Mickael, în variantă de export , a arătat excelent …bâlbâindu-se de pe foaie în limba română

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Nu știam că Partidul Liberal a acționat ca un detașament de partizani în acești trei ani de guvernare monstruoasă a coaliției din care Mickael a plecat, conștient fiind că îi sunt zilele numărate. Astăzi am aflat că mereu era pe baricade, mereu făcea ce-i trăsnește prin cap, compromițând, într-un fel aspirațiile tuturor care erau și ale lui, odată ce a acceptat acordul de constituire.

Cel mai mult m-a surprins faptul că Mickael, care nu are nici în clin, nici în mânecă cu Declarația de Independență, la elaborarea căreia nu a participat, a devenit astăzi atât de sincer, încât a spus că atunci când a fost elaborată, spuneam R.Moldova, dar subînțelegeam România.

Este adevărat, atunci când a fost chemat să semneze Declarația de Independență, Ghimpu Mihai a exclamat că este gata și pentru mai mult, dar nu a precizat că este setos de unire.

Mai apoi Ghimpu a dispărut în anonimat, preferând, bunăoară, să nu se implice, de partea lui Mircea Snegur la Consiliul Europei, când Diacov, acolitul lui Lucinschi s-a dedat unui spectacol de prost gust. El susținea că R.Moldova avea cât pe ce să nu fie admisă, în Consiliul Europei, Chișinăul fiind criticat pentru încălcarea drepturilor minorităților naționale, ceea ce era o minciună crasă, răspândită de ruși pentru a justifica staționarea bazei militare din Transnistria.

Spre deosebire de deputații moldoveni doar Adrian Păunescu a scris și spus lumii întregi că la Strasbourg Mircea Snegur a ”vorbit convingător, românește”.

Mai apoi, în cadrul unei conferințe de presă, care deschidea ciclul prezidențial din 1996, fiind întrebat de către ziaristul Petru Bogatu despre limbă și identitatea noastră, Snegur a spus că dacă în ceea ce privește identitatea mai vedem, limba pe care o vorbim se numește română așa după cum a cerut să fie modificată și Constituția.

De ce scriu toate acestea în debut, fără a vă introduce în subiect? O fac pentru a-l atenționa pe liderul liberal Mihai Ghimpu, că mereu încearcă să inducă în R.Moldova neadevărul că el și nepotul său sunt cei mai patrioți, cei mai români.

Deci, astăzi, în a doua jumătatea a zilei, deputații liberali din parlamentul R.M. și liberal-reformatoarea , Ana Guțu, au fost decorați cu ordinul „Steaua României” de către președintele Băsescu.

Evenimentul a avut loc la Palatul Cotroceni, iar distincțiile au fost acordate pentru contribuția deputaților la promovarea limbii romane pe teritoriul tarii.

„Este o onoare sa-i decorez pe membrii Parlamentului de la Chișinău, care au inițiat documentația înaintată Curții Constituționale a R. Moldova pentru recunoașterea limbii romane, drept limba oficiala. Ceea ce ați făcut este extrem de important nu doar pentru R. Moldova, dar si pentru România. Faptul că limba româna a devenit limbă oficială a R. Moldova este un element puternic de identitate a unei națiuni”, a spus președintele Băsescu.

Totodată, Băsescu și-a exprimat certitudinea că la semnarea acordurilor de asociere la UE, preconizată la finele verii curente se va specifica faptul că ele au fost scrise în limba română și nu moldovenească.

Președintele Băsescu a vorbit inspirat, cult despre unitatea de neam, despre sacrificiul uni întreg popor. Nu a citit de pe foaie ca Leonid Brejnev.

În schimb, liderul liberalilor, Mihai Ghimpu și-a scos foile și ne-a ” luminat” cu faptele mărețe ale neamului său.

Am aflat că a venit timpul să vorbim deschis despre reunire. Numai că am asistat la o mostră de fariseism, varianta Ghimpu.

Mihai Ghimpu nu precizează că, spre deosebire de liberali, care nu au cuvânt despre reîntregire în statut, în R.Moldova activează PNL, al cărei președinte este Vitalia Pavlicenco.

Poate nu-i place că această doamnă s-a arătat mai curajoasă, mai cu inimă și a stabilit clar dezideratul reîntregirii neamului în statutul formațiunii.

Să nu menționezi acest adevăr, dar mai ales să nu subliniezi necesitatea imperioasă a uniri tuturor forțelor de orientare proeuropeană și proromânească este culmea ignoranței. Aceasta cu atât mai mult, cu cât intelectualii cer demult acest lucru.

Nu doar PNL, care este cu un pas înainte, a fost neglijat de Mihai Ghimpu. El trece sub tăcere activitatea hebdomadarului ”Literatura și Arta”, condus de Nicolae Dabija, care a avut o contribuție magistrală la încetățenirea limbii române în R.Moldova.

Nu trece în revistă Consiliul Unirii, care desfășoară importante acțiuni având drept obiectiv reîntregirea neamului.

Era cazul ca Ghimpu să indice și asupra disensiunilor existente în rândul liberalilor care s-au scindat și nu de zile bune.

A fost straniu să aud că Ghimpu vorbește despre imnul ”Deșteaptă-te, Române”, nespecificând că aceasta a fost o valoroasă inițiativă a lui Ion Hadîrcă, actualmente liderul liberal – reformatorilor.

Mickael sau cum îi zic eu cu blândețe – tankistul de Colonița- nu are câteva calități inerente unui politician , esențialele fiind dragostea pentru lectură și capacitatea de a analiza la rece, lucid pentru ca, măsurând de șapte ori, să taie doar o singură dată.

El vrea să fie mereu primul, uitând sau necunoscând versul marelui Alecsandri căruia, atunci când i s-a spus că poetul Mihai Eminescu scrie mai inspirat decît el, a exclamat: ”E unul care cântă mai bine decât mine/ Cu-atât mai bine țării și lui cu-atât mai bine!”.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii

Vasile Grozavu

Vasile Grozavu

Spre nenorocul nostru, de 22 de ani ne căznim să aflăm răspuns la întrebarea: ”Și acum încotro?”. Cred că am aflat acest răspuns și cartea mea, ”Înapoi, pe Drumul Mătăsii”, dă un răspuns clar la această întrebare. Eliminarea trădării ca metodă utili...

Ultimele articole