Mitul despre „frontiera” cu Transnistria şi realitatea „vămii” regimului secesionist

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Moldovenii doresc să călătorească fără vize în Uniunea Europeană. Potrivit celui mai optimist scenariu, aceasta va fi posibil în cel mult doi ani. Pentru a realiza această voinţă a cetăţenilor moldoveni, statul nostru trebuie să realizeze un şir de acţiuni, inclusiv să securizeze frontiera de est, unde există teritorii necontrolate de autorităţile constituţionale.

Deoarece orice intenţie a guvernanţilor de a apropia Moldova de Uniunea Europeană şi de a îmbunătăţi astfel viaţa cetăţenilor se confruntă cu o reacţiune din partea Rusiei şi a opiziţiei comuniste, aceştia au încercat să creeze un mit numit „graniţa pe Nistru”. O poveste mai prost scrisă e greu de imaginat, totuşi aceasta funcţionează ca şi instrument propagandistic. O să explic.

Chişinăul nu mai controlează raioanele din estul ţării din 1990. Până acum, toate guvernările au depus efort pentru a readuce aceste localităţi în cadrul legal al Republicii Moldova. În anii 90 regimului de la Tiraspol i-au fost date ştampilele vamale ale Moldovei, pentru ca agenţii economici din această regiune să poată avea comerţ extern fără dificultăţi. Ulterior acestea au fost retrase de către guvernarea comunistă, în schimb, din martie 2006 conducerea comunistă de la Chişinău, îmreună cu Ucraina şi Uniunea Europeană, au instituit noi reguli pentru comerţul extern al regiunii transnistrene. Agenţii economici din estul ţării, care doresc să exporte o pot face doar în baza specimenelor vamale ale Republicii Moldova şi fiind înregistraţi, temporar sau permanent, la instituţiile constituţionale ale ţării. Vă mai amintiţi corturile instalate de separatişti la graniţa administrativă ? Vă mai amintiţi campania separatiştilor şi a Rusiei numită „blocada economică a Transnistriei”? Ei bine, merci, au trecut anii şi totul merge ok, agenţii economici din Transnistria exportă acum mai mult în Uniunea Europeană decât în Rusia, datorită preferinţelor comerciale autonome. Şi Tiraspolul a „uitat” de aşa-numita „blocadă economică” introdusă de guvernarea comunistă de la Chişinău.

Acum e foarte ciudat să-i vezi, la aceeaşi masă, la Chişinău, pe fostul ministru al Reintegrării, Vasili Şova şi „omologul” său de la Tiraspol, şef al negociatorilor transnistreni, Valeriu Liţkai, care vorbesc despre „frontiera pe Nistru”. „Dojyli” (am ajuns), cum zic ruşii. Liţkai, care în 2006 îl acuza pe Şova că a introdus „blocada economică a Transnistriei” acum ne vorbeşte împreună cu domnul Şova despre „frontiere”.

 

Mitul „frontierelor” impuse de Chişinău este forţat foarte tare. Ce sunt de fapt aceste Oficii teritoriale ale Biroului Migraţie şi Azil,  deschise pe segmentul transnistrean? Sunt nişte oficii similare celor existente în Chişinău sau alte localităţi ale ţării, unde cetăţenii străini, care intră în ţară prin regiunea de est, merg să se înregistreze. Vorbeşte cineva în cazul dat de „frontiere” în Chişinău ? Ciudat, nu? De exemplu, în Federaţia Rusă sunt peste 400 de astfel de oficii, unde se înregistrează OBLIGATOR şi toţi cetăţenii moldoveni aflaţi în această ţară. Cum vor funcţiona cele şase oficii teritoriale pe segmentul transnistrean ? La fel ca şi cele din Chişinău. Cetăţenii străini care intră pe teritoriul controlat de Chişinău vor fi informaţi că au posibilitatea să se înregistreze la aceste oficii, pentru a nu pierde timpul în alte localităţi şi a evita amenzile la ieşirea din ţară. Informaţi, nu obligaţi să se înregistreze. Mai mult, amendamentele la lege avizate astăzi de comisiile parlamentare precizează că cetăţenii străini DOMICILIAŢI în regiunea transnistreană NU vor fi obligaţi să se înregistreze la oficiile teritoriale ale Biroului Migraţie şi Azi şi NU vor fi amendaţi în aceste cazuri. În discuţiile departe de ochii presei, atât Evgheni Şevciuk, cât şi Nina Ştanski zic că această formulă este ok. Însă în declaraţiile pentru presă aceştia vorbesc despre „frontieră”. Este clar că acesta este un mesaj „pentru intern”, dar şi pentru principalul donator al regiunii, Rusia.

Mai mult, afirmaţiile celor de la Tiraspol legate de „frontiera impusă de Chişinău” sunt mai mult decât hazlii. Cine a impus de aproape două decenii „graniţă” ? Cine are o pretinsă „vamă” şi pretinşi „grăniceri”? Cine impune cetăţenii „străini”, care intră pe teritoriul său, să completeze o prostie numită „fişă migraţională”? Cine are „taxe vamale”. inclusiv pentru produsele moldoveneşti ? Sigur, Tiraspolul. Atunci ce-i „sperie” controlul migraţional pe acest segment ?

Credeţi că liderii PCRM nu înţeleg acest lucru ? În special Vasili Şova, care cunoaşte foarte bine dosarul transnistrean. Ştiu şi înţeleg ei foarte bine. Însă interesul de grup prevalează interesului naţional. Păcat.

 

Comentarii