Lupta TITANILOR şi prostimea

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

După ce 3 ani au profitat din plin, umplându-şi buzunarele din sistemul putred de corupt, betonat pe timpul celor 8 ani de guvernare comunistă, în an preelectoral unii din AIE cică s-au pătruns de… spirit justiţiar şi reformă. Îi credeţi? Eu unul-nu! Nu-i mai cred încă din decembrie 2009, de când au venit „ai noştri” la Vamă şi au început primele lor „reforme”! Şi pentru că ceea ce se întâmplă nu seamănă deloc a promovare de reforme, ci mai curând a… banală luptă politică pentru putere şi o nu mai puţin banală reglare de conturi între oligarhi.

Se vede de la o poştă: PCRM şi PLDM luptă pentru putere cu PDM, pregătind bătălia electorală din 2014. Prin mijloacele mass media şi resursele new media afiliate, oligarhii Oleg Voronin, Vlad Filat, Victor şi Viorel Ţopa luptă cu oligarhul Vlad Plahotniuc. S-au implicat şi unii romantici naivi din societatea civilă de pe Bâc, care ca şi la 7 aprilie 2009 au căzut pradă manipulării şi momelilor strategilor de pe lângă oligarhi. Nu-i acuz pe cei care deşi naiv, dar sincer mai cred că din interiorul AIE mai poate veni schimbarea. Nu e vina lor. Aceasta se încadrează perfect în tradiţia noastră mioritică de a călca cu o anumită periodicitate… pe greblă (ca să nu zic altceva)!

Nu este un secret pentru nimeni în această ţară că lucrurile pe aici sunt mişcate de câteva clanuri oligarhice. Unul din ele a gafat mizând pe faptul că celelalte fie vor tolera încercarea de a voala accidentul de la vânătoare din Pădurea Domnească pentru menţinerea la treuca comună, fie nu vor afla de acel accident. Naivii de ei! Cum să nu afle în situaţia în care fiecare din clanuri se spionează între ele, exploatând fiecare gafă a taberei adverse? Şi în general cum poate exista o înţelegere între clanuri? Nu poate exista decât o repartizare temporară a sferelor de influenţă, după care urmează… reglări de conturi şi luptă pentru repartajarea acestor sfere.

E simplu. Gruparea lui Plahotniuc a gafat şi a devenit pentru moment vulnerabilă în faţa grupării lui Filat şi cea a foştilor parteneri Victor şi Viorel Ţopa. Gruparea lui Filat a simulat o perioadă că va acoperi gafa, după care a decis să purceadă la contabilizarea cinică a dividendelor din gafa de la vânătoare, creând repetat, ca şi în 2011, o alianţă de moment cu terţele clanuri pentru a obţine o repartajare a sferelor de influenţă în AIE. Opoziţia comunistă nu a avut decât să speculeze şi ea acea gafă şi să intre în această luptă, în speranţa că poate de data asta se merge mai departe decât în 2011. Astfel poate prind şi ei o cale spre (re)venire la guvernare, pentru ei, ca şi pentru Victor şi Viorel Ţopa fiind important să lovească în oricare din clanurile de la guvernare, pentru a… li se elibera locul.

Filat a simţit că e din nou pe cal. S-a folosit de momentul că la vânătoare de data asta a participat nu clanul său, ci cel advers, pentru a arunca o petardă mediatică de natură să distragă atenţia de la ineficienţa catastrofală a guvernării şi de la sărăcia care s-a acutizat în Moldova după 2009. Mai ales că în 2013 urmează grave castrări bugetare, deja coordonate cu FMI. A obţinut demisia procurorului general, care reprezenta un pericol prin dosarele penale ameninţătoare, puse la „murat” până la următoarea luptă sau negociere între titani. Nu se opreşte aici, cerând în continuare şi controlul asupra procuraturii, şantajând cu excluderea lui Plahotniuc din prezidiul Parlamentului. Ştie că acum poate prelua de la clanul advers acest control, astfel obţinând redistribuirea sferelor de influenţă stabilite conform Acordurilor AIE din 2009 şi 2010, fără a ceda nimic în schimb. Are acum cu ce-l şantaja pe Plahotniuc, profitând de disponibilitatea PCRM de a vota în Parlament orice proiect care va distruge AIE, dar şi de jurnaliştii aserviţi sau de naivitatea unora care încă mai cred în mimicile politicienilor de la Chişinău, mai ales atunci când devin brusc justiţiari, dar exclusiv în faţa camerelor.

Nu ştiu până unde vor ajunge aceste lupte politice şi reglări de conturi. Nici nu mă interesează. Nu mă interesează nici dacă se va ajunge mai departe decât în 2011 şi dacă după ce PLDM va vota împreună cu PCRM demisia unuia sau altuia din exponenţii PDM la fel vor proceda şi ultimii şi se va duce naibii această guvernare îmbibată de corupţie! Nu mă interesează pentru că deja nu mai cred că la guvernare cu oligarhii din AIE avem mai multe şanse în reuşita parcursului european decât cu alţi oligarhi care vor acapara acum sau mai târziu guvernarea!

Simt însă o repulsie acută, de genul celei pe care o resimţeam şi atunci când a devenit clar modul cinic în care au fost folosiţi tinerii la 7 aprilie 2009. Nu aveţi nici un déjà vu? Eu unul nu văd cum prin întărirea unui clan în faţa celuilalt avem de câştigat noi, spectatorii acestei lupte, pe care regizorii acestor bătălii ne vor înregimentaţi prin manipulare în calitate de pioni. Nici unul din „justiţiarii” înflăcăraţi brusc nu mă poate convinge atâta timp cât el însuşi este înregimentat, volens-nolens, într-una din grupări. Titanii au luptele lor, iar prostimea nu poate fi în aceste lupte decât carne de tun! Iar după un următor armistiţiu între clanuri prostimea ar putea fi din nou caracterizată şi mai… urât! Dragii mei, maturizaţi-vă! Nu vă mai lăsaţi prostiţi şi folosiţi! Oare nu vă e suficient s-o faceţi în alegeri? L-am crezut o dată pe Filat în 2009 . Ajunge!

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii

Veaceslav Balacci

Veaceslav Balacci

Jurist. Expert independent şi consultant în materie de tranzacţii economice internaţionale, drept economic şi drept vamal. ONG-ist. Blogger, sau pur şi simplu explorator al realităţii, aflat mereu în căutarea adevărului. Domenii de interes: dreptu...

Ultimele articole