Minciunile lui Viorel Țopa

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Pentru că nu l-am mai văzut de când a fugit de justiție, eram curios să-l urmăresc. Așa că, aflând că va participa la o emisiune în direct, nu am ezitat. Am urmărit cap coadă prestația lui Viorel Țopa, care se vârcolea într-un fotoliu comod ori de câte ori era deranjat de întrebările reporterului. Azi mi-am făcut și timp pentru o scurtă analiză. Așa că să le luăm pe rând.

(Ne)implicarea în politică

Cel mai mult m-a deranjat minciuna. Vă întrebați când a mințit? E simplu, atunci când a declarat că nu are nicio “formă de influență” asupra platformei DA și nu a alocat niciun euro pentru acțiunile lui Năstase. Asta chiar dacă Viorel Țopa a recunoscut că se întâlnește periodic cu liderul DA. Curios este faptul că atuncu când a fost întrebat dacă s-a văzut cu Năstase pe 2 iunie, Viorel e evitat să răspundă, preferând să dojenească prezentatoarea.

O probă ce confirmă influența bancherului asupra e o apariția recentă a discuțiilor interceptate dintre Grigore Petrenco și Viorel Țopa. Am văzut aici cum Petrenco îl roagă pe Țopa să intervină pe lângă Andrei Năstase ca ultimul să accepte un plan de acțiuni comun cu extremiștii lui Petrenco. Ba mai mult, Viorel Țopa i-a și promis că va discuta cu Năstase.

O altă minciună debitată de Viorel Țopa este că nu are nicio relație cu Victor Țopa. Indirect, însă, aceeași interceptare arată că Viorel este unul dintre cei care dictează politica editorială de la Jurnal TV (care oficial aparține lui Victor Țopa). Am văzut în interceptare cum Petrenco i-a solicitat lui Viorel să relateze la știri un protest organizat de băieții de la Antifa. Nu este lipsit de importnață și faptul că acest condamnat a recunoscut veridicitatea interceptărilor.

Prietenia cu Filat

În emisiune moderatoare a atins și subiectul relației lui Viorel Țopa cu Vlad Filat. Personajul de la Frankfurt s-a plans că din 2011 nu mai comunică cu premierul de atunci. Cică e supărat pe Filat pentru că l-ar fi trădat atunci când nu a mers până la capăt împotriva lui Plahotniuc (războiul alianței de după Pădurea Domnească). Însă, adevărul e altul – Țopii s-au supărat pe Filat pentru că acesta a refuzat să se asocieze cu ei. Au fost și indicații pe interior la Jurnal ca reporterii să nu scrie nimic critic despre premierul Filat, întrucât patronul televiziunii era în negocieri cu liderul PLDM. Asta s-a văzut mai târziu în pozele surprinse la Frankfurt, unde Filat s-a întâlnit cu Victor Țopa.

Dar și mai curios a fost să aflăm despre relațiile Țopilor cu Plahotniuc de până la declanșarea războiului dintre ei. Viorel zice că nu au avut nimic comun decât acțiuni la aceeași bancă. Nu a vrut să spună nimic despre milionele castigate împreună. Nu a vrut să ne spună că a mai fost și etichetat “bancherul lui Plahotniuc”.

Comentarii

Iurie Morarescu

Iurie Morarescu

Am crescut la țară, printre tractoare. Părinții sunt oameni simpli și, probabil, din acest motiv și-au dorit cu tot dinadinsul să-mi bage carte-n cap. După absolvirea liceului din satul natal, Boșcana (r. Criuleni), am fost admis la Academia de S...

Ultimele articole