Lucinschi vrea să ne îngroape de vii

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Dacă judecăm lucrurile la rece, conchidem că adevăratul Păpușar în întreg spațiul românesc este Petru Lucinschi, mâna dreaptă a lui Mihail Gorbaciov în revoluția română. L-am solicitat oficial să acorde o serie de interviuri cu întrebări directe, referitoare la activitatea sa în timpul revoluției române, cât și la rolul nefast pe care l-a jucat pe scena politică moldovenească după ce a devenit președinte al R.Moldova cu concursul direct al lui D.Diacov.

Tăcerea lui suspectă reflectă nedorința de a pune mâna drept inimă și de a recunoaște unde a greșit, de ce a trebuit să candideze la funcția de președinte ,susținut de Kremlin, fiind, de fapt, contracandidatul prooccidentalului Mircea Snegur la șefia statului. Vă amintesc, deja în 1996 Mircea Snegur avea în platforma sa electorală două deziderate programatice-cheie pe care le realizam negreșit – admiterea în UE și NATO.

Au fost făcuți pași extrem de importanți în aceste direcții. Există documente video în arhiva TVM la care nu am acces din mila fiului președintelui Petru Lucinschi, numit Chiril, el fiind mai marele comisiei parlamentare pentru mass-media, cultură, știință, etc. Are exact funcția tatălui, care în perioada 14 iulie 1990 – 24 august 1991 a fost secretar responsabil cu presa al CC al PCUS. Cu alte cuvinte, era mâna dreaptă a lui Gorbi care ne-a avertizat că dacă nu semnăm tratatul de Uniune vom avea încă două republici. Le avem. Știm  cui să mulțumim pentru efort.

Spuneam, așadar, că nu sunt de acord cu defunctul premier Filat, care susține că Vladimir Plahotniuc ar fi Păpușarul în țara aceasta. În țara aceasta Păpușar este Petru Luchinschi. În caz contrar, cum ne-am explica trecerea spectaculoasă a fiului său, Chiril, de pe listele lui Diacov, care a suferit eșec lamentabil în scrutin, pe cele ale lui Filat. E adevărat  Diacov a făcut ceva când era copil, căci și-a revenit cu ajutorul lui Vladimir Plahotniuc, care i l-a servit pe tavă pe Marian Lupu.

Nimeni, niciodată nu va face pași corecți, nu va avea  un mâine, dacă nu va învăța lecțiile adevărate ale istoriei , dar nu pe cele imaginare, purtând semnătura Snegur sau Lucinschi în colecții de lux cu titlul pompos memorii cu sau fără labirint.

Un popor e mare dacă găsește în sine putere să se regăsească. Trecutul, mai ales cel imediat, este de aur. Din această perspectivă, mă deranjează și chiar îmi displace îndemnul revoluționar al lui Petru Lucinschi, venit la recepția dată de Nicolae Timofti cu ocazia zilei Independenței. El  a sunat  în felul următor: ”Să îngropăm trecutul!”

Nu a trebuit să caut mult în arhivele memoriei pentru a stabili, cu exactitate de sută la sută, cine și cui a spus acest lucru. Da, desigur, marele Deng Xiaoping care a schimbat fața lumii, transformând China în cea mai dinamică țară din punct de vedere economic și politic pe plan mondial,  i-a sugerat acest gând lui Mihail Gorbaciov. Recent adevărul a fost reiterat de noul președinte chinez, Deng Xiaoping, în cadrul întrevederii cu omologul său rus, Vladimir Putin.

Două țări pot îngropa trecutul, dar nu uită nimic. Însă un popor fără trecut nu are viitor. Că Lucinschi are un viitor strategic pentru fiul său  și pentru Filat e clar ca bună ziua. E regretabil că acest viitor nu coincide cu interesul nostru  național. Cu alte cuvinte, Luchinschi vrea să ne îngroape de vii fără ca noi să știm care a fost rolul său strategic la căderea noastră în hăul negru al uitării de sine.

 

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii

Vasile Grozavu

Vasile Grozavu

Spre nenorocul nostru, de 22 de ani ne căznim să aflăm răspuns la întrebarea: ”Și acum încotro?”. Cred că am aflat acest răspuns și cartea mea, ”Înapoi, pe Drumul Mătăsii”, dă un răspuns clar la această întrebare. Eliminarea trădării ca metodă utili...

Ultimele articole