MAIA VREA ANTICIPATE. ÎNAINTEA PREZIDENȚIALELOR

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Fostul prim ministru al Republicii Moldova, Maia Sandu, președinte al Partidului Acțiune și Solidaritate, afirmă că printre planurile formațiunii politice pe care o conduce se află declanșarea alegerilor parlamentare anticipate. De aici.

Acesta este motivul pentru care Partidul Acțiune și Solidaritate se distanțează de partenerul său din Blocul politic ACUM.  Sandu a anunțat că examinează posibilitatea de a concura în circumscripția nr.38 – Hâncești acolo unde urmează să aibă loc alegeri parlamentare noi, după ce deputatul democrat Alexandru Botnari a ales funcția de primar al municipiului Hâncești. În același timp și Andrei Năstase, președintele Partidului Platforma Demnitate și Adevăr a spus că formațiunea pe care o conduce își va înainta un candidat în această circumscripție uninominală. De aici.

Distanțarea Maiei Sandu de Andrei Năstase nu este o speculație – fostul premier moldovean a explicat, cu referire la coechipierul ei politic, că este un semnal prost atunci când un președinte de partid pierde alegerile într-o circumscripție – Andrei Năstase, a pierdut alegerile pentru Primăria municipiului Chișinău. În explicațiile făcute, ea a spus că nu este deranjată de faptul că și formațiunea lui Năstase ar putea să înainteze un candidat în aceași circumscripție electorală, iar faptul că PAS și PPDA fac parte din blocul „ACUM” nu înseamnă că vor participa împreună, cu un singur candidat, la toate scrutinele din următorii ani.

Toate aceste clarificări publice vin să confirme faptul că Blocul politic ACUM și-a pierdut actualitatea politică. Pierderea alegerilor pentru municipiul Chișinău a fost un factor important pentru reușita moțiunii de cenzură la adresa Cabinetului de Miniștri condus de Maia Sandu, motiv determinant pentru ruperea coaliției parlamentare dintre PSRM și Blocul politic ACUM.

Maia Sandu va candida în circumscripția electorală nr.38 Hâncești – este singura posibilitate de a reveni în ecuația de putere din Republica Moldova după ce a pierdut fotoliul de prim-ministru. Revenirea în legislativul moldovean îi va oferi posibilitatea de a contribui mai eficient la destabilizarea precarului echilibru politic din Parlamentul Republicii Moldova, unde nu există o coaliție formalizată între Partidul Socialiștilor și Partidul Democrat din Moldova. Maia Sandu a recunoscut că este în căutarea unor metode pentru a demite guvernul condus de Ion Chicu. De aici.

Recentul anunț făcut de deputatul PAS, Mihai Popșoi, că deputații socialiști ar trebui să finalizeze raportul comisiei parlamentare privind tentativa de puci anticonstituțional întreprinsă în iunie 2019 de Partidul Democrat din Moldova face parte din scenariul prin care Maia Sandu încearcă să provoace alegeri anticipate. Creată pe 18 iunie, această comisie parlamentară ar fi trebuit să prezinte un raport în decurs de 60 de zile, după care termenul a fost exstins la 180 de zile. Actualmente termenul de prezentare a acestui raport a expirat. De aici.

Deputații Partidului Acțiune și Solidaritate folosesc funcțiile pe care le dețin pentru a destabiliza situația politică din Republica Moldova și a declanșa alegeri parlamentare anticipate înaintea alegerilor prezidențiale din 2020. Dacă va câștiga în circumscripția nr.38 Hâncești Maia Sandu va avea posibilități mai mari pentru a îndeplini această misiune.

Socialiștii și democrații moldoveni nu își doresc declanșarea alegerilor anticipate într-un timp apropiat.

Democrații moldoveni vor să aibă stabilitatea necesară consolidării interne și eliminării ultimelor elemente oligarhice prezente în această formațiune politică. Democrații ar prefera ca  alegerile parlamentare anticipate, dacă vor avea loc, să se desfășoare împreună cu alegerile prezidențiale.

Socialiștii moldoveni își doresc stabilitate politică pentru ca Guvernul tehnocrat condus de Ion Chicu să livreze cetățeanului moldovean politici sociale necesare pregătirii unui start convenabil pentru Igor Dodon la alegerile prezidențiale. Socialiștii nu își doresc alegeri anticipate, dar, la rândul lor, ar prefera ca acestea să aibe loc împreună cu prezidențialele moldovenești – proiectele economice și sociale livrate moldovenilor le-ar putea oferi un număr mai mare de deputați decât au în prezent.

Dacă socialiștii moldoveni nu vor alegerile parlamentare anticipate ar trebui să examineze posibilitatea de a înainta un candidat în circumscripția nr.38 Hâncești acolo unde va candida Maia Sandu.

Comentarii

Victor Nichituş

Victor Nichituş

Victor Nichituş este unul dintre jurnaliştii incomozi, pentru mulţi dintre cei care încearcă să aibă un loc în pestriţa arenă publică de la Chişinău. Acuzat ba de Putere că este de partea Opoziției, ba de Opoziție că ține cu Puterea, atât oficialii...

Ultimele articole