Maia Sandu a șters Demnitatea și Adevărul, precum și pe urmașii lui Năstase, de pe fața Pămîntului!

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Năstase scos în afara cursei electorale! Năstase, unul din liderii acestei curse, a rămas cu buza umflată. Pornit de la acțiuni de proteste de zeci de mii de oameni aduși pe ger în Piața Marii Adunări Naționale s-a ajuns la un șut în fund din sala de ședințe a Comisiei Electorale Centrale. O cădere la fel de rapidă ca și urcarea pe Olimpul politic. O evoluție și un regres fulgerător. Năstase are destule reserve pentru a mai trăi cîțiva ani plimbîndu-se prin Europa de la litoralul spaniel pînă în alpii germani. Dar ortacii săi?

Cei care au pus tot în joc pentru a ajunge împreună cu Năstase undeva sus, în birouri cu fotolii moi, ce să facă? Radicali de dreapta ei nu vor fi asimilați de echipa PAS. Maia Sandu nu-I va accepta și îi va abandona imediat după alegeri. Maia Sandu a avut nevoie de plecarea lui Năstase din joc pentru a atrage rețeaua locală a acestuia și adepții mai calmi și liniștiți. Ea cu ușurință de va despărți de amatorii de barricade și ultimatumuri. Lor, celor care au luptat, le este acum cel mai greu. În special, pentru că Năstase încă va mai avea cîteba luni un oarecare potential. Aceasta o spun chiar și sondajele.

Năstase a făcut o alegere greșită! Aceasta o confirmă și ultimul sondaj, scrie presa de la Chișinău. În una din știrile mediatizate astăzi se scrie că gestul lui Andrei Năstase de a se retrage din cursa prezidențială nu i-a salvat viitorul politic, ba din contra se pare că a făcut o alegere greșită, astfel că încrederea în el și în partidul său a scăzut vertiginos. Aceasta o confirmă și ultimul sondaj realizat de Asociația Sociologilor și Demografilor, care înregistrează o scădere dramatică a ratingului lui Năstase și al partidului său, în timp ce candidatul PDM Marian Lupu rămâne pe locul doi în topul preferințelor la prezidențiale, în pofida faptului că Năstase și-a anunțat susținerea pentru Maia Sandu.

Dintre respondenții care au menționat că vor participa la alegerile prezidențiale și au fost în stare să facă o alegere întemeiată – 46,4% ar vota cu preşedintele Partidului Socialiştilor Igor Dodon; 15,1% – cu preşedintele Partidului Democrat Marian Lupu; 14,9% – cu liderul Partidului „Acțiune și Solidaritate” Maia Sandu; 8,9% – cu preşedintele Partidului Platforma „Demnitate şi Adevăr” Andrei Năstase; 5,6% – cu preşedintele Partidului Popular European Iurie Leancă; 5,0% – cu Dumitru Ciubașenco.

Astfel, Marian Lupu rămâne în continuare pe locul doi, ratingul său majorându-se în decurs de o lună cu aproape trei puncte procentuale, în timp ce al Maiei Sandu a scăzut de la 16,1% în septembrie la 14,9%. Asta chiar dacă între timp a primit și sprijinul lui Andrei Năstase. Este de menționat că datele pe teren au fost colectate în perioada 9-18 octombrie, adică parțial î timpul în care Năstase anunțase că va renunța în favoarea Maiei Sandu și parțial după ce a făcut-o deja.

Într-o lună, intenția de vot pentru Năstase a scăzut de la 14% la 9%. Acest lucru poate fi explicat prin aceea că a anunțat că renunță la cursă. Dar decizia de a renunța i-a scăzut și ratingul personal al lui Năstase, astfel că acum Marian Lupu se bucură de mai multă încredere decât el. De asemenea, intenția de vot pentru PPDA în octombrie, față de septembrie a scăzut de la 9,5% la 7,8%, ceea ce demonstrează că decizia lui Năstase a fost una greșită și a făcut să-și piardă din electorat.

 

Comentarii

Marcel Istrati

Marcel Istrati

Născut la Sîngereii Noi, Bălți. A absolvit liceul teoretic "Grigore Moisil" și Universitatea de Stat din Moldova. Colaborări cu media locale din cadrul Asociației Presei Independente, în special ziarul Spros i Predlojenie (Bălți), precum și site-uri ...

Ultimele articole