Maidanul armenesc – Dodon încă mai speră

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Erevanul fierbe de cîteva zile. Maidanul kievean a ajuns în capitala, dar și alte orașe ale Armeniei. Și asta la nici jumătate de an de la decizia Președintelui Serzh Sargsyan de a adera la Uniunea Vamală. Chiar dacă Putin le-a promis armenilor, precum promite și moldovenilor, că țările Uniunii Vamală se vor concentra pe crearea unei piețe comune a produselor high-tech, pe îmbunătățirea climatului de afaceri și investiții, ieftinirea carburanților și asigurarea securității militare, oamenii la Erevan protestează  împotriva ocupației rusești.

Igor Dodon la masă cu separatiștii din Donbas

Igor Dodon la masă cu separatiștii din Donețk

Pînă acum, unii moldoveni nu au prea luat în serios faptul că la Chișinău este un Igor Dodon, finanțat și dirijat de Kremlin, aflat în strînsă colaborare cu separatiștii din estul Ucrainei, gata oricînd să organizeze un maidan în centrul Chișinăului. Acum, după ce o altă fostă republică sovietică se confruntă cu acest fenomen, sper să se trezească și moldovenii, mai ales că pe 28 iunie va avea loc turul II al alegerilor locale, iar la Chișinău, candidata Kremlinului, Zinaida Greceanîi, are șanse să devină Primar.

Interesant și deloc întîmplător este că analizînd declarațiile făcute de Dodon, cu cele mai importante două cerințe și poziția protestatarilor din Erevan, atunci vedem că în Armenia oamenii protestează anume împotriva acelor lucruri care și le propune liderul socialiștilor să le realizeze în Republica Moldova.

În timp ce la Chișinău, liderul socialiștilor, Igor Dodon, se pronunță pentru federalizarea Republicii Moldova și menținerea armatei rusești pe teritoriul țării noastre, la Erevan, armenii numesc ocupație bazele ruse “de pacificatori” de pe teritoriul Armeniei.

În timp ce Igor Dodon, susține sus și tare că Crimeea este pămînt rusesc și nu vede nici o problemă în anexarea acestui teritoriu de către Federația Rusă, la Erevan se scandează „Armenia nu e Crimeea”, iar drapelul Federaţiei Ruse este ars și călcat în picioare de armeni.

Deci este clar, după aproape jumătate de an, armenii și-au dat seama că Uniunea Vamală este echivalent cu ocupația rusească, iar Putin ademenește popoarele fostei URSS, cu promisiuni deșarte, promovate în fiecare republică de către un Dodon. Mai grav este că Kremlinul aplică scenariul războiului hibrid, acolo unde nu reușește doar cu propanda televizată. Chiar dacă poate cu întîrziere, dar armenii au înțeles acest lucru și acum protestează, ei nu vor repetarea scenariului ucrainean.

Atuul Republicii Moldova este că nu are hotar comun cu Federația Rusă. Dar asta nu înseamnă că trebuie să stăm liniștiți și să nu analizăm cu atenție ceea ce se întîmplă în Ucraina și mai nou în Armenia. Aplicarea războiului hibrid în Republica Moldova, este un scenariu foarte real. Și să nu uităm că în stînga Nistrului avem un regim separatist ce găzduiește armata rusească, care este gata oricînd să-l ajute pe Dodon să preia puterea la Chișinău, pentru a pune în aplicare planul de federalizare a Republicii Moldova și aderarea ulterioară la Uniunea Vamală.

Cum s-a terminat maidanul de la Kiev, am văzut, cum se va termina maidanul de la Erevan, urmează să vedem. Mai bine să învățăm din greșelile altora și să fim cu ochii în patru și foarte atenți la acțiunile intreprinse de Dodon și Co, să nu-l subiestimăm, pentru că după cum spunea și Lucian Blaga: „A nu-ți respecta dușmanul înseamnă a pierde o șansă de a-l învinge”.

Imagini de la Maidanul Armenesc

Comentarii

Ion Harghel

Ion Harghel

Cetăţean al Republicii Moldova, interesat de viaţa social-politică, pledez pentru dreptate, sunt realist şi vreau ca într-o zi întreaga clasă politică să dea dovadă de maturitate politică şi altruism pentru a contribui la unificarea societăţii. Cre...

Ultimele articole