, dar ei sunt puțini.

3. Eu degrabă voi ajunge la vîrsta la care Dorin a devenit Primar General al municipiului Chișinău. Și nu am realizat mai nimic în comparație cu el. Mulți analiști și bloggeri care-l critică pe Dorin, demult au peste 30 de ani și se mulțumesc mai mult să discute succesele altora, decît să se gîndească să facă ceva asemănător.

4. Dorin n-a venit la Primăria Chișinău, căzînd din „zarzăre”. El a început drumul spre Primărie la 25 de ani, cînd participa la ședințele Consiliului Municipal, atunci cînd primarul în exercițiu, dl Ursu, din anumite motive, încerca să-l alunge pe Dorin afară din sala de ședințe. Probabil, dlui Ursu acum îi este rușine de acel gest. Poate nu.

5. Dorin a participat la alegerile pentru Primăria Chișinău din 2005, înregistrînd în cele 6 participări ale sale la alegeri scoruri din ce în ce mai mari. Vedeți graficul aici. De fiecare dată, mai mulți oameni au venit la urna de vot și au votat Dorin Chirtoacă. Numiți-mi un partid politic sau persoană politică din Moldova, ce și-a îmbunătățit constant, de fiecare dată, numărul de voturi pe parcursul a ȘASE scrutine consecutiv?

6. A merge la votare este un efort. Uneori nu ieși din casă pînă la magazinul de la colț să-ți cumperi de mîncare că ți-i lene, dar încă să „te tîrîi” pînă la secția de votare, care este mai departe de casă? Și de la votare nu-ți trece foamea, în fond: faci un lucru care poate să-l ajute pe altcineva, nu pe tine. Păi iată: 186.918 de chișinăuieni n-au stat cu fundul în fotoliul din fața televizorului, și-au dezlipit degele de la tastele laptopului, au pus pe planul doi coacerea frigăruiului și a alte chefuri și au mers la votare și au pus ștampila în dreptul lui Dorin!

7. Mitul că alegătorii lui Dorin trăiesc în suburbii este total greșit. În primul rînd, suburbiile fac parte din municipiul Chișinău, la fel ca și orice alt sector al orașului. Într-un articol, am demonstrat că voturile lui Igor Dodon sunt mai concentrate în sectorul Botanica (26%), decît voturile lui Dorin Chirtoacă în suburbii (24%). Deci, dacă scoatem Botanica și suburbiile din municipiu, va cîștiga Dorin Chirtoacă. Articolul e aici.

8. Ceea că Dorin Chirtoacă este incompetent nici nu voi comenta. La noi, dacă vreai să vorbești ceva, doar ca să nu taci, începi să spui că cutare e „incompetent”, sau că el „aberează” sau alte cuvinte ce nu caracterizează discursul unui profesionist.

9. În Chișinău nu se investește? Sau poate că se investește puțin? Aha, Mallurile au apărut din nisip, centrele medicale au crescut singure după ploaie, trolebuzele au fost aduse de tren ș.a. Chirtoacă n-are nicio legătură cu asta…

10. Chirtoacă nu face nimic pentru tineri și copii? Probabil cei care stau în parcuri și în licee cu laptorurile conectate la Internet, plătesc cîte 150 de lei pe lună la Orange și nu stau gratuit pe Internetul oferit de Primărie și Starnet. Aproape în fiecare cartier este un loc de joacă pentru copii. La mine în cartier s-a construit al treilea teren. Probabil că și aceste locuri de joacă au fost aduse de Moș Crăciun pentru copii cuminți.

11. Își aduce aminte de cîte bănci erau în parcurile din Centru? În GP „Ștefan cel Mare”, erau cîteva în jurul havuzului și pe Aleea Clasicilor, în rest cam puține. Cît am fost liceian, apoi student, chiar era o problemă să găsesc o bancă liberă, lucru frustrant, dacă mai ești cu cineva. Acum sunt bănci cîte dorești și mult mai multă lume se poate relaxa în Parc. În Parcul Catedralei, chiar erau foarte puține bănci, acum sunt multe. Iarăși, băncile probabil au fost aduse de Zîna brazilor, tot Zîna brazilor le-a vopsit în verde și le-a instalat. Chirtoacă, clar că n-are nicio treabă cu asta.

12. Probabil pe toți îi doare fix în cot, sau într-o altă parte moale a corpului că lîngă Chișinău trebuia să se construiască o fabrică de ardere a deșeurilor. În contractul semnat pînă în 2007, era stipulat că: a. Fabrica putea să importe deșeuri de peste hotare. b. Cetățenii din Chișinău erau OBLIGAȚI să cumpere energia electrică produsă de fabrică. c. Primăria TREBUIA SĂ GARANTEZE cu propriile proprietăți faptul că cetățenii vor achita pentru energia electrică livrată. Cu alte cuvinte, dacă contractul s-ar fi semnat în așa formă, am fi supt degetul, la propriu, pentru că am fi devenit prizonierii unui agent economic străin, care ar fi putut pune la pămînt bugetul Primăriei. Ceea că au fost renegociate condițiile și toate aceste 3 puncte nu mai figurează în contract sunt meritele probabil lui Papa Carlo, doar Dorin e incompetent, cum poate el rezolva așa ceva.

13. Maidanezii. Cui îi plac maidanezii? Păi să-i ia și să-i crească. Mie nu-mi plac maidanezii. Ei prezintă pericol pentru mine și pentru familia mea. Băiatul meu nu se poate apăra de maidanezi, chiar și eu n-aș face mare lucru dacă m-a întîlni cu vreo 10 „indivizi”. Cînd Dorin a încercat să rezolve această problemă într-un mod civilizat, ce s-a întîmplat? I-au sărit în cap apărătorii de animale. Acum fără mare tam-tam, numărul lor se micșorează. Probabil că Dorin nici nu știe despre asta. Vin noaptea hoții de cîini și îi iau.

14. Parcul Valea Morilor. Chiar dacă în acest an s-a dat drumul la apă și în curînd lacul va fi din nou plin, nimeni din mass-media nu se grăbește să-l califice drept ca un succes al Primarului. Probabil că meritele trebuie să i le atribuim Zeului Apelor – Neptun, ce singur a scos nămolul din lac și l-a reumplut cu apă. Pentru a-și încununa opera, a adus și două lebede pe lac.

15. În Chișinău nu se investește în construcții. Spre exemplu: în Soroca, nu s-a construit niciun bloc nou de locuințe de la independență. Populația Tiraspolului a scăzut cu circa 40.000 de oameni în 20 de ani, iar Chișinăul continuă să crească, inclusiv și localitățile din suburbii.

16. Profesorii din Chișinău au beneficiat de creșteri salariale mai mari decît restul republicii.

17. Problema gunoiului. Stau la Ciocana și nu mai sunt probleme cu evacuarea gunoiului.

18. Demiterea angajaților corupți…. este oprită de justiția moldovenească, ce îi repun în funcție pe cei demiși din nou și din nou.

19. Mitul „Dorin – Superman”. Nu este Dorin un Superman. El este un om, în primul rînd. Atunci cînd cineva spune că nu i s-a rezolvat o problemă, el/ea trebuie să-și pună în primul rînd întrebarea: este Primarul General al Municipiului Chișinău persoana care trebuie să-i rezolve problema? Poate este o problemă ce se rezolvă la nivel de Pretură, sau de Direcție sau poate este o persoană concretă care trebuie să se ocupe de asta. Dacă persoana respectivă nu-i rezolvă problema, te adresezi mai departe, dar menționezi că persoana ce a examinat anterior problema este coruptă sau incompetentă, lucru pentru care ar putea zbura din Primărie. Din păcate, oamenii se obișnuiesc să se plîngă că Dorin e incompetent, dar nu procedează corect în demersurile lor.

20. Dorin nu are atribuții de Procuror, polițist sau judecător.

21. Dorin, chiar dacă este Primar, depinde în multe privințe de Consiliul Municipal. Acum stau și mă întreb: oameni buni, cum naiba a ieșit că Dorin a cîștigat alegerile, iar PCRM are majoritatea în Consiliul Municipal?! Acum, chiar dacă PL a luat 33% din voturi, asta nu-l ajută prea mult pe Dorin.

22. Cu e să te simți cînd Guvernul îți pune constant piedici, iar în același timp trebuie să fii Primar? Așa-i că nici nu-ți pasă, nu? Treaba lui Chirtoacă a fost să se descurce, iar tu să-l numești incompetent, nu? (aici folosesc procedeul dog’s whistle, cine știe despre ce e vorba – foarte bine).

23. Pe foarte mulți locuitori ai Capitalei, nici măcat în cot nu-i doare de datoriile Primăriei față de Termocom. Datorii ce au fost solicitate să fie achitate în regim de urgență, chiar dacă ele au fost acumulate mulți ani în șir, chiar pînă în 2007. Achitarea lor trebuia făcută în condițiile în care Primăria ba nu avea bani, ba avea conturile blocate (ceea ce mi se pare o prostie economică totală). Păi iată, Primăria s-s-a descurcat și cu asta.

24. Apropo de conturile blocate. Încearcă să-ți imaginezi că ai o firmă, în care lucrează mii de oameni, ce trebuie să primească salarii de la tine, ai credite luate, ai cheltuieli de făcut, procurări, iar conturile tale sunt blocate? Cum te-ai descurca?

25. Oamenii noștri sunt deprinși să nu facă nimic, să primească bani „nașaru” și să meargă „nașaru” cu trolebuzu. Eu am dat în Bruxelles, 2 euro pentru o călătorie cu aubobuzul. Eu am plătit în Munchen 5,2 euro pentru un abonament de o zi cu transportul public prin CENTRUL orașului. La noi s-a scumpit costul unei călătorii cu troleibuzul de la 1 leu la 2 lei și s-a început isteria. S-au anulat gratituitățile oferite unui număr impresionat de oameni-fantomă (numărul lor se estima din pod, nimeni nu a numărat cîți oameni cu adevărat mergeau gratis cu troleibuzul, în schimb, Primăria plătea pentru ei). Astfel, dintr-o gaură în buget de circa 150 milioane de lei (poate și mai mult) anual, situația s-a schimbat spre bine, economisindu-se zeci de milioane de lei. Tu, în locul lui Dorin, ai fi efectuat astfel de reforme, mai ales cînd e vorba de pensionari?

26. Compensațiile sociale. Ele au apărut de la început în Chișinău, abia apoi un astfel de mecanism a fost implementat pentru toată țara. Primăria îi ajută pe cei care nu au bani, oferindu-le bani, atît pentru încălzire, cît și pentru transport. Vorba ceea: cu 70 lei faci ce vreai: mergi cu troleibuzul sau îți cumperi votcă, treaba ta!

27. Sam Potolocchio a spus că cineva care dorește să devină Președintele SUA este un om cu adevărat nebun. Păi cum adică: să-ți imaginezi tu că ești mai bun decît alți 300 milioane de americani?! Ești nebun de-a binelea! Dorin tot este nebun, el de la 25 de ani a dorit să devină Primar General de Chișinău, și după 3 ani a reușit. A reușit și a doua oară. El este mai bun decît orice alt chișinăuian, pentru că nu s-a mai găsit un alt „nebun”/tupeist, care să poată să-l întreacă. Faptul că Dorin a fost reales Primar este un adevărat Succes, pe care cîrcotașii, dușmanii și invidioșii doresc să-l diminueze. Faptul că el a învins în duel cu un adversar foarte puternic (Igor Dodon) nu înseamnă că Dorin a fost un norocos, el pur și simplu a fost mai bun!

M-am oprit la 27, pentru că sper că Alex Lebedev să-mi promoveze articolul 🙂

Gata, acesta este ultimul articol pe care l-am scris în acest an despre politică. Pentru că mi-e greață de politica moldovească. Pentru că politicienii nu vin în fața noastră cu 27 de puncte prin care să spună: asta-i problema, iată soluția, asta-i altă problemă, avem și la ea soluție… soluțiile le vom implementa pînă la data cutare ș.a.m.d. Nu mă interesează discuțiile dintre ei, prin intermediul presei. Eu nu simt că ei se gîndesc la popor. Nici AIE, nici Opoziția.

Referitor la Dorin: el este o persoană ce scrie istorie acum, ar fi mai bine să-l ajutați și să nu-i săpați groapa pentru că alți „nebuni” ca el nu vom mai avea. Eu în locul lui demult i-aș fi trimis în bolta nebuloasă pe toți și m-aș fi mutat în Canada, aș fi întemeiat o familie și mi-ar fi fost totuna de bloggerii moldoveni, de consilieri ai prim-ministrului, de Filat, de Dodon, de Voronin, de Lupu ș.a.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii