LINIILE ROȘII ALE PATRIOTISMULUI MOLDOVENESC

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Într-o postare pe Facebook, fostul consilier prezidențial Iulian Fota sugerează că strategia patriotismului moldovenesc, Pro-Moldova, a Partidului Democrat din Moldova, va duce statul dintre Prut și Nistru alături de Federația Rusă. “Bravos națiune! I-am ajutat cu bani să treacă mai multe ierni, i-am protejat de faliment, ne-am riscat bruma de credibilitate europeană și internațională pentru ei, și la ce am ajuns? Pentru că răspunsul la întrebarea de mai jos este da! Să nu te enervezi? Is Moldova Moving Toward Russia Ahead of Parliamentary Elections?” De aici.

Întrebarea la care face trimitere Iulian Fota, în prezent director al Colegiului Național de Informații, ține de titlul unui articol apărut în Eurasian Daily Monitor al Jamestown Foundation semnat de vicepreședintele Partidului Acțiune și Solidaritate, Mihai Popșoi. Formațiunea politică din care face parte Popșoi se află în opoziție extra-parlamentară și are o voce critică la toate acțiunile politice ale Partidului Democrat din Moldova.

Constat, cu amărăciune, că orice strategie politică care pune accentul pe un patriotism local moldovenesc și care contribuie la consolidarea relațiilor etnice din interiorul statului dintre Prut și Nistru, este criticată de reprezentanți ai elitelor de la București.

Coordonatele patriotice lansate de Partidul Democrat din Moldova, potrivit cărora va acționa mai degrabă pentru rezolvarea problemelor cu care se confruntă moldovenii și abia mai apoi pentru îndeplinirea altor angajamente, au stârnit critici din partea oponenților lui politici, care susțin că partidul guvernamental a renunțat la “visul european al moldovenilor”.

Lansată imediat după apariția statului moldovean, ideologia patriotismului moldovenesc, a fost promovată de către primul președinte al statului moldovean, Mircea Snegur, la Congresul „Casa noastră – Republica Moldova”. Această ideologie avea ca scop principal consolidarea noilor instituții ale tânarului stat și lansarea unui  patriotism civic local. Presa de la București a considerat discursul lui Snegur ca fiind unul de esență moldovenistă, care trădează idealurile unioniste. De atunci, orice discurs care pune în centrul său interesele statului moldovean și patriotismul de esență moldovenească este considerat a fi unul anti-românesc.

Iulian Fota s-a enervat pentru că în ciuda atenționărilor făcute de el, președintele Băsescu a creditat cabinetul Filat ca fiind unul pro-european și pro-românesc. Fota a atenționat în public că elitele politice moldovene nu sunt pro-românești și nici pro-europene. „S-au folosit de drapelul nostru tricolor ca de o etichetă pentru a se „căpătui”, ca să obțină funcții politice și administrative și să se îmbogățească”. De aici.

Au voie moldovenii să fie patrioți? Au voie locuitorii spațiului dintre Prut și Nistru să își tragă apă și canalizare în satele și comunele în care locuiesc? Au voie moldovenii să aibă drumuri asfaltate în satele lor? Pot ei să pună mai presus de interesele Bucureștiului ori ale Moscovei interesul lor local, cel din Bălăurești ori Cosăuți?

Politica Pro-Moldova nu se referă la geopolitică. Pro-Moldova se referă la patriotism. Banii pe care moldovenii îi câștigă în Federația Rusă, Israel ori Uniunea Europeană sunt investiți în localitățile moldovenești. În casele, automobilele și micile afaceri ale locuitorilor dintre Prut și Nistru: moldoveni/români, ucraineni, ruși ori bulgari. Toți sunt moldoveni.

În recentul său discurs la ONU, președintele Trump a adus un elogiu  patriotismului și al “dreptului fiecărei națiuni de a-și urma propriile cutume, credințe și tradiții”.  Trump a vorbit despre disponibilitatea Americii de a colabora cu alte state, respingând “guvernanța, controlul și dominația pe plan internațional”. “America e guvernată de americani. Respingem ideologia mondialismului” a spus el. Trump și-a încheiat discursul cu îndemnul: “Să alegem un viitor al patriotismului, prosperității și mândriei!”.

Știu. Îmi aduceți aminte de fabula lui Grigore Alexandrescu, aia care se termină cu vrem egalitate, dar nu pentru căței.

Știu. Strategia Pro-Moldova e văzută de către Uniunea Europeană – principalul finanțator al proiectelor de dezvoltare și reformă din Republica Moldova – ca fiind una nepotrivită pentru situația curentă. Că de fapt, Chișinăul ar fi trebuit să fie mai atent, mai respectuos și mai umil în fața finanțatorului de la Bruxelles.

Știu. Îmi aduceți aminte că lipsa de atenție și respect față de Uniunea Europeană este tot o formă de geopolitică.

Vă întreb doar, dacă canalizarea, apa potabilă și drumurile asfaltate în satele Moldovei sunt componente de geopolitică. Și care sunt liniile roșii pe care oficialii moldoveni le-au încălcat atunci când și-au permis să vorbească despre patriotismul moldovenesc?

Ori, poate, un asemenea patriotism nu ar trebui să existe? Că există patriotismul românesc.

Dar Moldova nu e România. Păcat.

Ca să fie, ar trebui ca unioniștii moldoveni să aibă o voce distinctă în viitorul Parlament de la Chișinău. Pentru a ajunge în Parlament ar trebui să se unească.

Dar nu o fac.

Ăsta e motivul existenței patriotismului moldovenesc.

Comentarii

Victor Nichituş

Victor Nichituş

Victor Nichituş este unul dintre jurnaliştii incomozi, pentru mulţi dintre cei care încearcă să aibă un loc în pestriţa arenă publică de la Chişinău. Acuzat ba de Putere că este de partea Opoziției, ba de Opoziție că ține cu Puterea, atât oficialii...

Ultimele articole