Maia Sandu este gata să blocheze finanțarea Moldovei de dragul fotoliului de președinte

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Un fel de incredibil, dar adevărat. Maia Sandu a pășit în Campania pentru prezidențiale cu stângul. A recurs la un truc populist, care, într-un final, va avea un efect exact invesrs. Vorbesc despre adresarea acesteia către Fondul Monetar căruia îi sugerează să nu semneze un nou accord de finanțare cu oficialii de la Chișinău. Motivul invocate este “riscul că banii vor fi furați din nou”. Impresionant! Dar, în același timp, demagocie curată. De ce? Nu pentru că politicienii noștri nu fură, ci pentru că practic este imposibil să bagi mâna în tranșele FMI.

În primul rând Fodul Monetar nu oferă niciun dolar, atât timp cât nu este sigur că lucrurile funcționează acceptabil. Spre deosebire de alți oficiali care după vizitele în Moldova nu-și amintesc decât de beciurile de la Cricova, delegațiile FMI chiar muncesc la Chișinău, adună informații ca să fie siguri că banii lor vor fi gestionați rațional. În plus, FMI are și un reprezentant la Chișinău, chiar în sediul Guvernului, care monitorizează zilnic cum sunt valorificați banii. E un fel de Kroll, dacă vreți. Pentru că dacă ar fi avut sectorul bancar un gardian ca FMI, fiți siguri că jaful secolului eșua.

Evident că nu este cazul să luăm în serios solicitarea Maei Sandu de a bloca finanțărie, înttrucât și FMI va face abstracție de ea. Cei de peste ocean nu vor ține cont de părerea unui lider de partid înregistrat mai dăunezi. Dar, totuși, țin să precizez cât de cinică este sugestia domnișoarei. Maia Sandu este economist de meserie și fostă angajată a Băncii Mondiale. Cine dacă nu ea știe mai bine că în lipsa unui acord cu FMI nicio instituție internațională (Banca Mondială, BERD, BEI, etc), nu va mai accepta să finanțeze proiecte moldovenești. La fel și toate granturile europene vor rămâne înghețate. Și aici nu vorbim deja de împrumuturi, ci de pomenile venite de la Bruxelles. Ba mai mult, și sectorul privat va avea de suferit, întrucât investitorii străini ocolesc țările care nu au un acord de colaborare cu FMI. Luate împreună, toate aceste vor genera, pe termen lung, o adevărată catastrofă economică și, ulterior, socială.

Cu asta este de acord și ex-ministrul lui Filat. Dovadă a acestui fapt sunt declarațiile pe care le-a făcut Mai Sandu acum mai puțin de o lună, când a salutat faptul că în luna iulie va veni la Chișinău o delegație FMI (vedeți aici penultimul aliniat).

Dar lipsa inspirației pentru campania prezidențială a dat-o de gol. A încercat să profite de oamenii simpli pentru că orice îndemn de a lăsa guvernarea fără bani aduce voturi. Pentru că în societate există tendința de a sancționa politicienii. Este starea la care au ajuns moldovenii din cauza politicienilor corupți. Doar că într-o societate normală corupții sunt pedesiți în cabina de vot. Până atunci însă oamenii nu trebuie să sufere pentru ideea lui Maia Sandu de a izola finaciar țara.

Comentarii

Iurie Morarescu

Iurie Morarescu

Am crescut la țară, printre tractoare. Părinții sunt oameni simpli și, probabil, din acest motiv și-au dorit cu tot dinadinsul să-mi bage carte-n cap. După absolvirea liceului din satul natal, Boșcana (r. Criuleni), am fost admis la Academia de S...

Ultimele articole