Mesaj dur de la Bucureşti: Johannis şi-a anulat vizita în Republica Moldova. Iată de ce.

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Încercarea PD şi PLDM de a introduce pe comunişti în cadrul unor înțelegeri pentru viitoare alianță, a primit un mesaj dur de la Bucureşti.

Astfel, cu doar câteva zile înaintea vizitei oficiale anunțate, preşedintele României Klaus Johannis şi-a anulat vizita în Republica Moldova. Gesturi de acest fel au loc doar în situații extreme, în cazul de față vina aparținând tentativei de a se deschide dialogul cu Partidul Comuniştilor.

În chiar ziua în care s-a făcut anunțul, explicația a fost dată public de preşedinte, prin intermediul consilierului său: analistul Dan Dungaciu.

El face trimitere chiar la greşeala lui Băsescu, ce s-a grăbit a legitima pe Voronin la prima sa alegere, ulterior acesta din urmă închinzând relațiile cu România.

Dan Dungaciu arată în clar că re-europenizarea comuniştilor reprezintă un fals strategic, partidul fiind prin excelență anti-românesc şi anti-european.

El acuză presa de la Chişinău de naivitate, de faptul că a înghițit nemestecat schimbarea de atitudine a comuniştilor.

Singurul partid ce a dovedit verticalitate şi claritate este PL, care prin vocea lui Valeriu Munteanu(presa din România) dar şi lui Ghimpu sau Chirtoacă, a susținut că refuză orice înțelegeri sau compromis.

Astfel se prefigurează la Chişinău o Megacriză, negocierele fiind practic blocate, sau cel puțin în varianta europeană. PL-ul, prin propunerile făcute în cadrul negocierilor, devine în realitatea vocea Bucureştiului, deci vocea Bruxellului. Principala miză este controlul asupra justiției.

Este evident că Filat şi Plahotniuc se opun procesului de reformare, cu startul dat de la nivelul justiției, de teama justificată că ei vor fi sacrificați pentru bunul mers al statului.

PL se va menține ferm şi trebuie să refuze orice ofertă ce contravine direcției europene pro-româneşti. În cazul în care PD şi PLDM vor merge pe varianta comunistă,  fiind de aştept la Chişinău chiar manifestări anti-guvernamentale şi deschiderea unei ample crize prin blocarea relațiilor, inclusiv financiare, cu România şi Uniunea Europeană.

Experiența din 2009 şi rezultatele negate ale recensământului, arată în mod clar conturizarea în cadrul societății a unei tendințe radical occidentală pro-româneşti. Cea mai mare parte a populație nu mai este dispusă să accepte revenirea la epoca Voronin, cu atât mai mult cu cât acesta este vinovat de morții din 2009.
http://credit-n.ru/zaymyi-next.html
http://credit-n.ru/zaymyi-next.html
http://credit-n.ru/zaymyi-next.html
http://credit-n.ru/zaymyi-next.html http://credit-n.ru/zaymyi-next.html
http://credit-n.ru/zaymyi-next.html

Comentarii

Marius Dorin Lulea

Marius Dorin Lulea

- Istoric şi specialist pe probleme de geopolitică regională, preşedinte al Centrului pentru Cultură, Istorie şi Educaţie - Sunt militant activ pentru consolidarea democraţiei din Republica Moldova, apărarea drepturilor omului şi a creşterii imp...

Ultimele articole