LUNA DE MIERE A LUAT SFÂRȘIT

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Reprezentanți ai UE, Ucrainei și ai Federației Ruse se întâlnesc, pe 19 septembrie 2019, la Bruxelles, pentru a discuta viitoarea rută a tranzitului de gaze din Federația Rusă către UE. Discuțiile se desfășoară în condițiile în care Gazprom dorește să pună în funcțiune ruta Nord Stream 2, prin care conductele rusești de gaze ocolesc Ucraina. Contractul tranzitului gazelor ruse prin teritoriul statului ucrainean exipiră la 1 ianuarie 2020.

Dacă Gazprom va pune în funcțiune Nord Stream 2 tranzitul gazelor rusești prin Ucraina va înceta – Ucraina, Republica Moldova, parțial România și Bulgaria, vor intra în cea mai mare criză de gaz metan din istoria lor contemporană.

Cabinetul de Miniștrii de la Chișinău ascunde adevărata gravitate a acestei viitoare crize. Premierul Maia Sandu a recunoscut însă, că proiectul gazoductului Iași – Chișinău, prezentat ca o alternativă pentru asigurarea cu gaze naturale a întregului stat moldovean,  acoperă necesitățile doar pentru trei raioane. Chiar și așa, Maia Sandu afirmă că acest gazoduct poate fi dat în exploatare doar la mijlocul anului 2020. De aici.

Președintele Dodon a fost primul decident politic moldovean care a dezbătut în public problema unei posibile crize de gaze naturale  – s-a întâmplat la sfîrșitul lunii iulie 2019, într-o emisiune televizată la „RTR-Moldova”.

Pe data de 2 septembrie, aflat la Moscova, Igor Dodon a discutat aspectele legate de viitoarea criză regională a gazelor la întîlnirea avută cu președintele Consiliului de Administrare al „Gazprom”, Alexei Miller. Același lucru l-a vorbit peste cîteva zile și la Bruxelles, la întrevederea avută cu vicepreşedintele Comisiei Europene pentru Uniunea Energetică, Maroš Šefčovič. De aici.

După vizita efectuată la Bruxelles, pe 7 septembrie, Igor Dodon s-a reîntors la Moscova, unde a avut o întâlnire cu Vladimir Putin căruia i-a comunicat rezultatul discuțiilor avute cu oficialii Uniunii Europene.

Presa din Republica Moldova a considerat că președintele moldovean a făcut lobby pentru „Gazprom”. De aici.

Probabil jurnaliștii moldoveni au dreptate – Igor Dodon a fost un canal de comunicare folosit de autoritățile ruse și de  „Gazprom” în negocierile cu Uniunea Europeană pentru viitorul conductei care trece prin Ucraina. În condițiile în care peste șase luni Republica Moldova poate rămâne fără gaze naturale, refuzul statutului de intermediar între Federația Rusă și UE ar fi fost o greșeală. Probabil, președintele moldovean este folosit în calitate de curier strategic al Kremlinului și pentru alte instituții din Uniunea Europeană. Asta înseamnă încredere.

Instituțiile de media românești relatau la 11 septembrie că Federația Rusă nu va putea opri complet tranzitul gazelor către Uniunea Europeană prin Ucraina. Decizia Curții Europene de la Luxembourg, prin care se interzice monopolizarea conductei ruse Opal, a fost considerată drept o reducere a potențialului de declanșare a crizei gazelor în regiune. De aici.

Probabil, pe 19 septembrie se va decide amînarea crizei gazelor naturale. Câteva concluzii se impun.

unu) Igor Dodon beneficiază de încrederea factorilor decizionali din Federația Rusă, lucru care va fi folosit (cu succes)  în campania pentru alegerile prezidențiale din 2020, doi) lipsa unei alternative de resurse energetice provoacă dependențe politice (nu doar economice) și subminează suveranitatea statului moldovean , trei) programele de interconectare energetică cu România trebuie urgentate, patru) Guvernul Republicii Moldova ar trebui rapid să demareze proiecte pentru dezvoltarea resurselor energetice alternative, energie eoliană și solară.

Regret să constat că primul ministru Maia Sandu nu a știut să exploateze în favoarea sa  amenințările la securitatea energetică a statului moldovean. În bătălia pentru cucerirea simpatiilor politice a cetățenilor moldoveni președintele Dodon câștigă puncte și se află înaintea premierului Maia Sandu.

Activizarea președintelui Dodon pe plan internațional arată că socialiștii moldoveni se pregătesc deja și de alegerile prezidențiale.

Ceea ce înseamnă că  „luna de miere” dintre PSRM și ACUM a luat sfârșit.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii

Victor Nichituş

Victor Nichituş

Victor Nichituş este unul dintre jurnaliştii incomozi, pentru mulţi dintre cei care încearcă să aibă un loc în pestriţa arenă publică de la Chişinău. Acuzat ba de Putere că este de partea Opoziției, ba de Opoziție că ține cu Puterea, atât oficialii...

Ultimele articole