Lupta pe care SUA o poate duce în secolul 21

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Președintele Barack Obama a instituit, de la venirea sa, la Casa Albă, practica mesajului video săptămânal, pentru compatrioţii săi. Cel din 29 iunie se referă la un nou plan național vizând  amenințarea tot mai mare a schimbărilor climatice. Acesta vizează reducerea poluării cu carbon, protejarea teritoriilor americane, de impactul schimbărilor climatice, și coordonarea reacţiilor tuturor statelor, din lume,  la modificările climei.

Obama i-a îndemnat  pe toți americanii să vorbească despre schimbările climatice, în comunitățile lor și să le amintească, aleșilor lor, că trebuie luate măsuri, pentru a proteja generațiile viitoare, de ravagiile modificărilor de acum, ale climei.

Ani de observaţii ştiinţifice indică faptul că planeta noastră se schimbă, în modalităţi ce vor avea efecte profunde asupra lumii de mâine.

Din ultimii 15 ani,  12 s-au dovedit a fi cei mai calzi ani din istorie, iar anul trecut a fost cel mai cald din istoria Americii.

Practic, toate evenimentele meteorologice sunt afectate de această încălzire, dovezi evidente fiind  secetele extreme, inundațiile, incendiile, și uraganele.

Costul acestor evenimente poate fi măsurat în vieți şi case pierdute, în întreprinderi puternic afectate, și sute de miliarde de dolari alocate serviciilor de urgență, precum și în caz de dezastre naturale.

Și americanii din întreaga ţară – a remarcat preşedintele Obama – plătesc deja prețul lipsei de acțiune, prin costurile mai mari, ale alimentelor, prin primele de asigurare mărite și fondurile sporite, necesare pentru reconstrucție.

Întrebarea nu este dacă trebuie Statele Unite să acționeze, ci dacă oficialii vor avea curajul de a acționa înainte de a fi prea târziu.

Planul Național de Acțiune pentru Climă va reduce poluarea cu carbon, va proteja SUA de impactul schimbărilor climatice, și va permite lumii să aibă un atac coordonat, la modificările dramatice ale climei.

Pentru a reduce poluarea cu carbon, a fost destinată Agenția de Protecție a Mediului, care va stabili noi standarde, menite să pună capăt poluării nelimitate, generate de centralele electrice.

Va fi folosită mai multă energie curată și se va pierde mai puțină energie în economie.

Pregătirea americanilor pentru impactul schimbărilor climatice include antrenarea comunităților locale,  pentru a construi o  infrastructură mai solidă, dar şi case și întreprinderi  rezistente la furtuni mai puternice.

Aceasta este lupta pe care America o poate duce în secolul 21.

Una în care este nevoie de toți cetățenii,  de oamenii de ştiinţă, pentru a proiecta noi combustibili, de fermieri, pentru  a creşte plantele utile,  de ingineri, pentru a concepe noi tehnologii, și de întreprinderi, pentru a le face și a le vinde.

Este un efort naţional, care se bazează pe realitatea că nu există nicio contradicție, între un mediu sănătos și o economie puternică.

Aceasta fiind soluţia, prin care generațiile viitoare vor fi protejate împotriva ravagiilor schimbărilor climatice.

Poporul  american, societatea de peste Ocean şi Statele Unite ca atare – a afirmat Barack Obama – vor fi judecate după felul în care vor acţiona de acum înainte.

În joc fiind, până la urmă, lumea de mâine – cea lăsată copiilor de pe întreaga planetă.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii

Ion Petrescu

Ion Petrescu

S-a născut la 2 noiembrie 1955, în Bucureşti, tatăl, Ion, fiind din judeţul Argeş, iar mama, Tamara, din stânga Prutului. A urmat cariera militară avansând până la gradul de colonel, fiind opt ani director al Trustului de Presă al Armatei României. ...

Ultimele articole