Mita ”Platon” pentru deputați, episodul 2: O parte din banii provin din Ucraina

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Săptămâna trecută am aflat cu toții despre tentativa de convingere a unui deputat să părăsească o fracțiune parlamentară și, probabil, să se împotrivească cursului european an Republicii Moldova.

Din același serial, azi deja al doilea episod, aflăm că la o bancă din Chișinău, în casete metalice, a fost depistată suma de 500 mii Euro, destinați, la fel, pentru coruperea deputaților. Banii au fost găsiți în caseta de valori a doameni care a fost reținută de către CNA. Poate pentru unii suprinzător, dar o parte din bani provind din Ucraina, acolo unde Platon se simte ca peștele în apă.

Interesante scheme au fost găsite pentru convingerea deputaților. Probabil e mai veche, de când e Moldova, dar să te ocupi atât de operativ și să livrezi bani grei pentru aceasta… deja spune multe și putem gândi că nu ne aflăm în pericol din cauza conflictului din Crimeea, dar din cauza lui Platon, cel care, din câte se pare, vrea o fracțiune în Parlamentul Republicii Moldova, anume acum, câteva luni înainte de semnarea acordului de asociere la UE și a acordurilor cu profil economic.

Să răspundem la câteva întrebări:

Pierde Rusia teren și l-a trimis pe Platon să acționeze?

Da! Rusia pierde influența asupra Moldovei, pe plan politic, iar afaceriștii din acea țară pierd încă o punte de spălare de bani. Când zicem Rusia trebuie să ne gândim la: ”Rusia – influență politică”, ”Rusia influență criminală”. Putem spune despre aceasta și datorită faptului că o bancă din Moldova a înregistrat în 2013 cele mai mari tranzacții de intrare și de ieșire a valutei. Calea banilor? Rusia – Moldova – Belize (alte zone offshore). Deci, vedem că cineva a încheiat un pact cu Diavolul (Rusia) și, pentru a proteja schema de spălare de bani, este gata să cumpere deputați și să-i pună pe tavă Kremlinului, pentru a îndepărta Moldova de UE, astfel asigurându-se că aici totul va rămâne la fel și Platon va face ce vrea, prin banca sa.

Ce înseamnă pentru Platon îndepărtarea Moldovei de UE?

În primul rând înseamnă că Platon nu-și va mai putea face de cap cu acțiunile mai multor întreprinderi din Moldova, cu acțiunile băncilor, firmelor de asigurări, cu altele, pentru că aderarea MD la UE înseamnă și aplicarea legislației europene, care pune capăt multor scheme, în special cele de spălare de bani.

Astfel, vedem că este o alianță între politica Kremlinului și afacerile negre ale oligarhilor. Fiecare are scopul său și, contribuind, pun mână de la mână bani pentru cumpărarea deputaților.

Potrivit informațiilor furnizate, doamna care chipurile acționează din numele lui Platon a pregătit 7 sacoșe cu bani, din acel jumătate de milion de Euro, dintre care 70 mii cu proveniență din Ucraina. Cred că acele 7 sacoșe erau pregătite pentru 7 deputați mai mărunți, mai ieftin, cu câte 70 mii euro pentru fiecare, ceea ce înseamnă aproape un milion și jumătate de lei.

Ce-i cu suma de 70 000 € proveniți din Ucraina?

Din câte se știe, Ucraina este teritoriul unde Platon se simte foarte bine, ca peștele în apă, după cum am scris mai sus. Acesta își desfășoară multe ”activități” pe teritoriul statului vecin, nu cu mult diferite de cele din Moldova, despre care cunoaștem cu toții foarte bine. Suma de 70 mii euro ar putea să fie contribuția lui Platon pentru coruperea unui dpeutat, din cei 7, pentru că, dacă împărțim suma la 7, reiese că pentru fiecare deputat revin câte 70 mii euro și mai rămân câțiva euro probabil pentru serviciile de curierat oferite de doamna reținută și de către VITAS.

Putem vorbi despre un grup criminal organizat?

Banii provin de la FinBANK Ucraina

Banii provin de la FinBANK Ucraina

Dacă se demonstrează că acei 70 mii Euro sunt partea lui Platon, iar în următoarele zilei urmau să fie mituiți tocmai 7 deputați, putem vorbi despre un grup criminal organizat. Acum toată treaba urmează să fie făcută de CNA și Procuratură. Aceștia vor trebui să afle proveniența banilor. La fel, CNPF ar trebui să intre pe fir în cazul dacă banca comercială din Moldova, la care se păstrau banii și prin care au intrat în țară, după cum se arată pe etichete, nu a raportat despre această tranzacție, în proporție atât de mare. CNA la fel trebuie să se autosesizeze dacă tranzacțiile nu au fost declarate, pentru că, fiecare livrare de bani a fost mai mult de 100 mii lei, ceea ce imediat obliga banca să anunțe că persoana X a scos suma X din bancă.

La fel, se observă că o parte din bani au trecut hotarul, fiind aduși direct în ambalajul FinBANK din Ucraina. Cum au trecut aceștia hotarul Republicii Moldova fără să fie declarați la frontieră? Se autosesizează cineva?

Cine sunt deputații care urmau să fie corupți?

Cercul celor care urmau să fie corupți nu este prea mare și trebuie să punem cîte un semn în dreptul celor care încă nu dețin afaceri, case, mașini. Da, sunt și deputați care au ajuns pe listă fără să fie mari oligarhi. Sunt o mulțime de deputați care fac parte din Coaliție despre care nici nu ați auzit. Ei doar ocupă locul în Parlament și primesc acel salariu de 7000 lei, iar de la o sumă de 1 milion și jumătate nu s-ar da la o parte, niciodată.

Platon a țintit bine, mai ales că Ucraina deja este pierdută pentru el, pentru că țara vecină ar putea semna săptămâna viitoare acordul de asociere la UE și încep problemele oligarhilor care se ocupă cu prostii, iar aceasta nu-l aranjează deloc pe tânărul moldovean, milionar.

Mai mare păcat este pentru cei din Moldova care-l susțin. Aceștia ar trebui să se gândească la țară, nu doar la buzunarul lor.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii