Lucasenko si Putin, sustin integrarea europeana a R.Moldova

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Vladimir Putin:

Rusia se pronunta pentru intarirea cooperarii intre Uniunea Europeana si Comunitatea economica eurasiatica si propune crearea unui spatiu economic comun intre cele doua entitati, a declarat presedintele rus Vladimir Putin la reuniunea de marti 26 august, de la Minsk.

Aflat in vizita la Chisinau, Presedintele Belarusiei, Alexandr Lucasenco, s-a declarat  convins “că vectorii diferiți de integrare, Uniunea Europeană pentru Moldova și Uniunea Vamală pentru Belarus, nu trebuie să reprezinte un obstacol în relațiile bilaterale”.

Dimpotrivă, a declarat Lucasenco, “noi găsim mai multe oportunități pentru cooperare ca urmare a semnării Acordului de Asociere RM-UE”.

Intre RM si Belarus,  au fost semnate sase tratate si acorduri bilaterale, cele doua tari își vor concentra atenția pe dezvoltarea relațiilor economice și comerciale.

Astfel, Unica portiţă spre piaţa UE pentru Belarus e Republica Moldova, tara noastra fiind văzută de Preşedintele  Belarus şi ca  platformă de export a produselor pe piaţa europeană, în condiţiile în care Chişinăul a semnat Acordurile de Asociere şi de Liber Schimb cu UE.

In acest context, arata jalnic sustinatorii integrarii RM in Uniunea Vamala, in special Voronin, Formuzal si Dodon, si altii.

In situatia, in care fondatorul Uniunii Vamale, Lucasenco , sustine vectorul de dezvoltare europeana a RM, si mai mult, vrea sa profite de acesta prin intermediul tarii noastre, ce argumente le mai ramin antieuropenilor?

Se stie ca Lucasenco a avut opinii divergente cu Rusia, in cadrul Uniunii Vamale, si a atras atentia la mai multe probleme.

Iar cel mai puternic argument contra integrarii RM in Uniunea Vamala, il ofera chiar Vladimir Putin.

Astfel Putin a declarat la Minsk, ca “Rusia se pronunta pentru   crearea unui spatiu economic comun intre Uniunea Europeana si Comunitatea economica eurasiatica”!

Iar in contextual razboiului politic si economic dintre Rusia si Occident, este o mare greseala sa te ceri integrat, intrun spatiu lovit dur de razboi si sanctiuni, in care nu se respecta nici drepturile omului.

Este trist ca  PSRM si Dodon isi propun,denuntarea Acordului cu Uniunea Europeana drept obiectivul de baza al socialistilor.

Evenimentele din Crimeea si estul Ucrainei, ne demonstreaza ca statalitatea Republicii Moldova, poate fi mentinuta si dezvoltata doar in cadrul asocierii si integrarii in UE.

Prin comparatie, în 2014 Moldova va primi de la UE peste 130 de milioane de euro.

Cu banii care vin în Moldova de la Uniunea Europeană se construiesc drumuri, se deschid parcuri industriale şi zone economice libere, se dau în exploatare centre medicale şi sisteme de încălzire energo-eficiente în sate, se repară grădiniţe şi se trasează conducte de apă şi gaz

Intrebare pentru Dodon, Voronin si altii, in conditiile cind Lucasenco sustine  integrarea europeana a RM, iar Putin isi doreste si el spatiu economic comun cu UE, ceea ce RM déjà a dobindit, voi ce faceti, sunteti integri ? 

Exista ceva ratiune in actiunile voastre antieuropene, sau sunteti ghidati doar de interese obscure, care nu au nimic comun cu interesul national al R.Moldova?

Note:

1. http://diez.md/wp-content/uploads/2014/09/Uniunea-European%C4%83-%C3%AEn-Moldova.-Investi%C8%9Bii.pdf
2. http://eeas.europa.eu/delegations/moldova/index_ro.htm
3. http://www.finantare.gov.md/
4. http://infoeuropa.md/asistenta-tehnica/cooperare-pentru-dezvoltare-raport-anual-2013-cu-privire-la-asistenta-externa-acordata-republicii-moldova/
5. http://www.bzi.ro/vladimir-putin-propune-crearea-unui-spatiu-economic-comun-cu-ue-452723

Comentarii