MAIA SAU ANDREI? DOUĂ SĂBII ÎN ACEIAȘI TEACĂ NU ÎNCAP

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Liderul Partidului Platforma Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase, dă asigurări că formațiunea politică pe care o conduce va face un bloc electoral cu Partidul Acțiune și Solidaritate. „Vom participa într-un bloc bazat pe sprijin reciproc. (…) Noi acționăm ca doi frați gemeni, nu ca un frate mai mare și ca unul mic. Este adevarat că lipsa de vizibilitate dă senzația că nu se face nimic, dar se muncește în spatele cortinei”, a declarat Năstase în cadrul unei emisiuni de la Pro TV.

Nu cred afirmațiilor făcute de Andrei Năstase. Vorbele pe care le spune Năstase vor să acopere o realitate care prinde contur – una care nu este deloc pe placul politicianului moldovean: Partidul Acțiune și Solidaritate conștientizează că Partidul Platforma DA s-a transformat într-un balast electoral care nu aduce plus valoare, de asta acțiunile Maiei Sandu vin să pregătească renunțul la această uniune electorală.

Descifrarea afirmațiilor făcute de Andrei Năstase la Pro TV este simplă: Maia Sandu, avantajată de rezultatele sondajelor de opinie, este înclinată să considere alianța dintre cele două partide ca una dintre “un frate mai mare și ca unul mic”; nu există o vizibilitate față de acțiunile comune pentru construirea blocului electoral comun – dacă acțiunile existau, ele ar fi fost un motiv de PR politic și ar fi fost făcute publice.

Maia Sandu a recunoscut că mecanismele de construire ale acestei alianțe se află doar la etapa discuțiilor. „Doar discutăm mecanismele prin care se va realiza acest parteneriat (electoral) (…) Aceste reguli vor conferi credibilitate acestui parteneriat, astfel încât să putem să implicăm cât mai multă lume în echipa noastră”, a spus președintele PAS într-un interviu acordat Europei Libere. Maia Sandu a adăugat că, „în Moldova este greu să găsești oameni suficienți pentru a forma o echipă puternică”. Probabil, o trimitere și către echipa Partidului DA.

Surse din interiorul Partidului Platforma DA mi-au declarat că principalul motiv al apariției lui Andrei Năstase la emisiunile de dezbateri ale TV 8 și Pro TV ține de iritarea față de vizitele peste hotare făcute de Maia Sandu. Amintesc că liderul PAS a participat, singur, la Adunarea generală a Partidului Popular European și s-a întâlnit cu moldovenii din Parma și Bologna. În cadrul interviului acordat postului Europa Liberă, Maia Sandu a anunțat că va pleca în Statele Unite unde va avea întâlniri cu moldovenii stabiliți acolo. Iarăși, o vizită fără Andrei Năstase.

Potrivit informațiilor primite din interiorul Partidului DA, Andrei Năstase este nervos că, Maia Sandu acordă mai multă atenție consolidării propriei imagini, în detrimentul acțiunilor concrete pentru formarea viitorului bloc electoral. Potrivit surselor de care dispun, Maia Sandu refuză formarea unei liste electorale comune în baza principiului paritar argumentând că formațiunea pe care o conduce, PAS, stă mai bine în sondaje și ar trebui să dețină mai multe locuri în listă. Raportul pe care îl propune Maia Sandu lui Năstase ar fi 3 la 1, trei locuri ar aparține PAS iar unul PPDA.

Dau crezare afirmațiilor care spun că Andrei Năstase este cuprins de nervozitate – formațiunea pe care o conduce s-a părbușit în sondaje, are de ce să fie supărat. Singura speranță a Partidului DA pentru accede în viitorul Parlament este de legată de formarea unui bloc electoral cu PAS-ul Maiei Sandu. De asemenea, cred în cinismul Maiei Sandu, a dat dovadă de sânge rece atunci când a închis școlile moldovenilor, de ce l-ar cruța pe Andrei Năstase? Maia Sandu este în stare să-i propună lui Năstase un raport de 3 la 1, în defavoarea Partidului DA. Ea este conștientă că Năstase, disperat fiind, ar accepta o formulă și mai drastică.

Sunt sigur că vom auzi noi amănunte despre noul conflict dintre Maia Sandu și Andrei Năstase. Era de așteptat, istoria contemporană a Republicii Moldova spune că orgoliile personale nu fac casă bună cu alianțele politice. Modul în care au evoluat coalițiile electorale și post electorale moldovenești, începând cu Alianța pentru Democrație și Reforme din 1998, până la „betonul” Alianței pentru Integrare Europeană, confirmă asta. Este o dovadă a faptului că două săbii nu încap în aceiași teacă. Fie ele și ale opoziției extraparlamentare pro-europene.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii

Victor Nichituş

Victor Nichituş

Victor Nichituş este unul dintre jurnaliştii incomozi, pentru mulţi dintre cei care încearcă să aibă un loc în pestriţa arenă publică de la Chişinău. Acuzat ba de Putere că este de partea Opoziției, ba de Opoziție că ține cu Puterea, atât oficialii...

Ultimele articole