Metamorfoza Comuniștilor – Apusul PCRM-ului

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Surprize, surprize din partea lui Mark Tkaciuk, care a decis să părăsească Partidul Comuniștilor și să se „dezbaiere” de mandatul de deputat în Parlamentul Republicii Moldova.

“Trădătorul”, așa cum a fost numit de liderul PCRM, Vladimir Voronin, îi urmează pe foștii săi colegi, Igor Dodon, Zinaida Greceanîi, Vadim Mișin, Sergiu Sârbu și mulți alții. Se pare că între “câinele de pază” al lui Voronin și liderul PCRM s-au ivit unele neînțelegeri, dar…

Din punctul meu de vedere Mark este un bun specialist în tehnologii politice și plecare lui din fracțiune înseamna un semnal de atenție pentru toate Partidele. Sau Voronin nu a acceptat metodele radicale propuse de Mark, sau e un truc electoral. Nici într-un scenariu PCRM nu căștigă și va avea mult de pierdut, este chiar un mare risc ca să dispară de pe arena politică.

Scenariu 1. Dacă totuși e vorba de ceartă, în scurt timp, posibil chiar în iunie, va aparea o echipă care va lovi dur în toate partidele din guvernare, prin metode radicale, murdare și destul de periculoase. Simpatizanții PCRM-ului “obosiți de Guvernare” foarte repede vor trece de partea luptătorilor cu fascismul, cu corupția etc. În campania electorală, foștii membri PCRM  vor veni cu o denumire nouă, cu imagine nouă și nepătată, susținută de Federația Rusă.

Scenariu 2. Plecarea lui Tcaciuk din PCRM e un truc politic prin care partidul își schimbă masca și posibil chiar și liderul. Deja acum, la momentul dat, există 5 partide care vor merge în campania electorală și care sunt conduse de foștii PCRM-iști, însă pînă în prezent sunt buni prieteni cu dl Voronin, macar ca se cearta la TV. Nu va fi de mirat că PCRM-ul vor merge în electorală cu 2 partide: Unul cu imaginea lui Voronin – mai pasiv (pentru a nu se cearta cu colegii de business) și altul radical (ceea ce membrii de rînd a PCRM-ului așteaptă demult), condus din umbră de Tkaciuc. E o metodă destul de riscantă, mai ales că Republica Moldova nu dispune de atiția alegători cum doresc politicienii noștri. Această metodă poate fi de succes în așa țari ca Germania, Federația Rusă și Ucraina și periculoasă în țările mici cu cetățeni plecați peste hotare (în caz că Morții nu vor ieși la vot)

Orice metodă aleasă demonstrază că PCRM-ul, în această campanie electorală va trece prin procesul de metamorfoză. Se va transforma într-un fluture European sau ceva mai periculos, rămine doar de văzut…

7996_0_1311541403

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii