Marea Adunare Națională

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

28 iunie 1940 a fost o pată de sânge dureroasă în istoria noastră. Însă acum e de datoria fiecărui dintre noi să ștergem această pată de sânge odată și pentru totdeauna. Mai ales că acum o putem face. Nu mai trăim în comunism, nu mai trăim într-un stat autoritar, avem libertatea să ne spunem durerile și să le cerem aleșilor noștri soluționarea lor. Dacă în 1989, în plin regim comunist, când protestatarii erau persecutați și bătuți, s-a putut face o Mare Adunare Națională care a impus parlamentului de atunci, sovietic, plin de funcționari de partid și nomenclaturiști, revenirea la limba română neschimonosită ca unica limbă de stat, atunci acum cu siguranță că se poate mult mai mult.

Marea Adunare Națională rămâne un element pivotant în scurta istorie a Republicii Moldova. În momentul în care realitățile socio-politice deveneau insuportabile pentru oamenii de aici, ei convocau o Mare Adunare Națională, unde luau decizii ce urmau să schimbe cursul istoriei. Așa a fost în 1989, când băștinașii erau discriminați pe criterii etnice și nu puteau comunica în limba lor la ei acasă. Atunci s-a decis oficializarea limbii române. Așa a fost în 1991, când trupele militare sovietice încercau să impună cu forța decizii ce țineau de viitorul poporului. Atunci s-a decis independența. Așa ar trebui să fie și acum, în 2015, când din cauza unei clase politice corupte până în măduvă, Republica Moldova se transformă încet, dar sigur, într-un stat falimentar. Acum se va cere reunirea cu Țara și, prin urmare, cu spațiul european, progresist și democratic, căruia Republica Moldova îi aparține în mod natural.

Marea Adunare Națională, ca și toate celelalte de până acum, va avea loc la Chișinău, în Piața Marii Adunări Naționale. Se va desfășura în următoarea duminică, 5 iulie 2015. După ce manifestanții vor cere reunirea cu România, un grup numeros de tineri va porni într-un marș. Ei vor merge pe jos, cutreierând satele și orașele Republicii Moldova, vorbind cu oamenii de rând și explicându-le de ce reunirea reprezintă o soluție pentru multe dintre problemele cu care ne confruntăm și de ce ar trebuie să fie un deziderat firesc pentru fiecare dintre noi. Pe 11 iulie, sâmbăta, vor ajunge la Prut, la vama Sculeni. Acolo vor face un Pod de Flori, reconstituindu-l pe cel din 1990, care i-a umplut pe românii de pe ambele maluri de Prut cu bucurie și mari speranțe, dar care iată că nu a reușit să ducă la dispariția frontierei nedrepte dintre frați. Să sperăm că Podul de Flori din 2015 o va face, iar dacă nu va fi așa, suntem gata să ieșim la Prut din nou și din nou, până nu va fi înlăturată vama umilitoare.

Vă așteptăm pe toți – mic și mare, elev, stundent, angajat, pensionar, român, rus, găgăuz, ucrainean, ortodox, protestant, ateu – vă așteptăm pe toți duminica la Marea Adunare Națională! Să fim cât mai mulți, cât mai uniți, cât mai puternici! Să ne făurim un viitor mai bun pentru fiecare dintre noi, alături de frații noștri ce vorbesc aceeași limbă și cântă aceleași cântece, dar care au avut norocul și înțelepciunea să depășească haosul tranziției și să se modernizeze, construind un stat funcțional, viabil, membru al nobilei familii europene! Unirea face puterea!

Comentarii

Iulian Gramațki

Iulian Gramațki

Doctorand în economie la Goethe Universität Frankfurt; licențiat în Administrare de Business și Științe Politice la Saint Louis University Madrid; membru al Clubului Moldovenesc de Jocuri Intelectuale și al Platformei Civice „Acțiunea 2012”. Cunoști...

Ultimele articole