Lupta pentru Președinție: Năstase a scăpat trenul, Dodon și Sandu favoriți

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Presupunerea a devenit fapt incontestabil, Un nou sondaj, făcut public astăzi, arată cât de mult liderul platformei DA s-a depărtat de Președinție. Și dacă în mod normal lenea lenea și sărăcia omoară politicienii, în cazul lui Andrei Năstase a fost exact invers. Omul a rupt atâtea cămăși în încercarea de a deveni candidat cu șanse reale la președinție, încât alegătorii s-au speriat de el. Dar…să vorbească cifrele. Și pentru că tendințele nu pot fi sintetizate decât prin comparație. Vom pune cap în cap sondajul de azi. Adică ultimul cu penultimul (sondajul BOP aprilie 2016).

Astfel, dacă duminica viitoare am fi chemați la urne pentru a ne alege președintele pentru Năstase ar vota 7.7% din electorat, ne aratată sondajul de azi. Cu același scor finul lui Țopa era creditat și în aprilie. Tendința de stabilitate bucură, dacă nu ținem cont de sondajul BOP din februarie, când Năstase acumula mai dublu – 14,6%. Ca să înțelegem cât de mult a căzut, aflați că Maia Sandu a crescut în preferințele alegătorilor de la 9,1% (sondajul BOB februarie) până la 11,4%. Deși nesimnificativ, la fel și Igor Dodon e în ascensiune ( de la 17,5 % la 18,1 %).

Și pentru că liderii sunt cei care trag după sine partidele fie în neființă, fie la guvernare, imaginea lui Năstase a știrbit și intențiile de vor pentru parlamentare. Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri, atunci socialiștii și partidul lui Maia Sandu ar acumula mai mult decât în aprilie, iar platform DA cu 2% mai puțin.

Cifrele de mai sus sunt motivele pentur care nimeni nu l-a luat în serios pe Năstase atunci când acesta a venit cu un fel de ultimatum către partidele de opoziție. Le-a cerut tuturor, pe un ton superior, să purceadă la discuții pentru a identifica un candidat unic în speranța că anume el va fi “unsul”. Azi suntem în data de 27. A expirat exact o săptămână de la ultimatum, iar în jur e tăcere. Năastase nu poate să recunoască faptul că este neglijat, iar Maia Sandu și Ifor Dodon nu vor să se asociee cu un looser.

Se pare că ratingul lui Năstase și al partidului său au scăzut la scurt timp după investigațiile apărute în presă despre participarea sa la tranzacții frauduloase în favoarea companiilor oligarhului Victor Țopa, în care el a implicat-o și pe mama sa, transferânu-I pe conturi sute de mii de euro. Ce-I drept femeie nici nu bănuia că, official, este milionar, întrucât în viața de zi cu zi îndură lipsuri ca și majoritatea pensionarilor moldoveni.

Comentarii

Iurie Morarescu

Iurie Morarescu

Am crescut la țară, printre tractoare. Părinții sunt oameni simpli și, probabil, din acest motiv și-au dorit cu tot dinadinsul să-mi bage carte-n cap. După absolvirea liceului din satul natal, Boșcana (r. Criuleni), am fost admis la Academia de S...

Ultimele articole