Misiune imposibilă pentru Leancă ?! De ce Filat nu-l vrea prim-ministru ?

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

De pe data de 13 februarie, cînd Vlad Filat a denunţat Acordul AIE, foştii parteneri de alianţă se află în negocieri. Şi după lungi discuţii, declaraţii, după ce Filat şi-a cerut scuze de la Plahotniuc, se crea impresia că se negociase tot ce se putea de negociat. Marian Lupu şi Vlad Filat declarau la sediul PDM, că au ajuns la o înţelegere în privinţa semnării unui nou acord şi formarea unui nou Guvern. Însă după ce Curtea Constituţională a emis o hotărîre prin care Vlad Filat nu mai poate fi desemnat premier, lucrurile s-au schimbat radical, chiar dacă candidatul pentru funcţia de premier este a doua persoană din PLDM, Iurie Leancă.

Pe lîngă faptul că în acest răstimp de cînd Leancă este noul candidat, PLDM şi PCRM au votat mai multe legi neconstituţionale, ce au provocat ulterior reacţii dure din partea mai multor oficiali europeni,  negociatorii PLDM nu mai sunt atît de entuziasmaţi, şi chiar cred că ei negociază fals. Alt fel nu ştiu cum s-ar explica faptul că ei înaintează condiţii ce nu pot fi acceptate de partenerii lor.

De acest lucru m-am convins şi după rezultatele negocierilor de azi, reprezentantul PDM, Valeriu Lazăr, declarînd în faţa jurnaliştilor că PLDM vrea să-i revină deja mai multe instituţii, iar cerinţele PLDM-lui vor perturba procesul de negocieri. „Colegii PLDM au venit cu o altă formulă matematică de repartajare. Am rămas surpinşi, pentru că această formulă îngreunează procesul. Noi nu vrem funcţii, asta înseamnă mai multă responsabilitate”, a declarat Valeriu Lazăr.

Pe minte însă toate aceste lucruri mă duce cu gîndul mai departe. Eu cred că adevăratul motiv pentru care PLDM tergiversează negocierile şi vine cu condiţii ce evident nu pot fi acceptate, este că de fapt Vlad Filat nu vrea ca Iurie Leancă să ajungă premier cu acte în regulă. Şi explic de ce.

În primul rînd pentru că Vlad Filat nu poate trăi fără PR. Închipuiţi-vă cum e să te ţii din 2009 numai de acţiuni de PR şi brusc într-o zi trebuie să renunţi. Probabil e mai greu chiar decît să te laşi de fumat. Numai Filat cunoaşte sentimentul…

În al doilea rînd, pentru că Iurie Leancă e a doua persoană în PLDM, cu o imagine mult mai bună decît a lui Filat, fapt care-l face să aibă foarte mulţi susţinători în rîndurile partidului. Iar funcţia de prim-ministru ar fi doar mai multă apă la „moara” lui Leancă, ce ar putea fi votat la următorul Congres PLDM, Preşedinte de partid. Astfel din Filat ar urma să rămînă doar ecoul.

Acum mingea e în terenul PLDM. Ei trebuie să se decidă cît mai curînd şi să dea un răspuns clar cetăţenilor, continuă să voteze legi anticonstituţionale cu PCRM, ori negociază serios pentru formarea unui nou Guvern pro-european. Iar aici, Iurie Leancă are din nou o misiune grea, acesta trebuie să-i dea lui Filat destule garanţii că nu va pretinde pe viitor la şefia PLDM, dar şi să-l convingă să rămînă un an şi ceva fără de funcţie.

P.S.
Misiune imposibilă pentru Leancă ? 😉

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii

Ion Harghel

Ion Harghel

Cetăţean al Republicii Moldova, interesat de viaţa social-politică, pledez pentru dreptate, sunt realist şi vreau ca într-o zi întreaga clasă politică să dea dovadă de maturitate politică şi altruism pentru a contribui la unificarea societăţii. Cre...

Ultimele articole