Mesaj dur a lui Victor Ponta pentru Deliu și PLDM…

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Fiecare zi aduce câte ceva nou. Mai ales în Moldova.

De exemplu astăzi, atenția mea a fost atrasă de declarația lui Deliu Tudor, deputat din fracțiunea parlamentară a PLDM-lui. Dânsul ne-a comunicat că PLDM își rerage semnăturile depuse anterior pe proiectul de lege ce prevede modificarea articolului 78 din Constituție. Această modificare prevedea modificarea procedurii de alegere a șefului statului de la 61 de voturi la 51. La moment, PLDM s-a trezit că dorește ca Președintele țării să fie ales de către cetățeni, prin vot direct. Cum se primește că, un partid pro-european, contrar recomandațiilor Comisiei de la Veneția, dorește să transforme țara dintr-o republică parlamentară în una semi-prezidențială, anume asta ar prevedea modificarea propusă de PLDM.

Pentru nimeni nu este o taină că, Moldova astăzi se află în situația anului 2000, când o coaliție democratică, au ”impus” cetățenii să voteze masiv un partid de stânga ce promova activ un mesaj pro-rus. Atunci Partidul Comuniștilor condus de Vladimir Voronin, a acumulat o majoritate constituțională în Parlament. La o distanță de 15 ani, în Moldova avem deja două partide de stânga cu un mesaj pro-rus, care dacă ar participa la eventualele alegeri parlamentare anticipate ar acumula o majoritate confortabilă ce le-ar permite să aleagă Președintele cu 61 de voturi sau și mai rău, să nu obțină o majoritate constituțională, ce le-ar permite să modifice și constituția și vectorul de dezvoltare a țării. PSRM în frunte cu Igor Dodon și Partidul Nostru a primarului de Bălți, Renato Usatîi, cu ușurință ar face acea coaliție pro-uniunea vamală, la care atât de mult speră Kremlinul și nu doar.

Încă o știre demnă de atenția noastră este, declarația dlui Victor Ponta, Prim-ministrul României. Un mesaj destul de dur în adresa clasei politice de la Chișinău, mai bine zis, forțelor pro-europene. Dl Ponta avertizează că, în cazul că Igor Dodon ajunge la putere la Chișinău, Republica Moldova va fi lipsită de orice suport financiar și ajutor din partea Guvernului de la București.

S-a întrebat oare din ce cauză, dl Ponta pune accent anume pe Igor Dodon și nu pe Renato Usatîi sau alt lider a stângii de la Chișinău? Apoi să încercăm să citim printre rândurile mesajului premierului român. Conform Constituție Republicii Moldova, Președintele țării este ales cu votul a 61 de deputați. Deci București-ul își face griji fondate că, în cazul unor alegeri anticipate, pro-rușii ar putea obține cel puțin 61 de voturi. Dintre doi lideri pe care îi au socialiștii și cei din Partidul Nostru, doar unul are dreptul de a fi ales în funcția de Președinte – Igor Dodon. Renato Usatîi nu are vârsta de 40 de ani, ce iar permite să candideze. Deci menționarea anume a lui Dodon în mesajul lui Ponta este logică și argumentată.

Mesajul premierului Ponta, este adresat în primul rând PLDM-lui și acest fapt trebuie să-l înțeleagă inclusiv și Streleț. Modificarea art. 78 nu poate avea nici o putere juridică cel puțin pentru viitorul Președinte. Constituția nu poate fi modificată cu 6 luni înainte de expirarea mandatului Președintelui în exercițiu. Deci, faptul că PLDM, iarăși ca și în februarie 2013, încearcă să restarteze, să modifice sau să caute ”clenci” de a destrăma Alianța pro-europeană și este îngrijorarea pe care o are premierul Ponta. Prea mult suflet și finanțe a depus Guvernul condus de Victor Ponta ca să permită cu o așa ușurință, unor politicieni de la Chișinău, cu interese înguste, personale și de grup să ducă totul pe apa sâmbetei.

Vlad Filat nu este primul și ultimul lider a unui partid arestat pentru acte de corupție. În UE avem foarte multe exemple de acest fel. Este și firesc ca echipa acestui lider să aibă niște frustrări și supărări, dar în același timp, partidul nu este doar o persoană. Partidul este o echipă care în orice moment ar putea delega pe altcineva, nu mai puțin abilitat și competent să conducă mai departe întreaga echipă.

Furtul veacului de la BEM, este un caz ieșit din comun atât pentru Moldova, cât și pentru partenerii noștri occidentali. Rezonanța lui este atât de mare, încât orice deviere de la cadrul legal va fi dur sancționată de Uniunea Europeană și SUA. Reținerea lui Filat va fi monitorizată foarte minuțios de către instituțiile abilitate din UE, iar dacă se va dovedi că Vlad Filat nu este implicat în acest jaf, cu siguranță vor insista ca dânsul să fie eliberat necondiționat cu consecințele de rigoare. Așa că colegii lui Filat, ar trebui să se conformeze cu situația dată și să continuie guvernarea într-o coaliție pro-europeană…

E bine să înțelegem că un loc de bună ziua trebuie lăsat oricând…

 

Comentarii

Veaceslav Burlac

Veaceslav Burlac

Am absolvit Colegiul de Medicină din oraşul Bender. În prezent fac studii la facultatea Business şi Administrarea Afacerii la Universitatea Agrară. Din 2001 sunt director a unei mici companii din Chişinău. Prin intermediul bloggului aş dori să înc...

Ultimele articole