MAIA ȘI ANDREI ÎL REFUZĂ PE TRAIAN

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Președintele de onoare al Partidului Unității Naționale (din Republica Moldova), Traian Băsescu, a anunțat că deputatul Partidului Mișcarea Populară în Parlamentul României, Constantin Codreanu, va candida la funcția de primar al municipiului Chișinău.

La alegerile locale anticipate pentru funcția de primar al Chișinăului  și-au mai declarat intenția de a candida vicepreședintele Partidului Liberal, Valeriu Munteanu, președintele Partidului Democrația Acasă, Vasile Costiuc și liderul Partidului Platforma Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase, socialistul Ion Ceban, reprezentanta Partidului Șor, Reghina Apostolova și expertul Sergiu Tofilat în calitate de candidat independent.

La depunerea documentelor necesare înregistrării în calitate de candidat la funcţia de primar al municipiului Chişinău, Andrei Năstase, a declarat că reprezintă toți locuitorii capitalei moldovene, “nu doar nişte segmente sau grupuri”. „Sunt sprijinit de coaliţia de partide democratice şi proeuropene – Platforma Demnitate şi Adevăr şi Partidul Acţiune şi Solidaritate. Mă voi bate pentru victoria din primul tur, pentru că reprezint oamenii, nu doar nişte segmente sau grupuri separate pe culturi sau vârste”, a declarat Andrei Năstase, în faţa presei.

Afirmațiile făcute de Andrei Năstase vor să transmită faptul că el este candidatul unic al partidelor pro-europene din Republica Moldova. Deci, ar trebui să beneficieze de suportul electoral al acestor partide. Inclusiv cel care ar veni din partea Partidului Democrat. Voi aminti că, liderul Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc, a declarat că va susține inclusiv candidatura lui Andrei Năstase la funcția de primar al municipiului Chișinău, dacă acesta va fi desemnat candidatul unic al dreptei pro-europene din Republica Moldova.

Recent, purtătorul de cuvânt al Partidului Democrat din Moldova a expus punctul de vedere al acestei formațiuni politice referitor la acest subiect: „Andrei Năstase nu este acel candidat unic, ci un candidat înaintat de două partide. Ne exprimăm regretul că apelul PDM a fost ignorat, mai ales că sondajele arată că Maia Sandu are cele mai mari șanse să câștige în fața reprezentantului socialiștilor în această campanie electorală.”

Maia Sandu și Andrei Năstase nu și-au dorit să desemneze un candidat unic al dreptei pro-europene pentru alegerile pentru primăria Chișinăului. O demonstrează refuzul lor de a participa la o întâlnire inițiată de Traian Băsescu în acest scop.

Vitalia Pavlicenco, președintele PNL (din Moldova), a făcut public faptul că liderii dreptei politice din Republica Moldova, Maia Sandu, Andrei Năstase, Mihai Ghimpu, Ion Hadârcă au refuzat să participe, pe 24 martie, la o masă de dialog inițiată de Traian Băsescu. La acest dialog au participat doar liderul PNL (din Moldova) și purtătorul de cuvânt al PLDM. Potrivit doamnei Pavlicenco, fostul președinte al României s-a arătat afectat de faptul că aceste formațiuni nu au dat curs invitației.

Conștient de riscurile electorale cu care se confruntă dreapta politică moldovenească, Băsescu și-ar fi dorit să creeze o platformă electorală comună pentru Primăria Chișinău și pentru alegerile parlamentare de la sfârșitul acestui an. Acesta era scopul  întâlnirii pe care a inițiat-o. O întâlnire la care actorii politici de pe dreapta pro-europeană au refuzat să participe.

Înțeleg că politicienii moldoveni au suficiente motive pentru a respinge o întâlnire cu Traian Băsescu. Fostul președinte al României a declarat  că, în Republica Moldova există un singur partid românesc – Partidul Liberal. Afirmația a deranjat. Și pe bună dreptate. Dar, nu putem uita că, atât timp cât a ocupat funcția de președinte al României, Băsescu a acordat sprijin necondiționat tuturor politicienilor care au reprezentat guvernarea pro-europeană de la Chișinău. Ceea ce nu e puțin.

Nu cred că Băsescu și-ar fi dorit să se întâlnească cu cel care în ianuarie 2016 a declarat public că e gata să renunțe la integrarea europeană a Republicii Moldova. Despre Andrei Năstase e vorba care, în cadrul unei emisiuni la Pro TV, a spus că are o înțelegere cu Igor Dodon și Renato Usatâi și este gata să pună „batista pe țambal” în ceea ce ține de cursul european al Republicii Moldova. Cei doi politicieni pro-ruși au afirmat în repetate rânduri că vor anula Acordul de Asociere al Republicii Moldova cu UE, atunci când vor veni la guvernare.

Probabil Traian Băsescu și-ar fi dorit o alianță cu Maia Sandu. Era firesc ca Partidul Unității Naționale (din Moldova) să fie într-o alianță electorală cu Partidul Acțiune și Solidaritate, condus de Maia Sandu. Ea este cea care se află pe locul doi, după Igor Dodon, în clasamentul de simpatie al cetățenilor moldoveni. Și Băsescu dispune de o cotă bună de simpatie. El este locomotiva electorală a Partidului Unității Naționale. Cuplul electoral Maia/Băsescu ar fi câștigat alegerile pentru primăria Chișinăului din primul tur.

Implicarea Partidului Unității Naționale în alegerile pentru primăria Chișinăului reprezintă răspunsul lui Băsescu la refuzul dreptei politice moldovenești de a forma o platformă politică comună în fața socialiștilor moldoveni. Probabil, Traian Băsescu a înțeles că Maia Sandu/Andrei Năstase au alte interese decât consolidarea dreptei unioniste pro-europene. Nu este exclus ca fostul președinte al României să fie la curent despre permanentizarea unor înțelegeri ascunse dintre Năstase și Dodon. Înțelegeri făcute pentru câștigarea de către socialiști a primăriei Chișinăului dar și formarea unei viitoare majorități parlamentare.  Băsescu știe că Andrei Năstase, care s-a aflat pe aceiași scenă cu Dodon și Usatâi,  nu poate câștiga cursa pentru primăria Chișinăului.

PUN-ul lui Băsescu pleacă în cursa electorală cu ceea ce are. Un exercițiu electoral care vine să dea experiență. În politică și asta contează.

 

Comentarii

Victor Nichituş

Victor Nichituş

Victor Nichituş este unul dintre jurnaliştii incomozi, pentru mulţi dintre cei care încearcă să aibă un loc în pestriţa arenă publică de la Chişinău. Acuzat ba de Putere că este de partea Opoziției, ba de Opoziție că ține cu Puterea, atât oficialii...

Ultimele articole