Mâine a demisionat Filat

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Sub presiunea protestelor stradale împotriva corupţiei şi sărăciei, miercurea trecută a demisionat Guvernul bulgar. „Avem demnitate şi onoare. Poporul este cel care ne-a încredinţat puterea, astăzi noi i-o dăm înapoi”, a declarat premierul Boiko Borisov la prezentarea demisiei. Asta însă se întâmplă în Bulgaria, stat membru la UE, nu în Moldova. Noi „nu” avem corupţie şi „nu” avem sărăcie! Am văzut (şi auzit) asta chiar săptămâna trecută. Deci, Filat „are” demnitate şi onoare refuzând să demisioneze chiar dacă Guvernul său nu mai are susţinere, nici populară şi nici măcar… parlamentară.

Filat ne-a zis că „nu este un spectator” ca să conteze pentru el protestele populare sau în general părerea altcuiva. Ba chiar „are lucruri mai importante de făcut” decât să-şi dea demisia, chiar dacă i-o cere nu doar prostimea, dar şi cei care până adineauri i-au acordat susţinere parlamentară Guvernului. Noutatea – BOMBĂ a săptămânii trecute la Chişinău a venit tot de la premierul Filat, care ne-a zis că Moldova va muri fără Guvernul său. Adică vor fi alegeri anticipate (Doamne fereşte!). Adică vom rămâne fără AIE (ducă-se peste pustie!), în care Filat este „forţa şi spiritul” (doar atât?!). Deci, „riscăm” să rămânem nu doar fără el, dar şi fără atât de mult chiar de el blamaţii  Ghimpu, Lupu şi Plahotniuc?! Chiar dacă tot noi i-am ales, după cum bine observa azi pe blogul său Corneliu Gandrabur, chiar şi Ei pot fi schimbaţi!

Sunteţi nebuni?! Dacă demisionează Filat, ce ne facem noi fără Vicol, Focşa, Usatîi sau Negruţa? Cine ne va mai „trăsni cu capul de asfalt” (în stare de ebrietate la volan şi nu doar), cine va mai bloca conturile operatorilor economici şi cine le va mai da „rassleblenie” investitorilor străini??? Cui vom mai spune (cei mai fericiţi dintre noi) „Am înţeles, Şăfu’!”, „Da, Şăfu’!”, „Să trăiţi, Şăfu’”?! Ah da, şi integrarea europeană?! Cum să ne accepte Bruxelles-ul banala parafare a acordului de asociere la Vilnius, fără Gudima, Bănăruc şi cel mai important – Baliţchi?!

Ieri în scuarul Teatrului de Operă şi Balet tinerii din Chişinău au ales să-i zică premierului şi întregii clase politice moldoveneşti un altfel de „Da, Şăfu’”. Au făcut-o altfel decât o face „Kolea” Vicol. Ei au demonstrat că nu sunt mai indiferenţi faţă de viitorul lor decât tinerii din Bulgaria sau din alte state UE. Ei demonstrează că au demnitate şi o cer şi de la clasa politică care în ultimii patru ani n-a făcut decât să-i trădeze pragmatic şi să le fure (la propriu şi figurat) rând pe rând… toate speranţele în schimbare (până la capăt sau măcar până la jumătate)!

Premierului, încleştat de fotoliu şi pârghiile administrative şi celorlalţi de la guvernare li s-a solicitat să demisioneze. Li s-a cerut răspicat şi într-un mod clar. Nu ştiu dacă se poate mai clar! Aceeaşi tineri, care la 7 aprilie 2009 îi cereau să demisioneze lui Voronin anunţă acum că vor insista în organizarea protestelor, care vor avea loc în fiecare duminică, până vor obţine demisiile (deja probabil fără onoare) actualilor guvernanţi. Dacă va fi necesar protestele vor avea loc până la următorul 7 aprilie! Nu ştiu dacă, ca şi cu 4 ani în urmă, tinerii riscă a fi „trăsniţi cu capul de asfalt”, sau apelurile lor vor fi simplu aruncate în coşul de „spam” de către cei care fac agenda „importantă” a premierului. Ştiu doar că în 2009 tinerii au reuşit. Şi dacă s-a reuşit cu 4 ani în urmă, acum asta nu poate fi… mai greu. Şi acum rezultatul acestor proteste nu poate fi decât unul. Iar dacă la Sofia a fost ieri, la Chişinău va fi să fie… mâine!

Asta chiar dacă premierul se ridiculizează, încercând din răsputeri să contrazică tinerii şi să ne mai amintească o dată (deja nu la telefon) că Moldova nu e UE şi nici măcar Europa…

Oare chiar să fie atât de complicat? Mie unuia îmi pare că ar trebui să fie simplu pentru un politician popular, pe deasupra şi (pro)european. O guvernare pe cât de asumată, pe atât de eşuată şi… o foaie de hârtie plus un stilou, care are de făcut o semnătură care a rămas singura pe care o mai aşteaptă această societate de la…  „al nostru Vlad Filat”. Măcar într-un târziu, măcar în al douăsprezecelea ceas, măcar fără onoare şi fără demnitate… Dacă n-a fost ieri, poate… a fost… mâine!

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii

Veaceslav Balacci

Veaceslav Balacci

Jurist. Expert independent şi consultant în materie de tranzacţii economice internaţionale, drept economic şi drept vamal. ONG-ist. Blogger, sau pur şi simplu explorator al realităţii, aflat mereu în căutarea adevărului. Domenii de interes: dreptu...

Ultimele articole