Machiavelli – numele de cod al lui Rogozin

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Niccolò di Bernardo dei Machiavelli ( 3 mai 1469 – 21 iunie 1527) a fost un istoric italian, om politic, diplomat, filozof, umanist și scriitor cu sediul în Florența, pe timpul Renașterii. El a fost, mulți ani, un oficial din Republica florentină, cu responsabilități în afacerile diplomatice și militare.

Dmitri Olegovici Rogozin (care va împlini, la 21 decembrie, vârsta de 50 de ani) este un diplomat rus și politician, acum fiind viceprim-ministru al Rusiei însărcinat cu industria de apărare. Dar şi reprezentant al preşedintelui Federaţiei Ruse, pentru Transnistria.

Machiavelli a fost un fondator al științei politice moderne, în special al  eticii politice.

nm

El a scris, de asemenea, comedii, cântece de carnaval, și poezie. Corespondența sa personală este renumită în limba italiană. El a fost secretar la a doua Cancelarie a Republicii Florența, 1498-1512, atunci când Medici era la putere. El a scris capodopera sa, Principele, după ce Medici nu mai conducea Florența.

Rogozin a activat ca ambasador al Rusiei la NATO, din 2008 până în 2011, când a promovat declaraţiile şoc, la Cartierul General al Alianţei Nord-Atlantice, în afara oricărei etici politice. El a scris asemenea mesaje, pe Twitter, încât a stârnit iniţial îngrijorare, apoi ilaritate, până când liderul de la Kremlin l-a chemat la Moscova, pentru a fi de-a dreapta Tătucului Putin.

„Machiavelism” este un termen negativ, utilizat pe scara largă, pentru a caracteriza politicieni lipsiți de scrupule, de genul celui descris de Machiavelli în The Prince. Cartea în sine a câștigat notorietate, deoarece autorul părea să fie favorabil acestui comportament rău.

TFR este un termen nou – Twitter from Rogozin –, folosit în redacţiile occidentale, pentru a indica mesajele bilibizdrocizante, buşificatoare, inguidibile şi incredibile ale Prinţului Alb, de la Palatul Kremlin, Dmitri Rogozin, menit a speria pe cei slabi de înger, din capitalele unor foste state sovietice, azi republici oficial independente.

Ultimul Twitter from Rogozin lansează gogoriţa anexării Republicii Moldova, de către impetuosul preşedinte al României. O logică… firească, de vreme ce aşa a procedat, anterior, preşedintele Rusiei, când a anexat, deloc în gluma, ci de facto, Abhazia şi Osetia de Sud, fiind pe cale de a proceda la fel şi cu Transnistria, al doilea Kaliningrad, dar mai mititel.

Involuntar, Dmitri Rogozin a dezvăluit şi soarta viitoarelor ţări membre, de nevoie, a noii Uniuni Sovietice: mai întâi asocierea cu Uniunea Euroasiatică, iar apoi anexarea lor de Federaţia Rusă.

Transferul voit de mentalitate şi practici, pentru impresionarea răsăritenilor cu dor de viaţa mai bună, din Occident, ţine de amăgirea demnitarului Rogozin, că în lumea informatizată de azi, ameninţările cu pericolul american, românesc şi aşa mai departe, mai poate stopa opţiunile Pro Vest ale Republicii Moldova, Ucrainei şi Georgiei.

Dmitri Rogozin “aşteaptă degeaba”, ca să îl parafrazez pe Traian Băsescu, ca mârţoaga sovietică să mai revină în grajdul Kremlinului, după ce a fost deja disecată, la abator.

Dar, ca un comic vestit, în lumea utilizatorilor de Twitter, l-a depăşit pe Machiavelli.

Întrebarea este cum se va numi cartea sa de memorii, ce va fi scrisă şi publicată după ce Vladimir Putin nu va mai fi la conducerea Rusiei?

 

 

 

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii

Ion Petrescu

Ion Petrescu

S-a născut la 2 noiembrie 1955, în Bucureşti, tatăl, Ion, fiind din judeţul Argeş, iar mama, Tamara, din stânga Prutului. A urmat cariera militară avansând până la gradul de colonel, fiind opt ani director al Trustului de Presă al Armatei României. ...

Ultimele articole