MAIA VREA VICEPRIMAR ? ZILE FRIPTE PENTRU NĂSTASE

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

În cadrul unui interviu acordat portalului Tribuna, primarul ales al municipiului Chișinău, Andrei Năstase, a anunțat că va numi o candidatură la funcția de viceprimar din rândul Partidului Acțiune și Solidaritate, formațiune politică care l-a susținut în alegerile locale anticipate pentru Primăria Chișinău. De aici.

Mandatul lui Andrei Năstase va fi validat. Neregulile electorale comise de el sunt insignifiate – în calitate de candidat electoral, în ziua tăcerii,  a îndemnat electoratul să participe la vot.

Nerăbdărea lui Năstase de a intra în mod oficial în pâine, se vede. Amintesc că a dat buzna în ședința operativă a serviciilor Primăriei și s-a arătat indignat că nu a primit ordinea de zi a ședinței. Ultimile acțiuni publice ale sale, prin care a solicitat deschiderea unui punct medical în Piața Centrală a Chișinăului și a stopat dărâmarea cinematografului Gaudeamus sunt acțiuni care-i confirmă impaciența.

Acțiunile publice ale primarului ales confirmă faptul că el nu a depășit condiția funcției deținute anterior, cea de președinte al Partidul Platforma Demnitate și Adevăr  – acțiunile publice la care a participat au avut drept scop menținerea climatului de luptă electorală în rândul susținătorilor săi.

Nerăbdarea lui Năstase de a lua frâul puterii municipale în mâinile sale este explicabilă  – municipiul Chişinău produce peste două treimi din produsul intern brut şi impozitele colectate în Republica Moldova. Năstase vrea să vadă care din aceste resurse ar putea fi folosite pentru pregătirea bătăliei electorale din toamna anului 2018, când vor avea loc alegerile parlamentare. Andrei Năstase a declarat deja că se gândește la viitoarea confruntare. De aici.

De asemenea, el a spus că nimic nu îl împiedică să ajute formațiunile politice cu care partidul său are încheiate acorduri de colaborare pentru ca acestea să obțină un scor electoral ridicat. Întrebat dacă va candida la funcția de deputat el a răspuns va participa la alegerile parlamentare pe o listă electorală, dar că, nu va merge la Parlament.

Se confirmă așadar prezumția potrivit căreia miza alegerilor pentru municipiul Chișinău nu a fost buna administrare a capitalei Republicii Moldova, ori grija pentru locuitorii ei. Reprezentanții politici, angajați în competiția electorală, și-au dorit să dețină controlul asupra administraţiei municipale, doar pentru a obține accesul la resursele financiare și administrative pe care le oferă funcția de primar.

Momentul adevărului va veni atunci când Andrei Năstase va fi validat în funcția de primar, acțiunile lui vor convinge că locuitorii municipiului Chișinău au oferit funcția de primar unui demagog care va folosi resursele primăriei pentru a ajunge deputat. În momentul în care va primi mandatul de deputat al Parlamentului Republicii Moldova, Andrei Năastase va părăsi funcția de primar. Amintesc că el a fost ales pentru un mandat de un an la Primăria municipiului Chișinău.

Afirmația făcută de primarul ales, că va acorda o funcție de viceprimar către Partidul Acțiune și Solidaritate este o recompensă electorală pe care o acordă acestei formațiuni politice. Decizia lui nu va fi acceptată ușor de către majoritatea socialistă din Consiliul Municipal Chișinău. Probabil, dacă primarul nou ales își dorește o comunicare cât de cât funcțională cu membrii Consiliului Municipal Chișinău și ar trebui să găsească o formulă de compormis pentru a-i recompensa electoral pe cei din PAS. Ori, dacă Maia Sandu vrea funcția de viceprimar și ține cu dinții pentru o atare funcție acordată PAS, primarul Năstase ar trebui să găsească un compormis cu cei din Consiliul Municipal Chișinău.

Aflu că, Guvernul Republicii Moldova are suficientă deschidere pentru a coopera cu municipalitatea, indiferent de faptul că noul primar aparține unei formațiuni politice de opoziție. Probabil că, în funcție de comportamentul primarului Năstase, ar trebui să se găsească o linie de mijloc prin care Consiliul Municipal Chișinău să colaboreze cu Primăria. Altfel, în capitala Moldovei, lucrurile vor degrada și mai mult iar consilierii municipali îi vor face zile fripte noului Primar.

Dar dacă, pentru a avea motive de victimizare, noul primar chiar vrea să intre într-un conflict perpetuu cu socialiștii din CMC ?

Comentarii

Victor Nichituş

Victor Nichituş

Victor Nichituş este unul dintre jurnaliştii incomozi, pentru mulţi dintre cei care încearcă să aibă un loc în pestriţa arenă publică de la Chişinău. Acuzat ba de Putere că este de partea Opoziției, ba de Opoziție că ține cu Puterea, atât oficialii...

Ultimele articole