Mesaj din diaspora cu privire la protestul indignaților de pe 3 mai

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Actuala guvernare din Republica Moldova, formată după alegerile din 30 noiembrie 2014, a trădat așteptările poporului. Rezultatele scrutinului ofereau un mandat clar de guvernare unei coaliții dintre PLDM, PD și PL, cu orientare desăvârșit pro-europeană. În schimb, PLDM și PD au decis să formeze o coaliție sprijinită de Partidul Comuniștilor, partid care în perioadă 2001-2009 a instituit treptat un regim autoritar, a suprimat libertatea de exprimare, a scuipat în partimoniul național românesc din Republica Moldova și s-a făcut responsabil de toturarea tinerilor dornici de libertate, care au ieșit în stradă în aprilie 2009 pentru a-și exprima dezacordul cu defectuoasa guvernare.

În al doilea rând, PLDM și PD au abandonat obiectivul de integrare europeană în favoarea păstării influenței și a averilor personale, dobândite în mod ilicit. Sigur, obiectivul apropierii de UE mai poate fi auzit din gurile oficialilor din guvern sau parlament, însă acesta a rămas doar la nivel declarativ. Guvernarea nu efectuează reformele necesare care sunt o precondiție pentru obținerea statutului de candidat pentru a accede în UE, ci doar le mimează. Domeniile acestor reforme sunt, în special, combaterea corupției, asigurarea statului de drept și a unei justiții independente. Actualii guvernanți sunt conștienți că o justiție independentă va scoate repede la iveală vinovăția lor în delapidarea banilor publici, în cazuri răsunătoare precum Banca de Economii, Banca Socială și Unibank, dar și multe alte acte în care mijloacele destinate proiectelor de interes public au ajuns în buzunarul unor funcționari.

Aceasta este una dintre cauzele pentru care mulți cetățeni ai Republicii Moldova, în special tineri specialiști, cu un potențial mare de contribuție la dezvoltarea economică, aleg să părăsească acest stat și să plece acolo unde contribuția și efortul lor va ajunge să-i beneficieze pe alți oameni simpli, și nu pe niște funcționari sau guvernanți fără merit. Doar o redresare a acestei situații și apariția unei conduceri noi, cu o altă mentalitate, ar putea determina crema diasporei să se întoarcă acasă.

Date fiind aceste motive, protestul organizat de platforma „Demnitate și Adevăr” pe 3 mai este unul pe deplin justificat. În ziua de astăzi, într-o democrație firavă, în proces de formare, cum este cea din Republica Moldova, unica modalitate de a-i trage la răspundere pe guvernanți pentru acte de corupție este ieșirea în stradă. Cu cât mai mulți oameni vor ieși să protesteze, cu atât mai puternic va fi mesajul că societatea s-a săturat de afaceri murdare făcute pe la spate, că vrea bunăstare și progres, iar cei responsabili de furtul masiv al banului public trebuie să fie trași la răspundere.

În contextul actual, cea mai bună soluție de a-i trage la răspundere pe vinovații de acte masive de corupție este reunirea cu România. În acest caz, va exista oportunitatea ca toți oligarhii din R.M. să fie anchetați de instituții imparțiale, cum ar fi DNA din România. Dată fiind influența pe care acești oligarhi o au în toate structurile de drept din Republica Moldova, nu ne putem aștepta ca vreuna dintre aceste structuri să facă o investigație imparțială a actelor de corupție în timpul apropiat. Instituțiile din România, însă, sunt libere de această influență. Cunoaștem cu toții că, în urma unor reforme recente, organele de drept din România au început o activitate prodigioasă de tragere la răspundere a mai multor funcționari vinovați de acte de corupție. O eventuală reunire ar permite ca aceste organe reformate să își facă treaba și în Republica Moldova, mult mai repede și mai eficient decât ar face-o vreodată instituțiile de aici.

Așadar, multe voci din diaspora originară din Republica Moldova vor încuraja participarea la protestul de pe 3 mai, și vor mediatiza acest eveniment pe toate căile posibile, în limita propriilor puteri.

Comentarii

Iulian Gramațki

Iulian Gramațki

Doctorand în economie la Goethe Universität Frankfurt; licențiat în Administrare de Business și Științe Politice la Saint Louis University Madrid; membru al Clubului Moldovenesc de Jocuri Intelectuale și al Platformei Civice „Acțiunea 2012”. Cunoști...

Ultimele articole