LINIILE ROȘII ALE DOAMNEI GRECEANÂI

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Socialiștii moldoveni și-au anunțat principiile politice în baza cărora sunt gata să participe la formarea unei majorități parlamentare: garantarea statalității Republicii Moldova, neaderarea la NATO sau la alt bloc militar, reintegrarea statului moldovean, politica externă echilibrată, respectarea drepturilor fiecărui cetățean al Republicii Moldova indiferent de naționalitate și apartenență etnică, dezvoltarea economică și echitate socială.

Liderul Partidului Socialiștilor, doamna Greceanâi, a pus cărțile pe masă anunțând că nu susține ideea unui guvern minoritar condus de Maia Sandu. De aici.

Liderii Partidului Socialiștilor nu au spus, cu subiect și predicat, cui au prezentat principiile de participare la formarea viitoarei coaliții post-electorale. Unii experți consideră că aceste principii au fost adresate Partidului Democrat din Moldova, alții afirmă că socialiștii s-au adresat Blocului politic ACUM.

Între timp, liderii Partidului Democrat din Moldova au anunțat că vor face tot posibilul pentru ca discuțiile politice să avanseze pentru a construi, cât mai repede, un Guvern care să mențină stabilitatea în Moldova și să poată oferi o viață mai bună cetățenilor. Președintele democraților moldoveni, Vlad Plahotniuc, afirmă că măsurile din „Pachetul social pentru Moldova” vor sta la baza negocierilor pentru formarea viitorului Cabinet de Miniștri. Majoritatea proiectelor pro-Moldova propuse de democrații moldoveni se adresează atât spațiului rural moldovenesc, drumuri bune, apă și canalizare în sate, dar conțin și măsuri de protecție socială adresate tuturor dintre care evidențiez ajutoarele sociale de Paște și Crăciun, creșterea sprijinului statului pentru copii nou născuți și proiectul „Prima Casă” care se adresează în proporție de 90% celor din mediu urban. De aici.

Constat că atât socialiștii, cât și democrații moldoveni, au afirmat că statul moldovean are nevoie de o majoritate parlamentară stabilă și că alegerile anticipate ar trebui evitate, asta în condițiile în care cercetările sociologice spun că ecuația politică existentă în acest moment nu s-ar schimba în cazul unor anticipate.

S-ar părea, că politicile pro-Moldova enunțate de socialiști și democrați ar putea ajuta la construirea unei majorități parlamentare comune în care Partidul Democrat din Moldova ar păstra funcția de prim-ministru.

Doar că între cele două viziuni pro-Moldova există importante deosebiri de ordin ideologic. Pro-Moldova domnului Dodon este mai degrabă pro-Rusia,  pentru democrați Pro-Moldova însemnând mai mult dezvoltarea politicilor care ar reduce dependența statului moldovean de factorii externi, inclusiv de cei de care dispune Federația Rusă.

Cert este că refuzul Maia Sandu/Andrei Năstase de a participa la discuții cu Partidul Democrat a întărit pozițiile socialiștilor moldoveni. Discursul Maia Sandu/Andrei Năstase despre guvern minoritar, prim ministru și președinte de Parlament făcut pentru socialiștii moldoveni era unul în dorul lelii, pentru cei care nu au pregătire politică, și un licean știe că un guvern se instalează cu voturile a 51 de deputați, cei doi lideri ACUM având doar jumătate din necesar. Pentru votarea unor legi, fie ele și anti-oligarhice, este nevoie de o minimă negociere – ce îmi votezi ca să te votez, este întrebarea care se aude, în mod obișnuit, pe culoarele puterii? Socialiștii nu puteau vota legi anti-oligarhice fără să primească ceva la schimb – Maia Sandu/Andrei Năstase nici măcar nu au promis ceva.

Socialiștii au conștientizat că pot fi luați în calcul la formarea unui Cabinet de Miniștri. Cei 440 de mii de cetățeni care au votat pentru ei afirmă că Partidul Socialiștilor poate contribui la stabilitatea statului moldovean. Și uite așa, datorită Maia Sandu/Andrei Năstase, dintr-un partid nefrecventabil pentru formarea unei majorități parlamentare, socialiștii moldoveni ajung să pretindă funcția de speaker al Parlamentului moldovean, ministerul de externe și cel al apărării și reîmputernicirea atribuțiilor șefului statului dar și revenirea SIS în subordinea instituției prezidențiale.

Vor comenta sau nu oficialii Partidului Democrat din Moldova principiile enunțate de socialiști? De ce ar face-o? Doamna Greceanâi nu a specificat, cu subiect și predicat, cui i-a prezentat aceste principii. Putem doar presupune că ele au ca destinatar Partidul Democrat din Moldova.

Observ că socialiștii moldoveni solicită pârghii de administrare a politicii externe a statului moldovean și consideră drept prioritară consolidarea instituției prezidențiale, ei vor decide, în acest mod, distanța sau apropierea statului moldovean de Uniunea Europeană. Pare că aceste doleanțe au fost concepute într-un stat răsăritean mai puțin amic cu Uniunea Europeană.

Principiile enunțate de Partidul Democrat din Moldova pentru formarea viitoarei coaliții de guvernare sunt cunoscute, ele vorbesc despre întărirea statalității moldovenești, menținerea neutralități politice și militare, precum și reglementarea pașnică a diferendumului transnistrean însoțită de retragerea trupelor ruse dislocate acolo.

În eventualitatea unor negocieri cu socialiștii, Partidul Democrat din Moldova are, probabil, niște linii roși pe care nu își permite să le încalce, altfel ar fi neînțeles la Palatul Victoria, de unde a primit mereu ajutor. Îmi dau seama că unele dintre principiile anunțate de socialiștii moldoveni vor cădea sub incidența negociabilității. Dar care sunt acele linii roșii pe care nu le poate încălca doamna Greceanâi?

Comentarii

Victor Nichituş

Victor Nichituş

Victor Nichituş este unul dintre jurnaliştii incomozi, pentru mulţi dintre cei care încearcă să aibă un loc în pestriţa arenă publică de la Chişinău. Acuzat ba de Putere că este de partea Opoziției, ba de Opoziție că ține cu Puterea, atât oficialii...

Ultimele articole