MAI reformat pe modelul georgian? Cine îl va înlocui pe Roibu – Dorin Recean sau Tudor Baliţchi?

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Încă începînd cu formarea AIE-1, apoi AIE-2, se discută la tema, cum să modernizam, europenizăm şi demilitarizam Ministerul Afacerilor Interne, astfel ca acesta să corespundă standartelor europene de funcţionare?
Pe timpul guvernarii comuniste MAI era politizat şi era folosit ca instrument de lupta politică.
Putem să dam aici exemplul cu maltratarea în masă a cetăţenilor după 7 aprilie 2009, cînd MAI a aplicat tortura în masă, dar şi acuzaţiile de implicare a unor structuri a poliţiei în campaniile electorale din 2005 si 2009 de partea PCRM.

S-a stabilit ca MAI utilizează practici de management depăşite, există dublări de funcţii iar sistemul de evaluare a performanţelor este denaturant şi oferă statistici false.

Sondajele şi studiile efectuate arată ca MAI are imagine proastă, incredere scăzută din partea populaţiei cu un nivel înalt de corupţie.

Pentru ca reforma să reuşeascaăeste nevoie de o strategie corectă de modernizare şi de voinţa politică.

Obiective cu privire la reforma Mai au fost stabilite în Programul de Activitate al Guvernului Republicii Moldova Integrarea Europeană: „Libertate, Democraţie, Bunăstare” pentru anii 2011-2014, şi în

Concepţia de reformare a Ministerului Afacerilor Interne şi a structurilor subordonate şi desconcentrate ale acestuia, aprobată prin Hotărîrea Guvernului nr.1109 din 06.12.2010.
In cadrul MAI a fost creat un Centrul pentru planificarea şi realizarea obiectivelor de reformare.

În ultimul timp se vorbeşte mult despre experienţa pozitivă a Georgiei în reforma MAI, şi în acest sens la data de 25 iunie 2012 a fost organizată conferinţa „Reforma poliţiei în Georgia – lecţiile învăţate” organizată cu suportul Ambasadei Statelor Unite ale Americii la Chişinău.

Iar în prezent Premierul Filat se află într-o vizită cu o delegţie în Georgia, unde se va discuta şi despre experienţa acestei ţări în reformarea poliţiei.
Deja se ştie ca Ministrul Roibu va fi schimbat pînă în toamnă.
În calitate de înlocuitori se vehiculează citeva nume printre care, Dorin Recean, viceministrul tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor, Tudor Baliţchi, dar şi Roman Revenco, şeful Departamentului Grăniceri.

Noi cetăţenii acestei ţări dorim ca servciile oferite de MAI să fie calitative, iar costurile sa fie rezonabile.

Comentarii