MAIA SANDU/ANDREI NĂSTASE SE PREGĂTESC DE ALEGERILE LOCALE ȘI PREZIDENȚIALE

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

”O fi așa, dacă ar fi, dar, fiind-că nu e chiar așa, nu e nici altminteri, aceasta e starea lucrurilor”

Lewis Caroll ”Alisa în țara mininilor”.

 

 

Maia Sandu a explicat de ce a refuzat oferta făcută de Partidul Democrat din Moldova referitoare la asumarea de către Blocul electoral „ACUM” a funcției de prim-ministru în cadrul unei alianțe post-electorale cu aceștia – funcția de premier „înseamnă foarte puțin”. De aici.

Puțin în comparație cu ce, ar fi întrebarea la care ar trebui să răspundă binomul politic Maia Sandu/Andrei Năstase. Probabil că, în comparație cu funcția de primar al municipiului Chișinău, funcția de prim-ministru este considerată a fi destul de puțin. De ce? Pentru că mai mult de jumătate din PIB-ul Republicii Moldova se realizează în municipiul Chișinău, iar cel care controlează resursele financiare și administrative ale capitalei moldovene devine un actor important în politica dintre Prut și Nistru.

Expertul asociat al IPRE Mihai Mogâldea, declara la o emisiune de televiziune că, tot comportamentul post-electoral al formațiunilor parlamentare moldovene are legătură cu alegerile locale din 2019. Blocul electoral ACUM, condus de Maia Sandu/Andrei Năstase nu face execepție, din acest motiv orice mișcare politică viitoare, de participare sau neparticipare la construcția unei alianțe parlamentare post-electorale trebuie privită prin această prismă. Sunt mai mari șansele pentru ca Blocul electoral ACUM să nu participle la formarea unei alianțe post-electorale calculându-și mișcările pentru viitoarele alegeri locale din municipiul Chișinău. De aici.

Comentatorul politic Nicolae Negru are dreptate atunci când afirmă că o alianță a Blocului „ACUM” cu Partidul Socialiștilor ori cu Partidul Democrat este exclusă. Orice alianță post-electorală cu aceste două formațiuni politice ar diminua șansele de câștig deținute  Maia Sandu/Andrei Năstase în municipiul Chișinău. Voi aminti că Andrei Năstase, a câştigat alegerile la primăria Chişinăului, dar o instanță de judecată a invalidat acest rezultat. Năstase a considerat hotărârea de judecată ca fiind una politică şi ilegală. Logic ar fi ca el să dea dovadă de consecvență și să candideze din nou la funcția de primar al municipiului Chișinău. Analiza scorului obținut de Blocul „ACUM” la alegerile parlamentare în circumscripțiile uninominale din municipiul Chișinău este unul care îi dau speranțe pentru victorie.

Maia Sandu/Andrei Năstase se află, de mai mult timp, într-o permanentă campanie electorală. Probabil, Andrei Năstase are la îndemână cercetări sociologice care îi confirmă șansele mari pentru Primăria de Chișinău. Dacă Maia Sandu este consecventă, ei îi rămâne să candideze, peste un an, la prezidențiale. Maia Sandu era cât pe ce să câștige în fața lui Igor Dodon. Există prezumția că, după ce i-a obișnuit pe moldovenii conservatori, cu rolul de conducător al opoziției antioligarhice, ea ar avea șanse să câștige în fața socialistului Dodon. Acesta este motivul pentru care toate acțiunile politice ale celor doi au rolul de a-i impune într-o poziție favorabilă la startul viitoarelor alegeri, fie ele locale ori prezidențiale.

O campanie electorală se construiește din timp, este mai comod să faci strategiile de viitor aflându-te la adăpostul mandatului de deputat al opoziției.Nu este vorba despre principii și valori antioligarhice, așa cum sună discursul public al celor doi politicieni moldoveni. Interesul binomului politic Maia Sandu/Andrei Năstase este unul partinic și egoist: eventualul câștig al Primăriei municipiului Chișinău ar face posibilă acoperirea golurilor financiare înregistrate de Blocul „ACUM” în urma alegerilor parlamentare și ar face posibilă acumularea resurselor financiare necesare viitoarei campanii prezidențiale.

Dacă democrații moldoveni, la rândul lor, vor da dovadă de egoism politic și vor întreprinde doar acțiuni care să le aducă profit politic, vor opta, probabil, pentru alegeri anticipate. Doar că, în actualul contextul geopolitic, când în Ucraina începe a mirosi a praf de pușcă, alegerile anticipate se pot transforma foarte ușor într-un risc de securitate pentru statul moldovean. Partidului Democrat din Moldova, nu-i rămâne decât să obțină o analiză completă a riscurilor pentru a desena viitorul său comportament politic.

Comentarii

Victor Nichituş

Victor Nichituş

Victor Nichituş este unul dintre jurnaliştii incomozi, pentru mulţi dintre cei care încearcă să aibă un loc în pestriţa arenă publică de la Chişinău. Acuzat ba de Putere că este de partea Opoziției, ba de Opoziție că ține cu Puterea, atât oficialii...

Ultimele articole