Mănușa lui Chirtoacă pentru Dodon

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Liberalii le ridică socialiștilor mingea la fileu, pentru a înscrie în terenul democraților

Alegerile anticipate din municipiul Chișinău sunt ca un preludiu pentru parlamentarele din toamnă. Cei care vor reuși să câștige capitala vor obține un mare avantaj în perspectiva viitorului scrutin. Totuși, deși toți înțeleg acest lucru, prea puțini sunt cei care au destule forțe pentru a se avânta în această bătălie. Alegerile în Chișinău sunt un exercițiu scump și epuizant, iar riscul de a pierde este uriaș pentru oricine. Pe de altă parte, nu poți să nu participi la alegeri, că devii proscris.

Faptul că Dorin Chirtoacă a ales anume acum să-și dea demisia nu este întâmplător. Este naiv să credem că această decizie are la bază grija lui pentru locuitorii capitalei și problemele din municipiu. Dacă nu i-a păsat până acum, de ce i-ar păsa de acum încolo? Explicația este alta și mult mai simplă: el vrea să se răzbune. În primul rând pe democrați, pe care-i consideră vinovați pentru faptul că a fost scos pe tușă, dar și pe propriul electorat, pentru că nu-l mai creditează cu încredere. Un fel de ”dacă nu vă place de mine, ia luați de aici”. Iar ”oferta” sa pentru cetățenii ”nerecunoscători” este victoria socialiștilor, care ar urma să-i ”ajute să înțeleagă ce-au pierdut”. Pe cei cu viziuni de dreapta, în special.

Dorin Chirtoacă știe și a recunoscut public că jocul pentru el s-a încheiat. La fel ca Filat, care a spus, în cadrul ultimului discurs de la tribuna centrală a Parlamentului, că, de acum încolo, o ia pe propriul său drum, fostul primar de Chișinău a sugerat și el că se dă bătut. Totuși, acesta preferă să nu plece singur, ci să-i tragă după el și pe alții, de dorit pe democrați, foștii săi parteneri de alianță proeuropeană. Altfel spus, să le sufle primăria de sub nas. Anume asta înseamnă gestul său de a-i arunca mănușa lui Dodon. Cică: ”Dă-ți demisia din funcția de președinte și hai să ne mai batem o dată, de la egal, la egal”.

Bineînțeles că este o utopie ca Dorin Chirtoacă să se mai bată o dată cu Igor Dodon pentru această redută, respectiv, nu a vorbit serios. Prin acest mesaj însă, el a făcut un efort de a-i legitima pe socialiști și de a-i prezenta ca fiind singura alternativă viabilă după retragerea sa. Or, pentru el ar fi frustrant ca locul să îi fie ocupat de un alt pretendent ”de dreapta” și încă unul care să-l eclipseze. Așa e firea umană și poate fi înțeles.

În schimb, victoria PSRM i-ar mângâia cumva orgoliul rănit și i-ar permite să înscrie în poarta lui Plahotniuc, singurul concurent serios pe segmentul proeuropean. Nu că aș desconsidera-o pe Maia Sandu, dar în această confruntare, ea se află hăt după orizont.

Personal nu cred că Ion Ceban de la socialiști este capabil să învingă în cursa pentru Primăria Chișinău. Este candidat mai slab decât Igor Dodon și chiar decât Zinaida Grecianîi, iar aceștia au pierdut amândoi în capitală. Înfrângerile lor au fost cauzate de faptul că locuitorii din Chișinău sunt mai mult proeuropeni (proromâni) decât proruşi. Diferența nu e mare, dar înclină totuși spre dreapta. Or, Dorin Chirtoacă preferă să creadă că victoriile sale în trei rânduri sunt meritul lui personal și vrea ca la această concluzie să ajungă și locuitorii capitalei.

Ca să-i învingă pe socialiști, proeuropenii vor trebui să bage în cursă la locale nume grele. PDM ar putea miza pe Silvia Radu, care a apucat deja să-și facă simțită prezența. Este evident că ea are încă multe de învățat. Să conduci Primăria nu e totuna cu a conduce o companie, fie ea și Union Fenosa. Mai ales când toate structurile din interiorul ei te boicotează.

Alții însă stau mult mai prost la acest capitol și maximum ce pot face e să-și bage liderii la înaintare. Dar asta implică riscuri majore în perspectiva alegerilor parlamentare, deoarece un eventual eșec i-ar urmări ca o nălucă.

Deși nu le pică bine aceste alegeri, democrații au totuși o poziție de start mai bună decât alți concurenți electorali și sunt cam singurii care s-ar putea lua de piept cu PSRM în capitală. Iar dacă ei vor pierde, socialiștii vor câștiga. Pentru că nu există nimeni altcineva care să-i poată învinge. Taman cum și-ar dori primarul demisionar Dorin Chirtoacă. Pot să spună liberalii orice ar spune, dar acesta este scenariul care le convine.

Așadar, Chirtoacă a plecat definitiv, dar a lăsat în locul lui o bombă cu ceas. Acum depinde de geniști, dacă vor reuși să o dezamorseze, înainte să sară în aer.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii