MAIA SANDU ACCEPTĂ DISCURSUL MOLDOVENIST AL SOCIALIȘTILOR

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Blocul politic ACUM și Partidul Socialiștilor au semnat la 16 septembrie 2019 un nou acord de colaborare. Vicepreședintele Parlamentului, Ion Ceban, a declarat că documentul este un angajament comun care include priorități în domeniile economic, politic și social. Ineditul acestuia constă în dubla lui dimensiune, cea de înțelegere interpartinică, pe document se află semnăturile celor trei vicepreședinți ai partidelor care alcătuiesc majoritatea parlamentară ACUM/PSRM, dar conține și dimensiunea instituțională de cooperare a Guvernului, Parlamentului și a Președinției  Republicii Moldova, documentul fiind întărit de semnăturile premierului Maia Sandu, a președintelui legislativului moldovean Zinaida Greceanâi și a șefului statului, Igor Dodon. De aici.

Semnarea acestui document a avut loc după discursul președintelui Igor Dodon la dechiderea sesiunii de toamnă-iarnă a Parlamentului Republicii Moldova. Alocuțiune în care șeful statului a adresat un ultimatum Cabinetului de Miniștri condus de Maia Sandu, cerând mai multe acțiuni și rezultate pentru oameni, mai puțină geopolitică, euforie și polemici.

Igor Dodon a spus că, „activitatea Guvernului a fost confuză fără prezentarea unui plan concret de acțiuni ce urmează să fie întreprinse pe viitor”. De aici.

Din discursul șefului statului moldovean s-a văzut că prioritățile președintelui nu coincid cu prioritățile Cabinetului de Miniștri. Președintele Dodon a definit prioritățile sale : întărirea securității sociale a cetățenilor și crearea condițiilor pentru ca ei sa nu mai fie nevoiți sa plece la munca in străinătate. El a cerut stoparea  și încetarea epurărilor politice în rândul funcționarilor profesioniști. E o sugestie care spune că prioritățile adevărate ale Cabinetului de Miniștri condus de Maia Sandu ar fi epurarea politică a adepților Partidului Democrat din Moldova? Întreb, nu afirm.

Consecutivitatea gesturilor politice – discurs prezidențial critic la adresa guvernării urmat de semnarea acordului PSRM/ACUM demonstrează who is who (cine și ce este) în politica moldovenească. Igor Dodon împreună cu echipa socialiștilor domină ecuația de putere dintre Prut și Nistru. Șeful statului și-a adjudecat ultimul cuvânt în politica externă a statului, desele vizite peste hotare subliniază acest lucru, Maia Sandu fiind cea care ar trebui să administreze problemele interne. Probleme care, conform discursului prezidențial, sunt administrate prost.

Semnarea de către Blocul politic ACUM a acordului de colaborare cu socialiștii îi lasă fără atribute electorale pe viitorii lor concurenți electorali. Chiar dacă nu și-a pus semnătura pe document Andrei Năstase este dezarmat în fața concurentului său pentru primăria municipiului Chișinău. Andrei Năstase este președintele Partidului Platforma Demnitate și Adevăr, membru al Blocului politic ACUM. Andrei Năstase este coleg de guvernare al Partidului Socialiștilor – un discurs critic la adresa lui Ion Ceban, contracandidatul său socialist pentru Primăria Chișinău va fi greu de construit.

Discursul critic al domnului Dodon față de Cabinetul Sandu pune la îndoială faptul că el ar garanta prezența la guvernare a executivului condus de Maia Sandu pentru patru ani. Doar rezultatele bune pe care le așteaptă moldovenii i-ar garanta doamnei Maia Sandu așa ceva. Și asumarea deplină a politicilor pro-Moldova enunțate de Igor Dodon în parlamentarul său discurs.

Dincolo de semnalul pragamatismului politic al Blocului politic ACUM, de menținere cu orice preț la putere, chiar alături de socialiști, semnarea acestui acord transmite Bucureștiului semnalul că executivul condus de Maia Sandu are intenția de a își asuma politicile pro-Moldova. Un semnal geopolitic care va avea ca finalitate câștigul de către Ion Ceban al Primăriei municipiului Chișinău, dar nu numai.

Semnând acordul de colaborare alături de Igor Dodon și Zinaida Greceanâi, premierul Maia Sandu a admis că Moldova nu e România. Lucru subliniat de fostul ambasador al Statelor Unite în Republica Moldova, James Petitt, la celebrarea a 25 de ani de independență ai statului moldovean.

 

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii

Victor Nichituş

Victor Nichituş

Victor Nichituş este unul dintre jurnaliştii incomozi, pentru mulţi dintre cei care încearcă să aibă un loc în pestriţa arenă publică de la Chişinău. Acuzat ba de Putere că este de partea Opoziției, ba de Opoziție că ține cu Puterea, atât oficialii...

Ultimele articole