Lobby-știi lui Vlad Plahotniuc s-au dovedit a fi mai buni decât Lobby-știi Maiei Sandu

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Activitatea de lobby se referă la influențarea legitimă a deciziilor politice, prin activități de comunicare profesionist realizate, care implică experiență legislativă, tehnici discursive si abilități strategice.

Lobby-știi lui Plahotniuc s-au dovedit a fi mai buni decât Lobby-știi Maiei Sandu, nu pentru că are Vlad Plahotniuc mai mulți bani, ci pentru că: 1. s-a învrednicit să contracteze firme serioase (Cornerstone Government Affairs și Podesta Group) , 2. angajatorul fiind la guvernare, acestea lobează direct interesele Republicii Moldova de apropiere de Europa, și de evacuare a trupelor rusești care se află nelegitim în regiunea tranistreană (a nu se confunda cu pacificatorii).

Lobby-iștii Maiei au picat.

Vă înșelați mult dacă credeți că în Europa sau SUA nu se știe cine reprezintă opoziția în Moldova și cine stă în spatele lor, la fel ca și despre guvernare. Astfel, criticând pe de o parte acțiunile lui Plahotniuc de contractarea celor 2 companii de lobby cu costuri destul de înalte, Maia și Năstase uită să spună că și interesele lor sunt lobate atât în Europa cât și-n SUA, doar că cei care-i reprezintă, Fundația Open Dialog și Frontier Solutions sunt cam controversate.
Frontier Solutions – îl apăra pe Gofman (eroul Nataliei Morari care facea declarații contra lui Vlad Plahotniuc) prin coincidență(?) a fost contractată și de raiderul nr.1 din CSI Veaceslav Platon, care a fost reținut în Ucraina și stă acuma pe merite la pușcărie, dar nu încetează să pună presiune pe guvernare. Despre Platon, și cum lucra acesta puteți vedea -> aici.

Open Dialog – ” Ca şi în cazul lui Ablyazov, FOD încearcă să-i prezinte opiniei publice în calitate de victime ale răfuielilor politice ale guvernării de la Chişinău nu doar pe raiderul Veaceslav Platon, considerat agent al serviciilor speciale ruseşti, dar şi pe politicienii pro-ruşi Renato Usatîi, învinuit de comandarea împreună cu persoane din gruparea de la РЖД, Căile Ferate Ruse şi organizaţia criminală de la Moscova Solntsevskaia Bratva, acoperite de serviciile speciale de la Moscova, a tentativei de omor asupra bancherului rus Gherman Gorbunţov, care a avut loc la Londra în martie 2012, extremistul pro-rus Grigore Petrenko şi alţi politicieni pro-ruşi şi asistenţii acestora, vârfuri de lance ale Kremlinului în războiul hibrid de la Chişinău.”

Mai multe informații puteți citi în articolul publicat de Financial Times și preluat de Timpul -> aici.

Aceste informații se cunosc de mai bine de un an, și totuși pentru a trage concluzii corecte trebuie să facem câte un refresh.

Pe lângă aceste două companii de care uită Maia să ne spună, care apropo nu știm de cine, cum și cu cât sunt achitate pentru a promova interesele opoziției, în Europa transpiră la greu așa numiții ”persecutați politic” Ana Ursache și Grigore Petrenco. Prima cică avocat care facea înregistrări video și le transmitea celor de la JurnalTV pentru a influența decizii pe anumite dosare în judecată (vezi aici), și Petrenco fost deputat, lider a unei grupări extremiste filmat aruncând fumigene în polițiști care pe timpuri saluta războiul declanșat de Rusia în Ucraina, nici despre resursele cu care colindă ăștia 2 prin Europa nu se știe nimic. Dar dacă citiți articolul de pe Timpul, o să vă dați ușor seama cine stă în spatele lor. În aceeași poză o vedem pe ”independenta” Natalia Morari, misiunea căreia este dezinformarea prin a promova declarațiile inșilor ca Gofman și Sagaidac, care în timp ce se fura din bănci ocupau funcții de control și combatere a spălării banilor.

Pe de o parte avem companii serioase și interesele țării clar stabilite, pe altă parte o gașcă de controversați, frustrați după putere care luptă contra lui Plahotniuc.
Vă reamintiți scrisoarea Maiei la începutul anului 2016 către FMI cu cererea de a nu acorda Moldovei sprigin financiar? Acuma suprapuneți aceasta cu Rezoluția promovată de câțiva deputați, susținători ai Maiei Sandu, din Parlamentul European de sistare a acordării asistență macrofinanciară pentru Republica Moldova (care din fericire a picat), toți actorii care se vaicără în lupta contra lui Vlad Plahotniuc, firmele de lobby controversate, și faceți un simplu calcul. Cui îi v-a conveni o nouă criză în Moldova? Este oare lupta contra lui Vlad Plahotniuc un interes al cetățenilor? Cu ce o să ne alegem dacă opoziția reușește să înlăture democrații de la putere, ați auzit de la cineva ceva?

Nu știu cum pe voi, dar mie nu-mi insuflă încredere politica: să-l dăm jos pe Plahotniuc și apoi vedem ce facem.
Toți actorii menționați mai sus, la începutul anului 2016 când s-a instalat guvernarea democrată, afirmau într-un glas că Republica Moldova este în prag de faliment și că o să se datoreze anume Partidul Democrat. Dar uite că Democrații nu doar au tras Moldova de pe marginea prăpastiei pe calea integrării europene restabilind economia și reparând sectorul financiar-bancar, dar reușesc să promoveze la nivel mondial (SUA, ONU) suveranitatea țării și să ceară retragerea trupelor ruse în paralel ducând un dialog parcă constructiv cu stânga Nistrului.

Concluziile vă aparțin prieteni.

Pace 😉