Maia Sandu luată prin surprindere. Când succesul vine înaintea experienței politice

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Retragerea lui Marian Lupu din cursa prezidențială, în favoarea Maei Sandu, nu mai este subiect de știre. Nou este că, peste noapte, Maia Sandu s-a schimbat la față. După ce ieri a întors spatele mâinei întinse de democrați, astăzi, a schimbat macazul. Afirmă că are ce are cu Plahotniuc, dar este încântată de susținerea electoratului democrat.

Susținătorii au aplaudat-o în picioare pentru că s-a lepădat public de Plahotniuc. Doar că Maia Sandu uită că însuși PDM este produsul lui Plahotniuc. Doar nu este un secret că anume el a fost cel care a resuscitat partidul. Ba mai mult, l-a întinerit, având la moment cea mai consolidată oranizație de tineret, una care duminică va vota Maia Sandu. Astfel, să te bucuri de voturile simpatizanților lui Plahotniuc și, în același timp, să lovești în el, e la fel de straniu cum ai zice că e bun vinul, dar ar trebui să defrișăm via.

Pentru că o ia vorba pe dinainte, peste noapte, Maia Sandu a mai pierdut câteva procente, care îi ot juca festa. Iurie Leancă și independentul Valeriu Ghilețchi au anunțat că rămân să lupte până la capăt. Asta, deși, ieri, cel puțin unul dintre aceștia, era gata să strige sus și tare “Votați Maia Sandu!”. Azi, însă, Iurie Leancă a spus PAS. De ce? Pentru că poți lua ceva cu forța, nu și oferi.

Liderul PPEM a declarant, astăzi, că “încă de alaltăieri am decis să mă retrag pentru a o ajuta pe Maia să acceadă în turul doi… După tot ce am văzut ieri, reacția irațională a Maiei, mi-am dat seama că este riscul mare ca Dodon să acceadă din primul tur. Ea a dat cu piciorul in 13 la sută. Ca om politic nu pot respinge voturile oamenilor. Maia Sandu i-a trimis direct în brațele lui Igor Dodon”, a precizat Leancă.

În timp ce Maia fuge de Plahotniuc ca de o fantomă, primarul de la Bălți i-a și împerecheat. Cu mandat de arest în Moldova și fugat în Rusia, Renato Usatîi afirmă că cei doi au fost convocați împreună la o întâlnire la ambasada SUA de la Chișinău. Afirmațiile acestuia par credibile, în condițiile în care ne amintim de ceea ce spunea diplomatul Andrei Popov încă în luna mai, când Plahotniuc în cadrul vizitei sale peste ocean a promis americanilor că nu va admite ca la cârma țării să vină un președinte prorus.

Un alt zvon este că americanii și britanicii au stat de vorbă anume cu Usatîi și, nicidecum cu Plahotniuc. Pentru a slăbi rezultatul lui Dodon în alegeri, Occidentul i-a cerut liderul formaţiunii Partidul Nostru să-l mențină în cursa electorală pe Dumitru Ciubaşenco. Altfel, va fi cercetat pentru tentiva de omor de la Londra a bancherului rus Gorbunțov.

Misterul se va dezlega luni dimineață, când sper că Dodon nu se va trezi președinte, ci contracandidatul Maei Sandu.

Comentarii

Iurie Morarescu

Iurie Morarescu

Am crescut la țară, printre tractoare. Părinții sunt oameni simpli și, probabil, din acest motiv și-au dorit cu tot dinadinsul să-mi bage carte-n cap. După absolvirea liceului din satul natal, Boșcana (r. Criuleni), am fost admis la Academia de S...

Ultimele articole