Lui Filat îi este în cot de consecinţele scandalului interceptărilor telefonice pentru că este gata să dubleze sau chiar să tripleze mita pentru fiecare vot

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Afirmam într-un text publicat de curând pe net că Vlad Filat va rămânea în memoria colectivă a societăţii noastre ca premierul care dădea indicaţii la telefon şefului de la Fisc pe cine şi cum să amendeze, pe cine şi cum să scutească de amenzi şi pe care agent economic să-l distrugă, blocându-i conturile. Alte „merite” pentru care lumea să-l pomenească, adică alte fapte memorabile, Vlad Filat nu prea are.

Discuţiile purtate la telefon de şeful Fiscului, Nicolae Vicol, cu un şir de demnitari, dar în mod special cu premierul Filat, nu au avut cum să treacă fără a avea un puternic impact în societate. Odată răspândite pe internet, aceste convorbiri telefonice au pus în faţa cetăţenilor ţării noastre ceea ce ei bănuiau de mult timp, şi anume dovada că cei care se află în cele mai înalte funcţii din stat au doar grija satisfacerii intereselor lor criminale. Ministrul de Interne, Dorin Recean, îl sună pe şeful Inspectoratului Fiscal de Stat ca acesta să nu pună post fiscal la agentul economic pe care el îl patronează. Şi nu doar că îl sună, ci chiar urlă la el, îl ameninţă. Practic, acelaşi lucru îl face şi preşedintele Comisiei Electorale Centrale, Iurie Ciocan, doar că mai voalat, mai diplomatic, preşedintele CEC nu urlă, ci îi dă din deget prieteneşte. În discuţie cu subalternii săi, Nicolae Vicol dispune epurarea de cadre în structurile raionale ale Fiscului: cine nu e „verde”, cine refuză să facă campanie electorală pentru PLDM, să fie concediat. Şeful fracţiunii parlamentare PLDM, Valeriu Streleţ, îi dă indicaţii lui Vicol cum să facă această epurare de cadre pe criterii politice, dar fără ca să-i irite pe alţi parteneri de coaliţie. Premierul Filat dă indicaţii exacte care agent economic să fie distrus, care să fie protejat, de parcă nici nu există lege în ţara asta şi de parcă nu am avea o Constituţie în care este stipulat negru pe alb că toţi sunt egali în faţa legii. În altă ţară, în una din Uniunea Europeană, în care Filat ne tot integrează de vreo 3 ani şi în care nu suntem şi nici n-o să fim vreodată integraţi, aceste discuţii telefonice ar fi servit drept probă pentru un dosar penal, iar cei implicaţi ar fi încăput după gratii pentru abuz, trafic de influenţă, asociere în scopuri criminale ş.a.m.d.

În ţara noastră, lucrurile acestea nu se întâmplă. Filat este în libertate. Asta pentru că el este nu doar prim-ministru, dar şi, fără pic de exagerare, o autoritate criminală. Degeaba ţipă Filat că Procuratura, CNA, Justiţia a încăput pe mâna păpuşarului, adică a concurentului şi duşmanului său de moarte Vladimir Plahotniuc. Şi Filat are o puternică influenţă în aceste structuri, dacă, până acum, acestea nu au întreprins acţiunile legale ce se impun împotriva lui.

Singura satisfacţie pe care o putem avea în Republica Moldova este că aceste fapte au ajuns la cunoştinţa opiniei publice. Şi nu doar că au ajuns, ci şi că societatea noastră luat atitudinea corespunzătoare. Potrivit cercetării sociologice realizate de IMAS, la comanda Publika TV, peste 50 la sută dintre cetăţenii ţării noastre au auzit despre scandalul discuţiilor telefonice purtate între demnitari. Jumătate dintre cei care cunosc problema, adică 25 la sută dintre respondenţi, afirmă că aceste discuţii constituie o infracţiune, fiind vorba despre trafic de influenţă. Deci, un sfert din populaţie este conştientă de faptul că Filat şi subalternii săi verzi sunt implicaţi în acţiuni infracţionale, criminale.

Dar, această situaţie nu-l sperie pe Filat. Ceea ce trebuie să ne îngrijoreze cu adevărat este că premierul nu se arată câtuşi de puţin deranjat de faptul că un sfert din populaţia ţării conştientizează că el se ocupă cu activităţi infracţionale, criminale. Filat declarară cu nonşalanţă că nu intenţionează să demisioneze, că are mandatul poporului ca să guverneze în continuare, deşi nu mai există o majoritate parlamentară care să-i ofere acoperire politică. Premierul ştie că, chiar dacă a comis infracţiunile grave, el oricum nu-şi riscă nici libertatea, nici averea, nici funcţia, nici măcar perspectivele politice personale sau ale partidului său. El ştie că nu riscă nimic, pur şi simplu, o să-l coste mai scump fiecare dintre voturile date pentru PLDM în viitoarele alegeri parlamentare, fie ordinare, fie anticipate. Primele şi mitele pe care le va oferi în viitoarea campanie electorală vor trebuie să fie mai mari, mai grase. Iar şirul celor care vor beneficia de acestea trebuie neapărat lungit: funcţionari publici, aleşi locali, judecători, procurori, poliţişti, jurnalişti, lideri de opinie, oameni de afaceri, iar în ziua alegerilor alegătorii. Ăstora premierul are de gând să le umple sacoşele cu macaroane, orez, zahăr, făină, ulei, iar buzunarele – cu bani. Dacă în alegerile locale din iunie 2011 mita oferită unui alegător era de 100 – 200 de lei, la viitoarele alegeri parlamentare aceasta va fi de două sau de trei ori mai mare. De ce lui Filat îi este în cot de consecinţele scandalului interceptărilor telefonice? Pentru că este dispus să dubleze sau chiar să tripleze bugetul pentru mituirea electoratului. E simplu, nu? Iată ce înseamnă să fii şi businessman, şi politician.

Dar pentru că primele şi mitele electorale vor trebuie să fie de două, de trei ori mai grase, decât în 2010, decât în 2011, Filat nu se grăbeşte să demisioneze, el face totul ca să se menţină cât mai mult în funcţie, ca să poată acoperi „cheltuielile electorale”. Al dracului premier!

P. S.: Nu cunoaştem dacă sondajul realizat de IMAS a conţinut vreo întrebare care să sondeze opinia societăţii faţă de incidentul din Rezervaţia naturală „Pădurea Domnească”. Dar dacă a conţinut o astfel de întrebare, vă asigur că opinia oamenilor faţă de procurorii şi judecătorii implicaţi în scandalul legat de omorul din „Pădurea Domnească” nu este cu nimic mai bună decât cea din cazul interceptărilor telefonice.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii