MAIA SANDU LUCREAZĂ IAR PENTRU SOCIALIȘTI ?

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Liderul opoziției moldovenești, ex-premierul Maia Sandu, afirmă că partidele de pe centru-dreapta ar trebui să se pregătească pentru eventuale alegeri parlamentare pentru că actualul legislativ nu reprezintă voința cetățenilor. Politicianul a declarat că este în căutarea unor metode de declanșare a alegerilor parlamentare anticipate. De aici.

Teoretic, anticipatele moldovenești ar putea fi declanșate: după o eventuală demitere a Cabinetului de Miniștri și  eșuarea a două proceduri de învestire a unui nou executiv, președintele Dodon este obligat să anunțe data alegerilor anticipate. Pentru așa ceva, deputații Partidului Democrat din Moldova și cei ai Partidului Acțiune și Solidaritate și Platforma Demnitate și Adevăr ar trebui să voteze pentru demiterea lui Chicu și să nu participe la votarea unui nou guvern.

Teoretic, ușor, practic, mai greu.

Susținătorii anticipatelor ar trebui să răspundă la câteva întrebări. Care ar fi motivația pentru ca deputații Partidului Democrat din Moldova să facă o alianță, fie ea și conjuncturală, cu Maia Sandu și Andrei Năstase? Patriotismul? Avantajele politice? Presiunile externe la adresa oligarhului cel rău? Amintesc că binomul Maia Sandu/Andrei Năstase a refuzat, după aflarea rezultatului alegerilor parlamentare din februarie 2019, invitațiile la discuții făcute de Partidul Democrat pentru formarea unei coaliții majoritare care să susțină politic un nou Guvern. Care ar fi motivația Partidului Democrat pentru a susține îndemnul la anticipate al Maiei Sandu?

Președintele Dodon susține că la demiterea guvernului se lucrează: într-un interviu acordat pe 25 decembrie, postului de radio Europa Liberă, șeful statului moldovean   afirma că, în Parlamentul R. Moldova, s-ar face deja aranjamente privind demiterea Guvernului Chicu. Potrivit lui, ar exista deja 33 de deputați care ar fi gata să voteze pentru debarcarea Executivului. Cu toate acestea, șeful statului crede că,  în eventualitatea unei moțiuni de cenzură, Guvernul Chicu nu va fi demis, dar recunoaște că se depun eforturi pentru reușita acestui scenariu.De aici.

Între timp, o cercetare sociologică afirmă că cetățenii moldoveni nu sprijină ideea unor alegeri parlamentare anticipate în Republica Moldova. Potrivit studiului efectuat  de Asociația Sociologilor și Demografilor, aproape 70 la sută dintre persoanele chestionate s-au declarat împotriva organizării alegerilor parlamentare anticipate. De aici.

Nici simpatiile electorale nu sunt în favoarea declanșării anticipatelor. Potrivit rezultatului Barometrului Opiniei Publice din decembrie 2019 doar trei partide ar trece pragul electoral. Cele mai multe mandate de deputat le-ar lua Partidul Socialiștilor, urmat de Partidul Acțiune și Solidaritate și de Partidul Democrat. Sondajul arată că 27,6% dintre cetățeni ar vota pentru PSRM, 17,5% pentru PAS, iar 7,4% și-ar da votul pentru PDM. De aici.

Alte cercetări sociologice arată că, în urma rezultatului alegerilor anticipate, socialiștii moldoveni ar câștiga peste 50 de deputați și ar forma de sine stătător Cabinetul de Miniștri. De aici.

Teoretic anticipatele pot fi declanșate, practic Partidului Democrat îi lipsește motivația logică pentru a participa la acest act politic. În schimb, socialiștii au inițiat procesul de securizare a Cabinetului Chicu și vor formaliza o alianță cu democrații. De aici.

Două concluzii: e greu de crezut că Partidul Democrat va da vrabia din mână pentru cioara de pe gard; rezultatul unor alegeri parlamentare anticipate va fi în folosul Partidului Socialiștilor – ei vor avea majoritatea simplă necesară desemnării guvernului.

În același timp, politicienii moldoveni ar trebui să  descifreze mai atent mesajul ambasadorului Statelor Unite în Republica Moldova, dl. Hogan, care a declarat joi, 16 ianuarie 2020, că administrația americană este pregătită să sancționeze și alți actori politici corupți din Moldova, el a adăugat că instituțiile moldovenești de combatere a corupției trebuie să fie apărate de interferențe exterioare. Dacă aș fi cârcotaș aș crede că mesajul potrivit căruia nimeni nu e mai presus de lege este adresat domnului Stoianoglu, procurorul general al Republicii Moldova. De aici.

Una peste alta, rămâne întrebarea: Care este valoarea politică a îndemnului făcut de Maia Sandu, de demitere a Cabinetului Chicu și declanșare a anticipatelor, dacă victoria va fi a Partidului Socialiștilor?

Comentarii

Victor Nichituş

Victor Nichituş

Victor Nichituş este unul dintre jurnaliştii incomozi, pentru mulţi dintre cei care încearcă să aibă un loc în pestriţa arenă publică de la Chişinău. Acuzat ba de Putere că este de partea Opoziției, ba de Opoziție că ține cu Puterea, atât oficialii...

Ultimele articole