Mâna Moscovei? – Da am auzit!

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

În ultimii 3-4 ani, în societatea moldovenească a apărut tendința de a ironiza pe subiecte ce țin de implicarea forțelor din exterior în viața politică, economică și socială. În special de implicarea Federației Ruse. Toți am auzit de glume despre ”mâna Moscovei”. O frază rostită la un moment nepotrivit de Mihai Ghimpu le-a jucat cartea celor interesați ca această ironizare să dea un rezultat pozitiv. Firesc, dacă nu există ”dușmanul” (ținta) – cum să lupți contra lui?! Însă acest dușman luptă contra intereselor Republicii Moldova și indentității noastre naționale prin toate metodele posibile. Astăzi un tânăr activist socialist mi-a prezentat un top efectual de o organizație internațională în care Republica Moldova este plasată pe locul 71 la capitolul progres social. Doar că a uitat să pomenească că Rusia, pe care ne-o prezintă dânșii ca alternativă de dezvoltare, se află doar cu 4 poziții mai sus, adică locul 67. Este și aceasta o metodă de dezinformare, operarea cu datele statistice în nădejdea că interlocutorul este leneș sau nu poate face câteva click-uri, sau nu are posibilitatea să verifice la moment informația. Ce să aleg eu, ca cetățean: modelul de dezvoltare European, unde statele se plasează pe primele 10 locuri în un asemenea top, sau modelul estic unde țara lider este doar cu 4 poziții mai sus decât Moldova? Răspuns evident. Însă într-o țară mică precum Moldova, și datorită amplasării geografice, mereu o să conteze interesele Moscovei. Și poate că nu ar exista probleme de acest gen, dacă nu am fi vecini și cu Uniunea Europeană, adică avem posibilitatea de a alege, și în care tindem să ne integrăm.

Într-un interview oferit pentru Europa Liberă, Valentin Dediu, ex șef al Serviciului Informație și Securitate a menționat că în anii 2011-2012 serviciile de inteligență rusești au început o campanie serioasă de colectare a datelor pentru a crea o strategie de discreditare a partidelor de guvernare (PLDM, PD, PL) care erau în prag să semneze Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, după care a urmat și Acordul de Liber Schimb. Putem constata că în mare parte le-a reușit multe. Dar încă nu toate. În același interview Dediu menționează că la moment unicul în calea intereselor rusești a rămas să fie Partidul Democrat și liderul acestuia – Vlad Plahotniuc. Nu-i de mirare, or nu au mai existat cazuri ca oficiali ruși să fie expulzați din Republica Moldova, și mai mult să fie numit persoana non-grata un vice-premier rus, Rogozin! Pentru nimeni nu este secret, și președintele Dodon mereu reiterează că Acordul de Asociere trebuie să fie renegociat și să fie luate în calcul interesele Rusiei. Cam de ce? Suntem un stat independent și nu depindem de Rusia, decât din punct de vedere a aprovizionării cu gaze naturale. Pentru orice mișcare necoordonată cu Moscova, Moldova se putea ”bucura” de un nou embargou sau majorare a prețului la gaz. Prietenește nu-i așa?

Lupta la cuțit care se duce acuma între Partidul Democrat și serviciile speciale rusești au o miză: alegerile parlamentare din 2018. În 2018 se va decide: Moldova continuă calea integrării europene, sau se întoarce înapoi la ”sapa de lemn”, pardon, în brațele ”fratelui mai mare” care mereu te-a avut ca pe o țară de mâna a 3-a. Robi de altfel. Cel mai periculos este și fenomenul partidelor fantomă, care pretind a fi pro-europene, dar care din naivitate probabil, și-au îndreptat și ei armele tot contra actualei guvernări care este la rândul său spriginită de Europa și SUA.

Îmi pare rău că din alegeri în alegeri trebuie să ne decidem soarta, însă atâta timp cât societatea este dezbinată pe criterii politice și geopolitice, fără înțelegerea că votezi în primul rând pentru menținerea vectorului de dezvoltare a țării – nimic nu o să se schimbe.

Interview-ul integral îl puteți citi și asculta aici ->  https://www.europalibera.org/a/interviu-valentin-dediu-parteneriatul-estic-ue-rusia/28870458.html

Pace 😉

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii