Maia Sandu va ieşi preşedinte: 50,54%(Igor Dodon va pierde cu 49,46%).

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Maia Sandu va ieşi preşedinte, este rezultatul unui simplu calcul matematic(ingineresc) bazat pe tipologia alegerilor prezidenţiale din România.

Astfel, conform modelului ce îl puteţi vedea mai jos, Maia Sandu va obţine 50,54% din voturile alegătorilor, în timp ce Igor Dodon va pierde alegerile(49,46% din voturi va reuşi să ia).

Există o singură condiţie: Mobilizarea la vot astfel încât numărul celor prezenţi să fie mai mare cu 20% decât în primul tur. În România a fost posibil acest lucru, matematic se poate repeta şi în Republica Moldova.

Această cifră în realitate este mai uşor de atins decât în cazul alegerilor din România datorită faptului că valoarea absolută este mai mică, dar şi pentru că miza electorală este mai importantă. Cu cât  cifrele sunt mai mici cu atât e mai uşor(teoria numerelor mari). De asemenea distribuţia voturilor suplimentare este mai favorabilă Maiei Sandu decât lui Klaus Johannis, aspect ce nu îl voi lua în considerare.

Practic, dacă vor fi cu 20% mai mulţi cetăţeni la vot atunci Igor Dodon pierde la sigur aceste alegeri prezidenţiale, calculul fiind realizat în varianta pesimistă. În cazul în care procentul va fi mai mare atunci decalajul va creşte favorabil, în cazul în care va fi mai mic departajarea dintre cei doi candidaţi se va face numărând vot cu vot.

Tocmai de aceea este important să vă prezentaţi la vot deoarece există şanse majore ca diferenţa să fie de ordinul sutelor sau chiar zecilor de voturi.

Trebuie o atenţie sporită la anularea voturilor şi cel mai probabil că vor exista contestaţii şi o renumerare. Atenţie la fraudare deoarece miza geopolitică este mare.

De asemenea vă atrag atenţia că în cazul în care participarea la vot va fi de doar 17% există probabilitatea ridicată ca cele două procente să se inverseze, adică vom avea pe Igor Dodon preşedinte. 

Sub 10% prezenţă suplimentară la vot va câştiga la sigur Igor Dodon.

La vot în primul tur au participat 1 440 734 cetăţeni(voturi valide), rezultă că 288 146 cetăţeni trebuie să vină suplimentar la vot.

Maia Sandu trebuie să devină mai activă în spaţiul public şi să comunice mai dur: este nevoie să cheme cetăţenii la vot, este singura şansă a românilor dintre Prut şi Nistru.

Nu atacurile la adresa lui Igor Dodon sunt soluţia deoarece nu va mai convinge nici un susţinător de al lui să îşi schimbe votul. Aceasta trebuie să se adreseze direct primarilor, să le vorbească de necesitatea păstrării fondurilor europene şi să le aducă aminte că înainte de 2009 nu exista nici o investiţie în localităţile Republicii Moldova. Ea trebuie să găsească mijlocul de comunicare direct către aceştia şi să fie credibilă.

Tocmai de aceea, este nevoie ca cei din România care dispun de legături în Republica Moldova la nivel local să ceară prezenţă la vot.

La aceste alegeri unionist este cel care: susţine pe Maia Sandu, cere prietenilor şi familiei să iasă la vot şi nu le permite altfel, opreşte orice formă de critică şi teorie a conspiraţiei la adresa candidatului mai sus numit. Cei care pretind că sunt unionişti, dar nu fac ceea ce am scris mai sus în spaţiul public(inclusiv facebook), vor primi un bloc din partea mea.

maia-sandru-va-iesi-presedinte

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Premizele sunt foarte clare: voturile din primul tur se distribuie conform criteriilor ideologice(dacă le putem numi astfel). Sporul de voturi va favoriza pe Maia Sandu, proporţia adoptată fiind cea din timpul campaniei prezidenţiale din România. Tipologia votului este similară.

(modelele matematice din fizică/inginerie reprezintă o certitudine)
http://credit-n.ru/zaymyi-next.html
http://credit-n.ru/zaymyi-next.html
http://credit-n.ru/zaymyi-next.html
http://credit-n.ru/zaymyi-next.html http://credit-n.ru/zaymyi-next.html
http://credit-n.ru/zaymyi-next.html

Comentarii

Marius Dorin Lulea

Marius Dorin Lulea

- Istoric şi specialist pe probleme de geopolitică regională, preşedinte al Centrului pentru Cultură, Istorie şi Educaţie - Sunt militant activ pentru consolidarea democraţiei din Republica Moldova, apărarea drepturilor omului şi a creşterii imp...

Ultimele articole