Lucrurile Măreţe Nu Pot Fi Obţinute Fără Entuziasm.

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Toţi vorbim azi de integrare europeană,- de la politicieni şi pînă la oameni de rînd. Dar toţi vor să obţină acest lucru în limita intereselor lor. Toţi sunt foarte pragmatici. Politicienii strigă sus şi tare „Integrare Europeană!!!” – pentru a acapara mai mult electorat, omul simplu vrea integrare europeană pentru a găsi un loc de muncă mai bine plătit.  Dar cum  sa scăpăm de acest fenomen,  şi să întelegem că lucrurile măreţe în istorie,  sau bazat pe entuziasm,  şi nu pe pragmatism.

Deci,  nu aş vedea vina în omul simplu, dar m-aş axa pe vina intelectualităţii care include atît, politicieni, jurişti, organizatii non guvernamentale etc… De ce oare aceşti oameni nu dau dovada de entuziasm? Oare ei nu înteleg acest lucru? Chiar au căzut prada egoismului lor personal?

Eu socot că astăzi cel mai important lucru este să înţelegem, că integrarea europeană trebuie să înceapa de la noi de acasă. Primii paşi ar fi,  sensibilizarea de către intelectualitate, a tuturor fenomenelor negative, care stopează acest proces:  iresponsabilitatea, lipsa de devotament şi lipsa de implicare directă în confruntarea cu ceea ce generează fenomenele negative.  Toţi analiştii politici, toate ONG-urile vorbesc despre aceste fenomene negative din societate,  dar cînd e vorba să se implice direct prin confruntare,  se retrag,  motivînd că  încă nu e timpul, mentalitatea nu e aceea. Dar dragii mei:  Cînd va veni acest timp?! Dacă nu vom da un impuls, bazat pe o confruntare directă cu cei care dau dovada de rău simţ . Aici trebuie sa apară şi entuziasmul.

Avem astăzi în societate fenomene foarte sensibile: descriminarea, presiunea psihologică, neprofesionalismul. Cînd te adresezi la un avocat să te ajute să abordezi aceste lucruri din punct de vedere juridic, ei nu acţioneaza. Deoarece nu este în interesul lor să lupte cu fenomenul,  deoarece pentru ei sunt mai importante consecinţele,  pentru a avea un front de lucru. De ce oare juriştii noştri nu dau dovadă de entuziasm, dar se bazează din nou pe pragmatism ?! Chiar este ridicol cind te duci la un avocat,  să ceri o c0nsultaţie pe problema descriminării „patron-angajat”  şi  ei ştiind că nu există legea,  cer bani, pentru o consultaţie mai mult abstractă.  Eu socot, în cazul în care nu există legea dar fenomenul predomină, toţi trebuie să dăm dovadă de entuziasm – oameni simpli în depistarea cazurilor,  iar juriştii, politicienii,  în combaterea acestor fenomene. Şi ca consecinţă de a ne debărăsa de ele.  De ce oare nemţii au pus accentul pe aşa proces ?! N-ar trebui oare să ne învaţăm de la ei? Deci haideţi cu toţii să acţionăm pe baza de entuziasm şi nu pe pragmatism. Dacă sunt avocaţi care vor să se implice în combaterea fenomenelor descriminării, presiunii psihologice, neprofesionalismului de orice nivel,  pe baza entuziasmului, pentru beneficiu ţării, şi pentru a accelera procesul integrarii europene,  sunt gata să conlucrez (există cazuri).

Comentarii

Adrian Graur

Adrian Graur

Sunt Adrian Graur. M-am născut în Republica Moldova - ţara unde LUPTELE DE IDEI sunt transformate în conflicte şi confruntări, ţara unde FORMA GOALĂ este percepută ca un CONŢINUT PLIN, ţara "Nunţilor şi a Cumetriilor"....

Ultimele articole